:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Догодина военните и полицаите ще се пенсионират на 52 г. и 10 месеца

Пенсионната реформа ще бъде приета без промени за инвалидните пенсии
От 1 януари военните и полицаите ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца - колкото трябва да стане възрастта за миньорите и работещите най-тежка категория труд. Това предвижда втората порция промени в Кодекса за социално осигуряване, предлагани от вицепремиера Ивайло Калфин. Калфин дописва вече оповестените мерки за пенсионната реформа, които предвиждат ръст на годините и стажа за трета категория работници и увеличаване на осигуровките за пенсия и безработицата с 4.5% за 12 години. Той обаче призна, че предложенията ще се обсъждат още и не се приемат от всички засегнати. Военните например бяха склонни да отстъпят само за 50 г. възраст, и то от 2019 г.

Ключов въпрос в осигурителната система - за ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии, няма да бъде включен в законопроекта, призна Калфин. Министърът има амбиция да прокара през Министерския съвет законопроекта до края на май, за да бъде приет и от депутатите преди лятната ваканция, но обясни, че промяната в ТЕЛК-овете ще се обсъжда тепърва, за да не бави общия пакет. Калфин не се ангажира със срокове за нея.

В момента за военни и полицаи има изискване за стаж от 27 г., 2/3 от които специализиран. Реалната възраст, на която те излизат в пенсия, е 52 г. и 8 месеца. Целта на промените за тази категория служители е възрастта да стигне 55 години, като годишно ще се увеличава с по два месеца до 2029 г. За парашутисти, пилоти, водолази възрастта трябва да стигне 45 г. Догодина те ще се пенсионират на 42 години и 10 месеца, като и тяхното увеличение ще е с по два месеца годишно. В момента сред тях има хора, които излизат в пенсия на 37 г.

За военните и полицаите, които през тази година ще изпълнят условието за стаж, ще има гратисен период до края на 2018 г., в който ще могат да се пенсионират без възраст. Това обаче ще важи единствено за тях - 1163 души по данни на НОИ. Годишно се пенсионират около 2 хил. служители от сектора, а общо са 75 хил., сочат данните.

В замяна на въвеждането на минимална възраст за пенсия на служителите от сектор "Сигурност" Калфин се съобразява с други техни искания. Той например предлага възможност на напусналите МВР и МО, които не са се пенсионирали още, да го направят по специалния ред за военни и полицаи. Социалното ведомство няма информация колко бивши служители биха се възползвали от тази възможност. Предлага се и от 1 юли т.г. служителите, които имат необходимия стаж за пенсия, да могат да се пенсионират, без да напускат. "Аз ако бях на тяхно място, веднага щях да се пенсионирам, защото ще получавам пенсия и заплата", коментира Калфин.

ВТОРА ПЕНСИЯ

Предвижда се родените след 1959 г. пенсионери от МВР и МО да имат право да си прехвърлят натрупаните пари по партидите в универсалните пенсионни фондове в НОИ. И тук социалното ведомство няма финансови разчети за ефекта. Проблемът е, че втора пенсия се получава едва, когато се навършат условията за трета категория - т.е. военни и полицаи трябва да чакат с години пари от частния фонд. В същото време обаче НОИ им плаща по-ниски пенсии с 28% именно заради вноските за втора пенсия. Сега тези пенсионери ще могат да прехвърлят партидите си в НОИ в срок от 1 г., след което ще им бъде увеличена пенсията от НОИ с 28%.
20
7436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
17 Април 2015 22:07
Преди да бъдат цанени за пазачи, пенсионираните трудови атланти трябва да бъдат степенувани - с почести или без ...
18 Април 2015 03:34
Горките! Затуй са 20-те зарплати, поне малко да ги утешат.
18 Април 2015 03:45
Нещо за учителите - да се оправят заплатите, да се върне II категория труд и по-ранното пенсиониране?!...
18 Април 2015 03:47
И още - средната възраст на учителите е над 50 години, с малките заплати ги очакват мизерни пенсии...
18 Април 2015 04:33
"Аз ако бях на тяхно място, веднага щях да се пенсионирам, защото ще получавам пенсия и заплата", коментира Калфин.
Тотално малоумие!!!!!!!!!! Защо ги пенсионират тогава??????? Всички, които се пенсионират рано, трябва да престанат да работят, щом се пънат, че са негодни за това. Ако пък са годни, защо да ги пенсионират? За да имат привилегии и да получават повече от балъците ли???????? НАГЛОСТ!!!!!!!!!!
18 Април 2015 06:57
Сега тези пенсионери ще могат да прехвърлят партидите си в НОИ в срок от 1 г., след което ще им бъде увеличена пенсията от НОИ с 28%.

Само по милиционерската и мафиотско-профсъюзната (пардон за тавтологията) логика, това е право на избор - правото да избереш другите да ти доплатят пенсиите.
Не е ли редно тогава останалите да имат право на избор да откажат да си дават парите на здрави и прави?
Правото на избор е да знаеш, че имаш едни пари за пенсия и да преценяш в банка ли да ти държиш, сам ли да ги инвестираш или във фонд, и ако да - в колко и какви. Правото на избор е да можеш да избереш дали да ги изтеглиш наведнъж след определена възраст, па нека тя и да е 50години, за да си изплатиш жилището или почнеш бизнес или нещо друго, или да ги получаваш на месечна вноска. Но не е "право на избор" да избереш НОИ да ти изплаща нереално висока пенсия спрямо платените ти осигуровки и "доходността" на пенсията ти да е от чуждия труд.
18 Април 2015 07:01
Все едно да се твърди, че кражбата е право на избор - дали да живееш според чергата си или да се разположиш и на съседната
18 Април 2015 07:13
Още са им нужни,и ромеи и силови структури,когато почнаха да се заселват чужденци у нас пуснаха ромеите да вьршеят а полицаите си траяха,много просто-500 000 хил западни пенсионери по 1000евро пенсия плюс сьпьтстващи мед. услуги и това е минимален брой пенсионери и това всеки месец,та така де,след натиска от Брюксел за продажба на земята пак ще са им нужни ромеите чрез терор да карат хората да си продават земята и силовите структури пак да си траят-те са си като сиамски близнаци,едните вредни другите безполезни,а за ченгетата-по добре да им подхвьрлят по някой кокал за да не се бунтуват-най-голямата организация и вьорьжени,сьщото важи и за ромеите с малки разлики.
18 Април 2015 07:41
За да се предприеме една такава твърда стъпка, първото и най- важно условие е, че в армията реформите са приключили и това ще бъде за 30 години напред- край.Хората да знаят, че ще си служат и като дойде време достойно ще си заминат.Да не се окаже, че не са приключили тези реформи/разбирай съкращения, защото в БА това се разбира под реформи, нищо друго/ и военнослужеди с 25- 26 години останат зад борда, а и с 27 години, но нямащи 53 год. възраст, натирен от армията на 49 год, започва охранител в някоя фирма за 250 лева/те толкова дават/, не се знае дали го осигуряват и като направи 53- вместо 560 лв. пенсия- 350лв.Накрая това ще се получи от реформите в пенсионната система, а това не е изключено защото в армията стават чудеса, постоянно, но не и на Коледа.
18 Април 2015 07:44
Убеден съм, поне 80% от получаващите най-високи пенсии, са били на държавна заплата.
Те просто запазиха комунизма само за себе си.
18 Април 2015 09:05
В никоя друга област "РИФОРМИТЕ" не са приключили и не приключват, никой няма сигурност даже за утрешния ден, пък униформите искат гаранции за след 30 години! Ха!
18 Април 2015 10:52
В момента сред тях има хора, които излизат в пенсия на 37 г.


Знам, че броят на парашутистите и пилотите е малък, но каква е логиката да се плаща пенсия на 37 годишен мъж? Това нещо за заслуги ли се дава, или се смята, че на тази възраст вече не е в състояние да работи нищо? Няма ли да излезе по-евтино на данъкоплатеца подобен род специалисти да се мотивират с по-голяма заплата, а след освобождаването им да работят каквото намерят до достигане на нормално пенсионна възраст.
18 Април 2015 14:04
Тази дъвка става вече досадна. Едва ли има военни пенсионери в добро здравословно състояние, които да не работят. Проблемът е общото състояние на икономиката и голямата безработица. Пазарът на труда е "пробит" - лоши условия за труд, ниско заплащане, парализираща бюрокрация и беззаконие.
18 Април 2015 17:59
В днешния ТРУД (стр. 4-та) пише за досегашния шеф на полицията във Варна, Николай Калчев, че "...се пенсионира на 46 години".

Словом ЧЕТИРИДЕСЕТ и ШЕСТ !!!

Не са доволни големите началници в София от Вълчев и го махат - ама с ПРАВО на РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ, и с 20 заплати накуп! Що такава привилегия за него, и без такава за някой друг, който също е на 46, но има неблагоразумието да НЕ работи в МВР/Отбраната, а в реалния сектор, трудът му е ІІІ-та категория, и по някаква причина босът му изведнъж реши да го махне (по взаимно съгласие)! С какво ВЪЛЧЕВ е ПО-ЗАСЛУЖИЛ от БЕЗИМЕННИЯ третокатегорийник ? Питам аз и Калфин, и Бъчварова, и началника им Бока ІІ-ри (път)!

Вълчев се пенсионира с ранг (чин) ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР, което е равно на ПОДПОЛКОВНИК от армията, и с длъжност ДИРЕКТОР, т.е. бил е с ВИСОКА (колко - не знам) заплата, т.е. и пенсията му ще е от ВИСОКИТЕ ! За да е заемал тази висока длъжност и за да е стигнал до такъв ранг (следващият е комисар, т.е. полковник) със сигурност е с ВИСШЕ образование! Висшето означава, че е почнал да СЛУЖИ в МВР (забележете, че не казвам да РАБОТИ в МВР, защото там НЕ се работи, а се служи - на НАЧАЛНИКА над него!) някъде на 24-25 годишна възраст! С други думи, работел е в системата на МВР, най-вероятно БЕЗ прекъсване, някъде към 20-21 години (словом двадесет, или двадесет и една години)! Нарочно подчертавам въпросните 20-21 години за да разоблича една широко и упорито тиражирана (в последните месеци по вестниците и телевизии) МАНИПУЛАЦИЯ - че военните и полицаите се пенсионирали НЕЗАВИСИМО от възрастта, стига да имат 27 години осигурителен стаж, от които 2/3 в системата на МВР/Отбраната! Ако това е така значи варненският шеф НЕ може да бъде пенсиониран - вместо 27 години осигурителен стаж общо ТОЙ има само 21 години! НО Е ПЕНСИОНИРАН ! Като почнеш от Калфин, през съответните чиновници, та до последния вестникарин/телевизионерин, ВСИЧКИ повтарят "27 години осигурителен стаж, ОТ КОИТО 2/3 в системата..."! Истината е друга - ако военните и полицаите прослужат 18 години НЕПРЕКЪСНАТО в системата на МВР и Отбраната тези 18 години им се зачитат за 27, т.е. 18 се приравняват на 27, считат се за 27, приемат се за 27 години осигурителен стаж!!!! Ето така! Затова такива като Вълчев - легион! Пенсионира се на 45-50, гушва пенсията и 20-те заплати, и отива на друга работа в "цивилизацията"!!!

Всичките предложения на Калфин и стоящото зад него Правителство олекват ако преди гласуването им в НС Калфин избегне отговорите на следните три въпроса:

Колко са пенсионираните от МВР и Отбраната по начина, по който Вълчев от Варна е пенсиониран - ПРЕДИ 50-тата си годишнина ?!?

КАКВИ пенсии получават ?!?

И колко от тях продължават да РАБОТЯТ - като охранители, шефове на охрана, консултанти на бизнеси и прочие ?!?

18 Април 2015 18:59
Не барайте уйниците на Партията. Ще се размирише яко. Дечурлигата им са завършили езикови такова и ще ви съдят чак у Юропата. Де сопа, де яка сопа за лоените гъзове! Пардон! Нека да разберем колко генерали и полковници има в тая умираща държава.
19 Април 2015 11:34
Знам, че броят на парашутистите и пилотите е малък, но каква е логиката да се плаща пенсия на 37 годишен мъж? Това нещо за заслуги ли се дава, или се смята, че на тази възраст вече не е в състояние да работи нищо?

Предполага се, че човек трябва да работи само една професия през живота си.
19 Април 2015 14:10
И още - средната възраст на учителите е над 50 години, с малките заплати ги очакват мизерни пенсии...

ми да не са учИли толкоз ... ако бЕха записАли едно военно, в краен случай едно Симеоново, сега и те щЕха да си ги зЕмат тия 20 зерплатки ...
19 Април 2015 14:20
Пазарът на труда е "пробит" - лоши условия за труд, ниско заплащане, парализираща бюрокрация и беззаконие.

така е и така ще бъде, требе да свиквате ... националното ни богатство отиде в ръцете на шепа хора, които нямат интерес/желание/разбиране, то да работи (дори и малко) в обща за нацията/държавата полза .... а само за тяхното собствено благо и обогатяване ... Тъй наричащият себе си "елит" е незаинтересован и неспособен да води нацията към развитие и просперитет ... бедните и простите се управляват/ограбват най-лесно ...
19 Април 2015 17:37
Даа,а ние на 65!Да им е честито!
19 Април 2015 18:35
Пунежи ни пазят много ,БЕ. Хората рискуват живота си, дет'са вика. То пък един живот ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД