:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Въвеждат се по-леки условия за безплатното саниране

Ако несъгласните са под 5%, блокът ще може да кандидатства
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ударното саниране се очаква да даде работа на много малки строителни фирми.
По-леки условия към кандидатите за включване в програмата за безплатно саниране е подготвило Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това става ясно от проект за промени в методическите указания по националната програма, обявени за обществено обсъждане. Новите условия ще станат факт, след като бъдат одобрени от Министерския съвет.

Промените се налагат, след като общини и собственици се сблъскаха с казуси, които се оказват препъникамък, защото първоначалните условия са неизпълними. Основният проблем е невъзможността да се осигури 100% съгласие от всички апартаменти за участие в програмата. Отказът дори на няколко собственика автоматично изключва цялата сграда от програмата. Този проблем бе посочван при всички срещи и с регионалния министър Лиляна Павлова, и с екипа й. В много случаи има собственици, които живеят в чужбина, други са с неизвестен адрес, трети са починали и не могат да се намерят наследниците.

Според новите условия ще се даде възможност - по изключение и по преценка на общината - за одобрение да се допускат сгради дори и без да са налице исканите декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти в блока, е записано в промените.

Друг основен проблем е невъзможността да се обединят големите сгради с т.нар. блоксекции. Много от тях са в свързано строителство и образуват общ архитектурен ансамбъл под формата на буквата "Г" или "П". В някои по-малки градове масовият тип строителство на многофамилни жилищни сгради в миналото е бил с между 32 и 36 апартамента. А според сегашните правила на програмата минимумът за включване и получаване на финансиране е 36 апартамента. Затова при няколко блоксекции, които не могат да постигнат съгласие, също се допуска изключение - отново по преценка на общината. Ще могат да кандидатстват поне половината от свързаните сгради. Те обаче трябва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и задължително да са последователно разположени. Трето изключение е това, че през тази година могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 жилища, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.

За да се спази законът за етажната собственост, задължително трябва решенията на сдружението за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти да се приемат от общото събрание, като се спазят изискванията за кворум и мнозинство.



НАПРЕДЪК

Сериозен напредък по изпълнението на програмата за безплатно саниране отчита МРРБ досега. Към 3 април общо регистрираните сдружения са 1653, подадените заявления са 862. От тях одобрените сгради за участие в програмата са 708, а тези с вече сключени договори - 655.



32
4076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
15 Април 2015 19:30
Mдаааа...Май номерът не мина и няма достатъчно шарани
15 Април 2015 20:19
Панелка облепена със стиропор е като лай*о в целофан. Проблемът на панелките не е изолацията а ръждясалите връзки между панелите. Да ги направиш красиви и в същото време да си затвориш очите за опасността от срутване.. особено като се има предвид, че са на 50 години... си е престъпление, което трябва да се наказва. Ръждата не прощава да знаете.
15 Април 2015 21:23
Нещо не може да ми стане ясно, в тия апартаменти с неизвестните собственици с взлом ли ще се прониква? А ако собственикът си е там и просто не ще, кво се прави, ако окаже съпротива при взлома?
15 Април 2015 21:26
А най-интересното е, че държавата иска да санира безплатно старите панелки, пък кара собствениците на кръчми да си правят найлонови палатки.
15 Април 2015 21:28
бой, бой, бой, да му дойде акълът в главата
15 Април 2015 22:33
Панелка облепена със стиропор е като лай*о в целофан.



15 Април 2015 22:35
Въвеждат се по-леки условия за безплатното саниране


О...няма нищо безплатно...ще си плащаме и тези дето сме си направили изолация на жилищата...и тези дето не са.Само държавния чиновник и безработния няма да плащат.
15 Април 2015 22:45
След някой и друг месец ще решат, че изобщо не е необходимо да питат собствените. Тия пари трябва да се похарчат ударно и то преди изборите.
15 Април 2015 23:33
А след още няколко месеца ще решат, че парите може да се дават на фирмите и без да се прави саниране.
15 Април 2015 23:48
Мик,
А как, кога, и с какво е доказано наличието на ръжда?
15 Април 2015 23:54
protor каза:
А след още няколко месеца ще решат, че парите може да се дават на фирмите и без да се прави саниране.


Почти съм сигурен, че ще има много случай, когато това ще бъде единствения печеливш ход за собствениците и спасение от пишман майстори!
16 Април 2015 00:06
А как, кога, и с какво е доказано наличието на ръжда?


Няма нужда да се доказва.Принципно това трябва да се провери и ако е необходимо да се ремонтира....а не да се лепи изолация върху незнаинокаквоеотдолу.
16 Април 2015 00:11
А след още няколко месеца ще решат, че парите може да се дават на фирмите и без да се прави саниране.


Това вече е решено.
Както всички знаем е голям проблем да се оправяш с майстори....нищо не правят както трябва.И как и кой ще се оправя с тия саниращи/санитарни фирми/на наши хора/?

Нали се сещаш че на тия не можеш да им правиш забележка и да им търсиш сметка.
16 Април 2015 05:16
За да се спази законът за етажната собственост, задължително трябва решенията на сдружението за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти да се приемат от общото събрание, като се спазят изискванията за кворум и мнозинство.

МС туй как го вижда на практика - общото събрание ще ми разбие вратата и ще ми изтърбуши апартамента, без да съм заявила съгласие за това и по тази причина - без да съм осигурила достъп до апартамента си?! Или ще ми натургат стиропори по външните стени без мое съгласие?! И на к`во законово основание?! Щото апартаментът ми е неприкосновена частна собственост все пак. И кой куражлия ще осъществи тази дейност само по решение на МС?! И де в историята на правото има казус, в който правилата се променят в хода на осъществяването на дейност, започнала при други правила?! Или няма закони, няма правила, а единствено мутро-герберастко насилие, за да турнат наши хора един млрд в джобите си?! А МС може ли колективно да затопли затворническите нарове?!
Мъ к`во ли питам - ни прокуратура, ни КС ще се самосезират. Благодаря на прадядо си, дядо си и баща си, че не живея в панелен блок с толкоз много апартаменти.
16 Април 2015 08:11
Панелка облепена със стиропор е като лай*о в целофан. Проблемът на панелките не е изолацията а ръждясалите връзки между панелите.
Абе Mick много се пънеш за неща дето не са за твоята глава. Аз вече 10 години съм си санирал панелния. Тази година без отопление температурата в хола не падаше под 20 градуса, а в спалнята с балкон под 18 градуса. Когато бях в Германия гледах как санират в едно предградие на Мюнхен (там където са повечето ТВ станции на Германия, ама вече съм забравил името му). Също санирането беше със стереопор.
16 Април 2015 08:22
Все по-леки условия- трябват обеми, мащабност, защото от малко не може да се крадне много.
16 Април 2015 08:46
S
vSophia
16 Април 2015 05:16
За да се спази законът за етажната собственост, задължително трябва решенията на сдружението за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти да се приемат от общото събрание, като се спазят изискванията за кворум и мнозинство.

МС туй как го вижда на практика - общото събрание ще ми разбие вратата и ще ми изтърбуши апартамента, без да съм заявила съгласие за това и по тази причина - без да съм осигурила достъп до апартамента си?

Нищо няма да ти разбиват. Просто ще си създадеш достатъчно проблеми със съседите. Защото в един прекрасен момент ти ще имаш нужда от тяхното съгласие за нещо и няма да го получиш.
Или ще ми натургат стиропори по външните стени без мое съгласие?! И на к`во законово основание?!

На същото, на което сега ти забраняват да си остъклиш балкона. (нарушаваш външниа облик на сградата по проект. А за санирането също се прави проект.)
Щото апартаментът ми е неприкосновена частна собственост все пак.

Така е , но не съвсем. Собствеността, независимо каква е тя, носи по-малко права и повече отговорности. Общината може да те глоби, ако не поддържаш собствеността си. (откъртени мазилки, дори разрушени вътрешни стени)
Като цяло санирането е полезно и аз не виждам защо е това виене на умряло.
Mrx++
2015-04-16 08:11:52

Панелка облепена със стиропор е като лай*о в целофан. Проблемът на панелките не е изолацията а ръждясалите връзки между панелите.
Абе Mick много се пънеш за неща дето не са за твоята глава. Аз вече 10 години съм си санирал панелния. Тази година без отопление температурата в хола не падаше под 20 градуса, а в спалнята с балкон под 18 градуса.


Професорът го е казал много точно. Апартаментът на тъста го санирахме преди 5 години, и от тогава разходите за отопление паднаха драстично.
16 Април 2015 08:50
mick
15 Април 2015 20:19
Панелка облепена със стиропор е като лай*о в целофан. Проблемът на панелките не е изолацията а ръждясалите връзки между панелите

Ръждясали връзки има там, където мазилката между панелите е паднала и желязото е изложено на атмосферата. Там, където мазилката си стои, няма ръжда. И не ме карай да ти обяснявам защо. При саниренето "голите" връзки трябва да се проверят и оправят. Нали за това се прави и проект за саниране на сградата.
При санирането проблем ще бъде контрола за качественото изпълнение. Но това си е системен проблем в Бг и няма нищо общо със санирането.
16 Април 2015 08:53
Целта не е санирането, а да бъдат принудени собствениците да направят сдружение като юридическо лице.И тогава ще бъдат приети закони,които дават право на монополистите да сключват договори само със сдружението.И ако някой член не си плати или трябва останалите да се саморазправят с него,или да му платят сметката.Който не е проумял това и си мисли,че властта я интересува колко топло ще му бъде в спалнята и хола е пълен наивник
16 Април 2015 09:08
Федя
16 Април 2015 08:50

Ръждясали връзки има там, където мазилката между панелите е паднала и желязото е изложено на атмосферата.


Така е.. но има и други ситуации - течове, пукнатини и т.н. които не се виждат отвън.
16 Април 2015 09:12
дачи,

не. не може да е това целта. щото "проблемите с монополите" е всъщност проблемът на софиянци с топлофикация. ако това беше целта, щяха да го правят само за софия.
16 Април 2015 09:13
Конструктивното обследване е дейност, която е част от програмата. Просто трябва да се направи както трябва - според специалистите с изрязване и изследване на ядки, има си методика за това.

Колкото до сдруженията - те се създават със специална цел и по специален ред, за целите на програмата и за нищо друго.
16 Април 2015 10:36
С няколко думи - с чужди пари помен прави държавата. Отделно никой няма да има интререс да работи качествено, щото един плаща, друг получава.
16 Април 2015 10:41
Според новите условия ще се даде възможност - по изключение и по преценка на общината - за одобрение да се допускат сгради дори и без да са налице исканите декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти в блока, е записано в промените.
С това май ще има проблеми в Конституционния съд.

А ако там си затворят очите, има и Европейски. А там България няма спечелено дело...

16 Април 2015 10:49
Проблемът на панелките не е изолацията а ръждясалите връзки между панелите. Да ги направиш красиви и в същото време да си затвориш очите за опасността от срутване.. особено като се има предвид, че са на 50 години... си е престъпление, което трябва да се наказва. Ръждата не прощава да знаете.
Мик, виждал ли си как се правят панелите и как се заваряват връзките между тях?

Знаеш ли, че ЕПЖС са толкова преоразмерени, че понасят с лекота не само ръжди, и дори липса на част от заварките, и неквалифицирани заварчици? Да не мислиш, че някога не са си знаели стоката?

Панелката е здрава конструкция - многократно статически неопределима, в повечето случаи фундирана върху пилони с обща фундаментна плоча. Самите панели са произведени в заводски условия, с предварително напрягане, без да се пести материал.

Новото строителство, построено по принципа "минимум матрял за балъка-купувач, максимум печалба за строителя", рядко се доближава до такива качества, а повечето нови "кооперации" след 15 години са много по-зле от панелките след 40.

16 Април 2015 10:49
Не щат и не щат да се отказват от образуване на сдружение!
Нищо де, има достатъчно балъци.
16 Април 2015 11:00
герберастите не са ми любимата пасмина, както не веднъж съм заявявал, ама.... другарю mick, дай твоето решение на проблема със панелките. Критиката ти към сегашното решение вече я разбрахме.

16 Април 2015 11:28
ONZI,точно това е целта проблемът с топлофикация,който не е само на софиянци да се мултиплицира и да стане проблем на всички граждани с енерго,ВиК и каквито още се сетиш монополисти и в крайна сметка да може лесно да се фалира това сдружение в което участваш със собствеността си и я губиш.Това е голямата цел от 90% собственици на жилища да станем 20%,че така било по европейски!
16 Април 2015 12:50
герберастите не са ми любимата пасмина, както не веднъж съм заявявал, ама.... другарю mick, дай твоето решение на проблема със панелките. Критиката ти към сегашното решение вече я разбрахме.

Ами първата стъпка (която никога няма да бъде направена) е да се извърши пълна проверка на всички жилища и да се наложат глоби по закон за всички нелегални промени. В две трети от жилищата има съборени вътрешни стени, променени инсталации, изместване на стените и дори - рязане на носещи железобетонни колони (понеже често са в антрето и като ги махнеш, рискувайки живота си и този на комшиите при евентуално земетресение, ти се освобождава място за още един чифт обувки.
А какво се случва, когато някои подменят канализация с вертикално оттичане с такава с хоризонтално - дразни ги тръбата по средата на тавана на тоалетната, като при това минат на по-малък размер тръби - няма да описвам в подробности, все пак обедно време е. А най-оригиналното, което съм виждал, е изрязан таван на килера на последния етаж. Там обикновено има двойна плоча, между частите на които се крият гълъбите. Значи, човекът реже отвор в долната, а после между двете плочи издига стена от всички страни и печели примерно един кубик място. После, при първия дъжд, почва да му тече директно на главата.
Та - първо да се отстранят тези малоумия, а после вече да се укрепи конструкцията на блоковете, като се започне от земетръсните райони. И всички ремонти да се приемат от независим строителен надзор.
Това с изолацията е все едно колата ти да почне да гори много и ти като първа стъпка да я пребоядисаш.
16 Април 2015 13:07
Фугите между панелите са шприцовани с болкит. Ако монтажът е направен грамотно, няма корозия по металните свръзки.
16 Април 2015 14:06
heelic
16 Април 2015 11:00

Моето решение на проблема с панелките е просто - всеки да си върши работата. Като имаш крава - пиеш мляко, но и храниш кравата.
Та собствениците на панелки да си поддържат най-накрая панелките - държавата може да им създаде правила. Държавата - пък вместо да върши на други работата, да вземе да си свърши нейната работа - по поддържане на държавната инфраструктура. А не да чака ЕС да и върши нейната работа. Общините - също - те да вземат да си вършат работата по поддържане на общинската инфраструктура, а не да чакат държавата или ЕС.

Въвежда се месечни такса за поддръжка на общите части - така както е в Германия например. Банките да могат да отпускат кредити на база тая месечна такса и готово. Ще имаме нормално поддържани блокове, а не развалини.

Та така "господин" хеелик.. - толкова за цоцането от другите данъкоплатци..

16 Април 2015 15:04
Целта на сдруженията е ясна и за слепите. Повишаване на събираемостта на сметките.
Цялата истерична дандания обаче е напълно юридически неиздържана. Както е досега истинските собственици могат да са недосегаеми и неоткриваеми. Така и ще продължават да са по "новите" правила, коетоправи сдруженията безсмислени и вредни за всеки, който живее в собствеността си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД