:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вашингтон откри повод за война

Снимка: Ройтерс
Перспективата за война срещу Ирак рязко се увеличи в четвъртък вечерта, когато оръжейните инспектори на ООН откриха 11 празни ракетни бойни глави, способни да пренасят химическо оръжие, писа в. "Дейли телеграф". Инспекторите заявиха, че Багдад не ги е уведомил за тях.

САЩ и Великобритания не пожелаха да кажат дали разкритието е "димящото дуло", което ще предизвика войната за свалянето на режима на Саддам Хюсеин. Висш британски държавен служител посочи, че откритието е "важно", но не е пряк повод за война. Той добави, че Саддам Хюсеин все още може да избегне конфликта.

Бойните глави бяха намерени, докато инспекторите претърсваха склад за оръжие на 75 мили южно от Багдад. Говорител на ООН заяви, че те са в отлично състояние и са подобни на тези, които Ирак изнасяше в края на 80-те години. Обект на изследване била още една - дванайсета бойна глава.

Ирак обяви, че бойните глави не съдържат химически вещества. Посочено бе, че те даже били забравени. Откритието било "буря в чаша вода". Официални представители в Багдад заявиха, че ракетите са били описани в официалния иракски доклад за оръжейната програма на страната. Но според инспектори на ООН в документа липсвала информация за тях.

Шефът на инспекторите на ООН Ханс Бликс трябва да отлети за Багдад в неделя, преди да представи пред Съвета за сигурност на ООН на 27 януари доклада си, който ще има ключово значение.
 
Британският премиер Тони Блеър (вдясно) прие вчера шефа на оръжейните инспектори на ООН Ханс Бликс, след като Лондон обяви, че не бива да се прибързва с произнасянето на присъда над Багдад заради намерените празни ракетни бойни глави.
5
512
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
18 Януари 2003 11:35
Ирак дължи на България $1.8 млрд. Садам е под ембарго, и няма да ни върне парите. (11 години не ги е върнал).
Намерените от ООН инспекторите 11 ракетни бойни глави за химическо оръжие са в отлично състояние. Никой не съхранява на склад бойните глави заредени с химическо оръжие, поради това те са намерени празни. Но, във всеки момент те могат да бъдат заредени с химическо оръжие и да бъдат приведат в бойна готовност. Единственото им предназначение е да се изплозват за атака с химическо оръжие.

Тъй като тези оръжия за масово поражение не са декларирани от Ирак, то това е грубо нарушение на резолюцията на ООН. На това основание (нарушение) съветът на сигурност на ООН, при консенсус, може да одобри декларация за започване война за разоръжаване режима на Ирак. (за сега това не се очертава да стане)

При такова положение, единствения начин да се спре войната е: Садам Хюсеин и неговия режим да излезе от Ирак в изгнание или да бъде свален чрез преврат – по тези две версии работят <a href=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A9144-2003Jan17.html>Турция, Саудитска Арабия и други арабски страни.</a>

При който и да е вариант, тоталитарният режим на Садам Хюсеин ще бъде свален.

При тази ситуация кое е най доброто за България?

Най-добре е да се подкрепи мирното разрешаване на конфликта, т.е. идеята на САЩ, Турция и Саудитска Арабия за излизане на Садам в изгнание и свалянето на режима му, без война; по която работят и други Арабски страни. По този начин България едновременно би изразила подкрепата си за САЩ, Турция и Арабите.

Ако мирното разрешение не се състои, и войната е неизбежна, България винаги е свободна да подкрепи САЩ и съюзниците му или да не ги подкрепи.

Ако се противопоставим на САЩ и съюзниците му, ще загубим т.к. ще влошим отношенията си с тях и вероятно няма да си върнем дълга от $1.8 млрд, а Садам тъй или иначе ще бъде отстранен.

Само победителят може да ни гарантира връщането на Иракския дълг от $1.8 млрд. към България.

Кой ще е победителят? САЩ. Следователно ако искаме да си върнем $1.8-те млрд., трябва да подкрепим политически САЩ.

Директната военна подкрепа (Изпращането на Бг. войници или военна техника в Ирак) не е желателна, тъй като може да увеличи шанса за терористични атаки от страна на арабските терористи.
Индиректната подкрепа (въздушни коридори, бази, мироопазващ контингент след войната и т.н.) на САЩ е предпочитаема, тъй като тя би довела до отстраняването на Садам и жестоката му диктатура, освобождаването на хиляди политически затворници и премахването на ембаргото. Жизненият стандарт и правата и свободите на Иракския народ ще се увеличат, България ще има възможност да си върне $1.8 млрд. дълг, а това само би закрепило приятелските отношения на Българския и Иракския народ.
18 Януари 2003 12:42
Сандокан, колко фашизъм блика от вас !!! Приемете моето най-дълбоко отвращение от такива като вас.
P.S. САЩ , Англия, Франция и другите военолюбци нямат ли оръжие за масово
поразяване ?!!
18 Януари 2003 12:53
Abe Sandokan, da ne bi Sadam da e obidil po niakakv nachin i tvoia bashta???
19 Януари 2003 18:26
А, бе Сандокан, като чета логическите ти напъни чак и на мен ми се при....ра.Повод за война , американците ще си намерят , независимо дали ще бъдат открити оръжия за масово поразяване.Но целта на САЩ не е само Ирак .Целта е да се захапе и Иран и по нататък към новите петролни полета на Каспийско море .А знаем , че те са близо до Русия.Америка , по точно САЩ, никога няма да си позволят глад за петрол , а от там и стагнация в икономиката на държавата.Ти можеш ли да си представиш САЩ без солиден резерв от петрол?! За да се елиминират арабуките от световните пазари на петрола те трябва да бъдат ударени и САЩ ще го направят независимо дали има несъгласие , демонстрации в страните и т.н. .Чичко Паричко движи всичко.
19 Януари 2003 18:30
А, бе Сандокан, като чета логическите ти напъни чак и на мен ми се при....ра.Повод за война , американците ще си намерят , независимо дали ще бъдат открити оръжия за масово поразяване.Но целта на САЩ не е само Ирак .Целта е да се захапе и Иран и по нататък към новите петролни полета на Каспийско море .А знаем , че те са близо до Русия.Америка , по точно САЩ, никога няма да си позволят глад за петрол , а от там и стагнация в икономиката на държавата.Ти можеш ли да си представиш САЩ без солиден резерв от петрол?! За да се елиминират арабуките от световните пазари на петрола те трябва да бъдат ударени и САЩ ще го направят независимо дали има несъгласие , демонстрации в страните и т.н. .Чичко Паричко движи всичко.А по повод милиардите , които имаме да вземаме от Садам , това ще стане с препоръката на Чичо Иван.(Русия)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД