:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,415,362
Активни 123
Страници 12,347
За един ден 1,302,066
Продължаващо присъединяване

Това не е сливане, това е единен орган с три стълба!

Договорите не горят. Само вдигат пушилка в системата.
Димитър Цонев, БНТ: Към един ваш ангажимент - тези супергерои, да ги нарека, това суперзвено (за борба с корупцията), което трябва да бъде организирано чрез сливането на БОРКОР, част от Сметната палата и третото беше Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

Меглена Кунева, вицепремиер: Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Не, тя остава... (Комисията) за отнемане на противозаконно придобитото имущество остава отдел...

ДЦ: Да, а тези трите ще бъдат слети в едно.

МК: Да, ние ще направим единен орган. Аз не харесвам и искам да се разгранича от думата "сливане". Това е единен орган...

ДЦ: Аз исках да ви питам дали във времето това нещо вече сте го организирали като план в график.

МК: Да, до края на месеца ние ще имаме закон, който ще предложим на обсъждане. Нека само да ви кажа за още едно събитие днес, което беше натоварено със специално съдържание. Това беше планът "Юнкер", обсъждането на възможността да има оживяване на икономическия живот, не само в Европа, а конкретно в България и вицепрезидентът Катайнен, който отговаря за приложението на този инвестиционен план за Европа, каза какви са трите стълба, върху които трябва да се опре подобен инвестиционен план. Първият от тях, каза той, е образованието. Вторият от тях е стабилната правната рамка и третият е нулевата толерантност към корупцията.

ДЦ: Да, убеден бях... Той е казал, че в този план "Юнкер" всичко ще зависи от нас, доколко ние ще привлечем средства.

МК: Планът "Юнкер" е ускорител. Това е план, който трябва от 1 евро да успее да направи така да го умножи по толкова, че всъщност да даде 15 евро обратно в икономиката. Така стартира този план. Целта е частните инвестиции да видят смисъл да инвестират в проекти с публично значение. Тоест, парите да работят, а не всеки път всъщност... защото какво са публичните средства? Това са средствата, събирани от нашите данъци.

...Аз знам, че вашата задача в този разговор е да задавате песимистичните въпроси.

ДЦ: И оптимистични задавам много често.

МК: А моята задача е да дам възможност да видим, да помислим за този работещ оптимизъм, без който няма как да се развиваме напред. Няма кой да свърши работата, която ние трябва да свършим. Вижте, влязохме в ЕС. Влязохме в НАТО! (...)

ДЦ: Оптимист ли сте за Шенген, защото след толкова години пълноправно членство след 2007 г. все още сме извън?

МК: Да, Шенген в момента е нещо като своеобразно наказание за липсата на това доверие във върховенството на закона, защото всъщност, когато са изпълнени всички изисквания към Шенген, страните би трябвало да влязат автоматично. Аз се връщам от посещение в Швеция и съм щастлива да мога да рапортувам, че още една страна без всякакви уговорки застава зад приемането на България в Шенгенското пространство... Те са "за". Имаме всъщност вече не 4, а 3 страни, които все още наистина се колебаят, но това са много важни 3 страни. Всички преговори се водят до пълно единодушие, докато се вземе тази подкрепа от абсолютно всяка страна. Аз много се надявам, че в следващия месец ние ще имаме няколко силни посещения - посещението на председателя на Народното събрание г-жа Цачева в Бундестага. Парламентите са много важни навсякъде, защото те препредават доверието или пък недотам, от страна на гражданите, съответно на Германия или на Холандия.

ДЦ: Да чакаме ли до края на годината все пак, че ние до края на тази година, което е полупесимистично, полуоптимистично, ако искате да го наречем така?

МК: Трябва много работа, но ако силно го искаме и ако всички в България работим за това, аз днес съм много окуражена от тази среща, която беше заедно с премиера Сакскобургготски и Калин Търичану по повод на 10-годишнината от подписването на Договора (за присъединяване към ЕС)... И двамата казаха, че ето това е нещо, върху което двете страни трябва да работят заедно и да се създаде силен натиск, за да може България и Румъния да намерят своето продължаващо присъединяване!
2024
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД