:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Есе

Някои особености на балканския манталитет

В Англия ми липсват нашите ритуали, плюене в пазва и чукане на дърво. А кафенетата са фантастична институция, на която френските бистра не могат да стъпят на малкия пръст
Лазар Джамич
http://www.webcafe.bg



Лазар Джамич - някогашен сръбски журналист, който днес се занимава с дигитални стратегии и работи като директор в европейската централа на Google, определи основните стълбове на балканския манталитет. Това се случи по време на конференция в Белград.

Някога Джамич е бил музикант, толкова добър, че е написал първия учебник за барабанисти в Югославия. След това се занимава с журналистика - 9 години работи в радио Смедерево, като е бил и негов директор.

През 1992-ра започва да се занимава с маркетинг и PR консултации и се мести в Белград, след това пише и няколко професионални книги. Днес е смятан за един от най-големите авторитети по дигитален маркетинг в света.

Работи като директор планиране в лондонската агенция Kitcatt Nohr Digitas и по стратегиите на водещи фирми и марки. Въпреки това за мнозина е най-известен с книгата (излязла през януари 2014-та), посветена на феномена на Алън Форд (италиански комикс, особено популярен между 1972 и 2005 г. в бивша Югославия) - "Цветарница в Къщата на цветята".

На фестивала "Миксер хаус" в Белград той говори по темата "10-те особености на балканския манталитет". Ето неговия списък:



10. Непостоянство



Това е най-стабилната характеристика из тези ширини и допринася за нашата представа за себе си. Вижте само нашата история - Белград е разрушаван 40 пъти. Славяните, които идват на Балканите (дали през VII век, или преди пристигането на извънземните на Земята - тук има различни теории), намерили много лошо място, на което да опънат шатрите си.

Натъкнали се на място, през което минавала всяка орда, шайка или армия. Това е история за нестабилно място в геополитически смисъл. Сравнявайки я с Англия, там е съвсем нормално да има родословни дървета, които те водят от 1060 г. до днес. Това е различна умствена конструкция от тази, с която сме свикнали - всяка власт започва отначало и руши всичко, което е направено досега, и прави всичко наново. Историята се пише, преправя и дописва.

Нашият манталитет не е сладка торта, която има красиви слоеве, които можете да режете на красиви парчета, а е чиния спагети. Всичко е напълно заплетено и нацапано с червен сос.



9. Смърт



Душко Ковачевич веднъж казва: "Сърбите имат 5 сезона - зима, пролет, лято, есен и война". Има много истина в това.

Често забравяме, че сърбите живеят близо до смъртта, по начини, които хората "отвън" не могат да проумеят. Моите приятели англичани изпадат в шок, когато ни видят да ядем на гробищата, седим на мястото на смъртта и пием.

За нас смъртта е нещо съвсем нормално, защото ако погледнете колко сме загинали във войните - 60% от мъжкото население е загинало през Първата световна война, не е чудно, че живеем с усещането за смърт. Това са такива състояния в човешката психика, които не могат да се компенсират толкова лесно.

Монах в средновековна Сърбия веднъж казал (а това е и заглавието на тази история): "Ние, сърбите, сме цветя, които растат на ръба на гроба. Нещо хубаво и нежно, лесно чупливо, което винаги стои на ръба на нещо смъртоносно и трагично, нещо, което съвсем лесно ще ни доведе до пропадането".



8. Сюрреализмът



Нашата естествена форма на обществено устройство не е комунизъм, нито социализъм, а сюрреализмът като ежедневно явление. Ако латиноамериканците са дали магическия реализъм, ние сме дали на света документалния сюрреализъм. Не съществува граница със съня - денят на Балканите е или като кошмар, или някакъв сън.



7. Митове - ролята на героите



Митът за героизма се промъква през няколко неща - първо, мита за Крали Марко, който по същество е уестърн. Освен за лидери, имаме и митове за ролята на сърбите в света, някои от които са реални, а други извън реалността, но със сигурност са много. Често не могат да се избегнат истории за 40 дивизии, които сме задържали на Балканите по време на Втората световна война, за това, че сме попречили на турците да завладеят Европа. Безспорно е значението на Тесла и Михайло Пупин, но основното е, че Милева (първата съпруга на Айнщайн), а не Алберт Айнщайн, е написала Теорията на относителността.



6. Митове - ролята на жертви



Един израелски писател е казал, че евреите и някои балкански народи са народи на книгите, т.е. народи на приказките - и за едните, и другите митологията е история, те се виждат през обектива на митологията, вместо през обектива на реалната история.

Това страдалчество е част от нашия живот, като се започне от това, родителското: аз, когато бях малък, ходех по 10 км до училище посред зима, и то по баир в двете посоки.



5. Склонността



Спомняте ли си вампирските зъби на Алън Форд, които се търкаха един в друг? Е, това е описание на обикновен ден в моето семейство. Крещенето е нормалният начин на комуникация. Ние имаме слаб контрол на импулсите. Първо правим нещо, а после мислим. Липсата на контрол над импулсивното ни действие е част от културата, образованието, политиката, част от нашия комуникационен и диалогичен дискурс.

Например, напълно съм огорчен от живота и от това, че никой не ме слуша. Оттук се тръгва с дискурс, който е натоварен с емоции, и аз имам разказ, който трябва като робот да разкажа докрай, в противен случай се чувствам нещастен. От друга страна, ние сме арогантни - които не признаваме чуждото мнение, хора с власт напълно арогантно пренебрегват каквито и да било въпроси и коментари.



4. Суеверия



Един от начините на изразяване на нашата ирационалност е суеверието.

Тук е, разбира се, и най-големият враг на сърбите, по-голям от масоните, Ватикана и НАТО - течението!

Пътувах в автобус от Белград за Смедерево и участвах в сбиване, защото човек отвори прозорец на 42 градуса и течение от горещ въздух се завихри в задния край на автобуса. Каквото и да е движение на въздуха от един до друг прозорец, е смъртно опасно, от което и най-суровият сръбски наемен убиец се страхува повече от всичко на света.

В Англия ми липсват нашите ритуали, плюене в пазва и чукане на дърво.



3. Мъдростта



Дори и по време на купони няма лесен и обикновен разговор, вторият въпрос е дали има живот след смъртта. От друга страна, тази история за дълбоките аспекти на човешкия живот е нещо, което е страхотно, защото това означава, че ние сме в допир и контакт със силни и дълбоки неща, точно заради това, че сме били в контакт със смъртта и нестабилността.

Имаме и момент на темпоралност - например, не се виждаш с някого 10 години, но когато отново се срещнете, имате усещането, че е бил зад ъгъла за кафе. Продължавате разговора от изречението, на което сте спрели преди 10-15 години. Ако нещо ми липсва в Лондон, това е този момент. Времето да се седи, да се разказва за дълбоки неща, без да се бърза, да се анализират всички аспекти на живота и смъртта. Кафенетата са фантастична институция, на която френските бистра не могат да стъпят на малкия пръст.



2. Издръжливост



Тук непрекъснато се разказва, че нещо не ни е наред, но мисля, че би трябвало да обърнем това в наша полза и да изтъкваме парадоксите, които носим в душата си. Те ни дават един вид психологическо богатство, което може да се превърне във фантастично изкуство и творческо изразяване.

Има концепция, която включва иновации с изключително малко ресурси - много разпространено в Индия, Африка и Китай по обясними причини, но и на Запад. Редица водещи компании започват да правят ограничени инвестиции в иновации. Това означава ограничаване и краен недостиг на ресурси, за да ги използваш като творческа възможност да промениш начина на мислене и начина, по който да създадеш нещата.

Имаме отличната възможност да приложим и някой творчески трик. Оптимистичният дилетантизъм, от който често можем да тръгнем, много добре резонира с модерния свят, това трябва да разберем. За разлика от света, който сега е в криза, ние имаме възможност да израснем от ниска база, с редица нови творчески решения, които са ни генетично заложени.



1. Хумор



Голяма част от нашия мироглед е хуморът. Съществува променена реалност, но нашият хумор съдържа много повече сатира, отколкото английския. Заради сатиричните афоризми по нашите ширини се е влизало в затвора. Аз бях заплашван заради мои статии във вестника, в който работех, че ще ме изгонят шест месеца по-рано. Такава сериозна сатира "навън" не е често срещана.
 Алън Форд e италиански комиксов герой, изключително популярен в Югославия от 1972 до 2005 г. Няколко югославски вестника са публикували години наред адаптирана версия на комикса.
 Кафене в Белград. Ако нещо ми липсва в Лондон, това е този момент. Времето да се седи, да се разказва за дълбоки неща, без да се бърза, да се анализират всички аспекти на живота и смъртта. Кафенетата са фантастична институция, на която френските бистра не могат да стъпят на малкия пръст.
48
5679
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
15 Април 2015 19:25
Само едно въпросче. Какъв е приносът на г-н Топузов към горното, че се води автор?
Всъщност още едно: откога сръбската народопсихология стана балкански манталитет?
15 Април 2015 20:59
Нещо не ме впечатли това есе
15 Април 2015 21:21
(снимка: натиснете тук)
15 Април 2015 22:08
"...Алън Форд (италиански комикс, особено популярен между 1972 и 2005 г. в бивша Югославия)...."

Един от на пръв поглед дребните, но всъщност много показателни белези на тоталната задръстения, царяща в БГ, за разлика от мини империята, ширнала се оттатък Калотино, беше пълното отсъствие на комикси до поява на феномена "Дъга". Надали някой може да даде смислен отговор на това, какво точно е продиктувало това решение, но вероятно е било взето от същия зъл гений, счел за достатъчно българските деца да виждат банани веднъж годишно, в дните преди Нова година. Естествено разпространението на комикси за супергерои от типа на Батман би било твърде неуместно - при тази нулева според спомените на доста хора тук престъпност тогава, той просто е нямало кого да бори. Но какво е пречело да се създадат няколко исторически поредици, например. Издаваният преди 9.IX. "Чуден свят", въпреки доста дразнещата полит. обремененост, е един чудесен образец за книжка с комикси, която с малко надграждане би могла да просъществува супер успешно и до днес.
15 Април 2015 22:26
Къв е тоя сърбин смотан дето е забравил да покаже СТОЖЕРА (PIVOT на английски) на СРЪБСКИЯ манталитет - многоетажната, многообхватната (темпорално и териториално) ПСУВНЯ! Йеб**ем ти и дигиталния експерт, дето решил на есеист да се прави! Абе седи си там у ГУГЛЕто и остави Балканите на мира, бе!
15 Април 2015 22:32
Браво на Сега за публикуването на този материал! Ама колко си приличаме със сърбите!
15 Април 2015 22:35
за това, че сме попречили на турците да завладеят Европа. Безспорно е значението на Тесла и Михайло Пупин, но основното е, че Милева (първата съпруга на Айнщайн), а не Алберт Айнщайн, е написала Теорията на относителността.

Ако сложим Джон Атанасов вместо Тесла и все едно че за нас говори!
15 Април 2015 22:49
Това страдалчество е част от нашия живот, като се започне от това, родителското: аз, когато бях малък, ходех по 10 км до училище посред зима, и то по баир в двете посоки.


Номер едно! Но и тукащните местни американци не отстъпват, особенно от поколението от 50-те.

Тесла, месла ... важното, че Милева е "Открила специалната теория на относителността" (да не се бърка с общата) Същи българи.
15 Април 2015 23:02
Ама колко си приличаме със сърбите!

Хич. (изключвам почитателите на Лепа Брена)
А пък да сравниш някой си Джон Атанасов с Тесла (който всъщност е хърватин) си е просто грандоманщина.
15 Април 2015 23:18
Хич. (изключвам почитателите на Лепа Брена)

Напротив, прекаленно много си приличаме.Прословутото кафене е едно и също от Нови Сад до Варна, само езика на който се говори е малко различен
15 Април 2015 23:20
(който всъщност е хърватин)


Сърбин е. Баща му е православен поп. Всъщност, като се има предвид обема и важността на изобретенията му, май е извънземен.
15 Април 2015 23:21
като се има предвид обема и важността на изобретенията му, май е извънземен.

Съгласен
15 Април 2015 23:25
Прословутото кафене е едно и същo

Както споменах изключвам почитателите на Лепа Брена.
15 Април 2015 23:30
Вижте само нашата история - Белград е разрушаван 40 пъти. Славяните, които идват на Балканите (дали през VII век, или преди пристигането на извънземните на Земята - тук има различни теории), намерили много лошо място, на което да опънат шатрите си.

Шумадийците може и да са разпънали шатри, ма некъде из чукарите на Босна. Щото по онова време Белград е българска крепост. Там започва Българският лес, за който пишат кръстоносците...
15 Април 2015 23:35
Тесла е сърбин, син на православен свещеник, роден в сегашна Хърватия, тогава Австро-Унгария, но и доскоро, преди последното прочистване в Хърватия живееха доста сърби.
15 Април 2015 23:40
Както споменах изключвам почитателите на Лепа Брена.

Е, аз на места където слушат метал все ходя., но разлика няма,едно и също е и там и у нас.
15 Април 2015 23:43
места където слушат метал

Hard-Rock cafe?
Щото то и американците са същите по тази логика.
15 Април 2015 23:47
Е, и там като у нас са малко , но има. Абе мила родна картинка.....
15 Април 2015 23:48
Щото то и американците са същите по тази логика

И в щатите ли е наплив от чалгари?
15 Април 2015 23:50
И в щатите ли е наплив от чалгари?

В HardRock cafe????
15 Април 2015 23:57
Не бе, и в щатите ли почти всички кафета пускат чалга като у нас, в македонията и при сърбите?
16 Април 2015 00:10
почти всички кафета пускат чалга като у нас, в македонията и при сърбите

не, у нас в кафенетата дето пускат чалга, ходят почитателите на Лепа Брена (които аз изклучвам от сравнението, ако си спомняш)
16 Април 2015 00:38
Хареса ми. Поредното потвърждение, че разлика между нас и сърбите няма. Всъщност има една, на запад от Морава се псува и Бога, на изток - не.

Щурав, "българската гора" се нарича Silva (longissima) Bulgarie по причини, различни от тези, които се веят в главата ти. Прочее, няма да ти хареса къде е краят на Бългрия според онези, що вървели из Българската гора.
А че Белград става сръбски чак в 19 в., не се оспорва и от самите сърби. Друг е въпросът доколко и колко дълго е бил български ...
16 Април 2015 01:36
разлика между нас и сърбите няма

Странна ми е тази симпатия към сърбите у почитателите на Лепа Брена. Няма съседи, които са ни нанесли повече удари под кръста през модерната ни история.
Но всеки с представите си, пък били те и кафански.
ПС: Всъщност гората няма как да се казва bulgarie. В най-добрия случай е bulgariae. Елементарен латински.
16 Април 2015 02:24
Няма съседи, които са ни нанесли повече удари под кръста през модерната ни история.

Хахаха още едно доказателство че сме си лика прилика, и там така се твърди, че сме им нанасяли винаги удари под кръста.. Типично по балкански.
И изобилието от "историци" също, и последният неграмотен овчар знае да ти изреди всички царе.
16 Април 2015 02:29

Странна ми е тази симпатия към сърбите у почитателите на Лепа Брена


Посмъртно не мога да бъда причислен към членовете на тази зловеща секта, но на мен също сърбите са ми симпатични. Както впрочем и хърватите. Родството ни с шумадийците е толкова очевидно, че дискутирането му е безпредметно. Ако съществуват различия обаче, те категорично не са в наша полза. Не мисля, че можем да ги упрекваме за каквито и да е грехове в миналото. За окаяното ни състояние днес сме си виновни сами - не се сещам за нещо, сполетяло ни през трагичния 20 в., за което да не сме си виновни сами. България през миналото столетие също едва ли може да се определи като еталон за образцов съсед.
16 Април 2015 02:52
но на мен също сърбите са ми симпатични

Не е въпрос до симпатия, предимно омраза има, взаимна, и то най много точно сред почитателите на чалгите от двете страни на границата.
Ако тръгнеш на запад ще видиш че и след Калотина в същата кръчма седят съшите пияници и се наливат със същата процока говорейки за същите дълбокомислени глупости....и хем си в чужбина, хем се чувстваш в къщи! Никой няма да те погледне лошо щото си си хвърлил фаса на земята като у нас, и по чашата от кафе ще видиш същите петна от червило като в родината.....
16 Април 2015 03:08
предимно омраза има, взаимна, и то най много точно сред почитателите на чалгите от двете страни на границата.


Тяхна си работа. На мен, така или иначе, ми е трудно да изпитам някакво чувство за общност към някоя шушлякова пантера, само заради абстрактното - "той ми е сънародник".
16 Април 2015 08:31
В Англия ми липсват нашите ритуали, плюене в пазва и чукане на дърво.
Ами чукай си по главата, като не можеш да намериш дърво. Иначе добре написано, нужно е някой да напише и за българите такива неща.
Безспорно е значението на Тесла и Михайло Пупин, но основното е, че Милева (първата съпруга на Айнщайн), а не Алберт Айнщайн, е написала Теорията на относителността.
Това, че Милева е създала Теория на относителността си е пълна глупост. Това са разбира се митове (като митовете на наш Щурчо). Такива ги слушаме и от предаването на Стойчо Керев по ТВ7 news.
16 Април 2015 08:48
Не е въпрос до симпатия, предимно омраза има, взаимна, и то най много точно сред почитателите на чалгите от двете страни на границата.
През 2006-2007 ми се налагаше да преминавам границите на Сърбия и Хърватска през месец. Не съм видял омраза. Обръщението към мен като реаберяха, че съм българин беше и в двете страни "брате". В Словения пък една сервитьорка ни предложи "шопска салата'.
16 Април 2015 08:53
Шумадийците може и да са разпънали шатри, ма некъде из чукарите на Босна. Щото по онова време Белград е българска крепост. Там започва Българският лес, за който пишат кръстоносците...
На наш Щурчо историческите дати са хаос в главата му, като макароните дето описва авторът. кога са пристигнали славяните, кога са били кръстоносците. А, че Белград е бил български от времетона Крум знае и всеки петокласник. Тя тогава и Пеща е била българска.
16 Април 2015 09:03
Ако сложим Джон Атанасов вместо Тесла и все едно че за нас говори!
Джон Атанасов е американец, роден в САЩ, майка му не е българка, докато Тесла е сърбин роден в Хърватско. Те почти всички американци имат корени някъде из Европа или другаде по света, с изключение разбира се на индианците, ама тях не ги броят много за американци. Има големи спорове за първенството на Джон Атанасов, докато Тесла си е универсален гений. Неговите открития са засекретени от америксанските власти, защото ако се разработят и големите пари от нефтената индустрия ще секнат. А нефтът държи до голяма степен долара, а и от него големи печалби падат.
16 Април 2015 09:20
Да мразиш сегашните си съседи защото техните деди са влизали във военни действия някога с твоите деди означава всички съседи по света само и единствено да се мразят. На много места не е така. И е печелившо.
16 Април 2015 09:54
Странна ми е тази симпатия към сърбите у почитателите на Лепа Брена.

Не е странна.

Сръбската музика, Лепа Брена и т.н., е по принцип по-мелодична, ритмична, слушаема и лесносмилаема от нашата. Съвсем логично тя, заедно с циганската, е залегнала в основата на феномена 'чалга'.

Уважението към сърбите като народ, като хора, се основава, според мен, на завист. Завист за това, че те са по "мъжкари" от нас, че имат национално достойнство, гордост и самосъзнание, докато ние се проявяваме (уви!) като помияри.
16 Април 2015 10:00
Кафене в Белград. Ако нещо ми липсва в Лондон, това е този момент.

Преди години гост от САЩ беше силно впечатлен от нашите нрави. "Вчера гледам - каза - срещат се двама души на улицата, спират се и след това сядат в близкото кафене на тротоара да разговарят. И това не са бизнес срещи. Невероятно!"
16 Април 2015 10:01
В името на коректността си посипвам главата с пепел по повод изпуснатото второ "a" в Bulgariae. Lapsus claviaturae

Апропо, да свързваш Сърбия само и единствено с Лепа Брена е точно толкова глупаво, колкото да свързваш България само и единствено с Радо Шишарката. А колкото до това кой на кого какво е причинил - нямам намерение да споря кой на кого е причинил повече (мисля, че днешното осмисляне на нашите отношения се дължи главно на възприемането у нас на случилото се в 1885 г.), но това не означава, че двата народа не са (възможно най-)близки по култура, манталитет и светоусещане. Сръбско-българските конфликти не са нито първите, нито ще са последните "братоубийствени" войни в историята.
16 Април 2015 10:35
Много от нещата са пресилени, но за течението и чувството за хумор съм 100% съгалсен.
Да вземем течението. Необяснимо е откъде идва тоя животински страх от движението на въздуха. "Мама, затвори прозореца, че става течение." "Не стой на течението, ще настинеш." Зашо да го затварям, бе? Да се задушим ли, да се сварим, да пукнем? Как ще настинем в тая горещина? Какво е лошото на малко по-свеж полъх?
Нема рационално обяснение.
16 Април 2015 10:48
„Тесла (който всъщност е хърватин)”

По официалната информация за Тесла,дядо му по майчина линия също е сръбски православен свещеник.
Тесла е от малкото истински гении в науката,използван и недолюбван от изобретатели-„занаятчии” в САЩ по това време,както и мачкан от банкерската мафия там. От информациите за него е известно как е бил използван от Т.Едисон в компанията на когото е работел. Едисон обещава на Тесла 50000 $ /значителна сума по това време /,ако той успее да подобри конструктивно ел.машина за постоянен ток на Едисон. Тесла за кратко време предлага много нови конструктивни решения с които значително се подобряват експлоатационните характеристики на машината. Едисон ги одобрява и приема,но нагло отказва да му даде обещаните пари,което принуждава Тесла да напусне – използван и изоставен. Привлечен е в друга компания,където също не му дават обещани пари за негови идеи. Тесла е продал на Дж.Уестингхаус повече от 40 патента – поне срещу пари. Следвайки откритията на Ампер, Фарадей, Максуел,Херц и др. Тесла развива идея за предаване на електрическа енергия без проводник,което стъписва и плаши много промишлени предприемачи свързани с бъдещите очаквани печалби от производството на всичко свързано с предаването на ел.енергия....но с проводник. Това е причина да му бъде отказано обещано финансиране от Дж.П. Морган. Заради отказано му финансиране Тесла не успява да развие практически и идеята си за получаване на електричество от атмосферата. Всичките му гениални идеи в САЩ наистина са конфискувани,засекретени и умишлено неразвивани – от тях банките не печелят,ще печелят малко или еднократно!
16 Април 2015 10:54
като се има предвид обема и важността на изобретенията му, май е извънземен.


Само един Тесла им стига на сърбите за да оправдаят високото си национално самочувствие. За Тито, Джокович, Костурица, Брегович и прочия въобще не говорим.
16 Април 2015 11:06
"Не стой на течението, ще настинеш."


Шопето най го е страх да не настине и да се не мине.
16 Април 2015 11:27
Не е само на шопето, а на всеки българин. А третият голям ужас е да не му се съберат границите на кръвното.
16 Април 2015 12:11
Такива ги слушаме и от предаването на Стойчо Керев по ТВ7 news.

Марксе, кат не ти харесва, що го гледаш? Все пак там представят гл.т., нямат претенции за истината от последна инстанция... като някои други люде...
16 Април 2015 13:14
Mrx++ 16 Април 2015 08:48
През 2006-2007 ми се налагаше да преминавам границите на Сърбия и Хърватска през месец. Не съм видял омраза. Обръщението към мен като реаберяха, че съм българин беше и в двете страни "брате". В Словения пък една сервитьорка ни предложи "шопска салата'.


Баща ми е разправял страхотии за пътуванията му с кола през Сърбия, но аз лично споделям същите впечатления както на колегата.

През 2004 ме спряха за проверка преди тунелите преди границата. Немска кола, български паспорти, никакви проблеми. През 2007 си бях забравил паспорта в мотела пред Нови сад и се връщах на пожар от Калотина. Спряха ме на магистралата пред Белград със 170. Нямаха радар, но беше ясно, че карам над разрешената. Обясних им историята и се оттървах без глоби и подкупи. Това е единственият случай, когато съзнателно съм нарушавал правилника в чужбина.

Две-три седмици по-късно между Куманово и Скопие нямах такъв късмет с македонските катаджии. Макар да си карах малко под разрешените 120 км/ч, те твърдяха, че имало знак за ограничение на 100 (убеден съм, че такъв нямаше на изхода от крайпътното капанче). Искаха да ми вземат паспорта, докато си платя глобата някъде в Скопие. Накрая ми дадоха квитанция за 40-те евро и се разделихме. Останалите ми впечатления от хората в Македония са много добри.
16 Април 2015 13:42
Много ми хареса
16 Април 2015 14:37
Амиии ... не ме разсмя. Ако то бе целта на есето. Сигурно очаквам петъка.
16 Април 2015 14:45
Bulgariae. Lapsus claviaturae

Абе то и U няма , V се пише , bvlgariae
16 Април 2015 14:52
През 2006-2007 ми се налагаше да преминавам границите на Сърбия и Хърватска през месец. Не съм видял омраза


Никой няма да ти навреди щото си българин, както и никой не мрази отделен сърбин у нас, малко по особенна омраза е , към целия народ а не към отделните личности.Може да ти обясняват колко сме били зли българите и как сме ги нападали в гръб докато в същото време правят всичко за да ти помогнат ако имаш нужда.. Наподобява малко омраза на футболна агитка....
21 Април 2015 10:31
Silva Magna Bulgarica или Silvas Bulgarorum - http://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД