:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,472,021
Активни 127
Страници 12,263
За един ден 1,302,066

Съдът в Люксембург осъди България заради порочната цифровизация

Огромни глоби заплашват страната ни, ако не премахне монопола при мултиплексите
Известният рекламен клип за цифровизацията


България е нарушила три евродирективи при цифровизацията на ефира, навредила е на конкуренцията и е допуснала монопол в този сектор. Това става ясно от огласеното вчера решение на съда в Люксембург по делото, заведено от Европейската комисия срещу България. Нарушенията могат да навлекат на страната ни колосални глоби. А цифровизацията, за която бяха похарчени над 27 милиона лева от бюджета, за да има свободен достъп до повече телевизии, на практика е провалена.

Казусът влезе в съда през 2013 г., но всичко започна в средата на 2009 г., когато кабинетът "Станишев" проведе порочна процедура за избор на оператори на цифров сигнал - така наречените мултиплекси. Тогава лицензиите за цели 5 мултиплекса бяха дадени само на две фирми - латвийската "Хану про" и словашката "Тауърком", и двете непряко свързани с банкера Цветан Василев. Освен че конкурсите бяха само два, условията по тях силно стесниха кръга на потенциалните играчи, като бе забранено в тях да участват фирми, които се занимават с излъчване на телевизия или пък са тв оператори в чужбина. Така бе елиминирана ОRF - Австрийската обществена телевизия, която още през 2008 г. бе заявила готовност да участва в цифровизацията у нас чрез своето дъщерно дружество ORS. Последва дълга и безплодна кореспонденция на ЕК с правителството на Борисов, в която Брюксел настояваше да се отстранят нарушенията.

В крайна сметка заради липсата на реални действия от страна на българските власти ЕК започна наказателна процедура срещу България. Едва през 2013 г. служебният кабинет на Марин Райков проведе нов конкурс за оператор на мултиплекс - в опит София да покаже на Брюксел, че иска да пусне повече играчи на този пазар. Конкурсът бе спечелен от "Булсатком", но на практика нов оператор няма, защото държавата още не е осигурила честоти за новия мултиплекс.

В момента цифровият ефир си остава мопополизиран - двете фирми, които го управляват - "НУРТС диджитъл" и "Фърст диджитъл", са част от разпадащата се империя на Цветан Василев. Миналия месец те бяха обявени заедно с БТК и "Дунарит" за части от пакетна сделка, с която банкерът прехвърля свои активи на фирмата LIC33 на французина Пиер Луврие. LIC33 се оказа фантом.

С решението си вчера съдът в Люксембург потвърждава твърденията на ЕК за нарушаване на три директиви и постановява незабавно отстраняване на всички проблеми. Все още има шанс България да избегне тежките глоби.

Представител на пресслужбата на Съда на ЕС обясни за в. "Сега", че решението не води автоматично до парични санкции. Засега България трябва да плати само разноските по делото, като загубила страна. Сумата ще бъде определена допълнително според часовете работа на адвокатите на ЕК. Предстоят разговори, в които ЕК и България ще определят срок за отстраняване на нарушенията. Ако България се забави, ще получи предупреждение от Брюксел и два месеца срок да отговори какви мерки е предприела. Ако ЕК не види обрат, ще заведе ново дело пред съда в Люксембург - вече за налагане на финансова санкция. Тя ще бъде от два елемента - обща наказателна сума и всекидневна глоба до изпълнение на решението. Съдът ще определи сумата според тежестта на нарушението.

Европейската комисия може да започне т.нар. санкционно производство, но се надяваме да не се стигне дотам, заявиха пред "Сега" от ресорното Министерство на транспорта. Предстоят срещи с отговорните служби в Еврокомисията, за да се изясни какви действия са необходими, за да избегнем глобите. Ако се стигне до осъдително решение в Люксембург, глобите ще са огромни - между 8400 и 200 000 евро за всеки ден, в който нарушението продължава.

Юристи смятат, че ще се наложи да бъдат развалени договорите с "НУРТС диджитал" и "Фърст диджитал". Това обаче може да доведе до дела за неустойки. "Държавата трябва да национализира мултиплексите или оставаме без цифрова телевизия", коментира пред OFFNews медийният спец Христо Грозев. Според него, за да избегне санкциите, правителството трябва да отнеме лицензиите на операторите. Независимо от направените инвестиции, те са участвали в конкурс, обявен от съда за незаконен, и държавата няма да носи отговорност", твърди Грозев. По думите му възможно решение е правителството да обедини всички мултиплекси, а телевизиите сами да си бъдат оператори на излъчваните програми.

Парадоксът е, че широко рекламираната и глътнала над 27 милиона лева цифровизация заедно с рекламната кампания на практика няма почти никакво значение за телевизионния пазар, на който преобладават платените услуги. Чрез безплатната за потребителите, но не и за телевизиите мрежа се разпространяват едва няколко програми, а мултиплексите отчитат сериозни загуби.НАРУШЕНИЯТА

Според съда в Люксембург нарушенията на България при конкурсите за мултиплексите са три. В решението се казва, че чрез Закона за електронните съобщения (ЗЕС) България не е изпълнила задълженията си относно конкуренцията на пазарите на електронни съобщителни мрежи и услуги. Със закона страната ни е въвела ограничение за броя на предприятията, на които може да се предостави право на ползване на честоти от радиочестотния спектър за наземно цифрово радиоразпръскване (т. нар. мултиплекси) до две.

Второто нарушение отново е свързано с текст в ЗЕС - компании с телевизии в други държави и свързаните с тях лица не могат да участват в конкурсите за мултиплексите. Третото основание за решението на съда срещу България отново е нарушение на правилата на конкуренцията заради законовата забрана спечелилите конкурсите за ползване на честоти да строят собствени електронни съобщителни мрежи.

Освен това от решението на съда става ясно, че през цялото време България е отстоявала тезата, че нарушенията на европейските правила са отстранени и законът е променен. Освен това ограниченията, най-вече това притежатели на телевизии да не могат да участват в конкурсите, са целели осигуряването на конкуренция на пазара. Според Брюксел обаче спорните текстове все още имат правни последици, макар и вече да не съществуват, а конкуренция можело да се гарантира и без толкова рестриктивни ограничения. Доводите на ЕК са приети от съда, който смята, че ограниченията пред участниците в конкурсите са дискриминационни и непропорционални. Според съда и критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни.

Съдът счита още, че групирането на първоначалните 5 честоти в два пакета за срок от 15 години на двете предприятия, които спечелиха конкурсите през 2009 г., е осигурило на тези предприятия предимство пред други, които биха могли да предоставят същите услуги на българска територия при по-добри условия.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
На 30 септември 2013 г., след скъпа рекламна и разяснителна кампания, аналоговият телевизионен сигнал бе тържествено изключен. Вместо очакваните десетки телевизионни канали сега ефирно се разпространяват едва няколко, интерес към тях няма, мултиплексите са губещи, а заради порочното им отдаване ни заплашва глоба от ЕК.
22
5931
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
23 Април 2015 19:47
Няма ли най-сетне поне да оваляме някого в катран и перушина?
23 Април 2015 20:18
На мен ми прави впечатление друго. Има едни такива скрити монополи, на които никой не обръща внимание. Пример:
Отварям менюто в някой ресторант и в раздела за безалкохолни напитки фигурират следните асортименти (не претендирам за изчерпателност, пиша по памет)
- Кока кола
- Фанта
- Спрайт
- Швепс Тоник
- Сокове Капи
- Студен чай Нестий
- Минерална вода Банкя
- Енергийна напитка Монстър

Като всичките са на Кока Кола. И няма нищо друго.
В някои други заведения картинката е подобна, но господството е на Пепси. Но те са драстично по-малко.
23 Април 2015 20:28
Буболечо!
Това е защото заведенията подписват договор с една от двете фирми, и получават хладилни витрини, фризери и т.н. Проблемът е, че във витрината на Кока не можеш да поставиш продукти на Пепси и обратно. Трудно е да сключиш договор и с двете едновременно!
23 Април 2015 21:23
Що да е порочна? Цифрите са си много прилични.
23 Април 2015 21:59
Онзи, не е чак толкова трудно да си сложиш още един хладилник - на друг дистрибутор или собствен.
Да, ама онези извиват ръцете и не дават.

Всъщност мисълта ми беше, че това си е чист монопол. Не можеш да си вземеш напитка от друг производител.
23 Април 2015 22:08
Поръчваш си една бира и си разбил монопола
23 Април 2015 22:33
За това са виновни САЩ, US Embassy, лично His Excellency, Google, NATO и целия Запад.
Който иска да пие "божествената" руска помия квас да впряга за Москва или пръдлива зелева чорба - напред към селата.
А за честотите решават тикви и други кауни, за които с кеф гласувате, за да гладувате.
Смело напред към следващите избори и плащане на масрафа за честотите. Ура.
23 Април 2015 22:49
А рекламите по различните телевизии защо толкова често са по едно и също време? Това случайно ли е или има споразумение?
23 Април 2015 23:06
Конкурсът бе спечелен от "Булсатком", но на практика нов оператор няма, защото държавата още не е осигурила честоти за новия мултиплекс.


Тези ще ги търпя още 3 месеца и после оттичат. А на колегите коментиращи кафявата водица напълнена с химия на Пепси и Кока ще препоръчам да се заровят във водещите акционери, т.нар. мажоритари! Като нищо се окажат едни и същи както е при Лидл и Кауфланд и десетки други. Светът е изпъстрен с неприятности
23 Април 2015 23:09
А рекламите по различните телевизии защо толкова често са по едно и също време? Това случайно ли е или има споразумение?


Неслучайно е. А Папионката си бърка в носа и валя топченца, вече Н-ти мандат.
24 Април 2015 00:18
И както винаги, в дъното на сичко е Цецоо Василев...
24 Април 2015 00:18
Телевизията е услуга за масите. Средство за масова комуникация. Но все по-малко хора се чувстват "маса". И не гледат телевизии.
24 Април 2015 02:10
щурчо 24 Април 2015 00:18
И както винаги, в дъното на сичко е Цецоо Василев

И Бочко.
24 Април 2015 07:29
Държавата с парите които хвърли за КТБ на практика си е платила прескъпо за мултиплексите.
Значи спокойно може да си ги вземе.
И без това са на загуба.
Така де, да се запази принципа.
Печелившото при частника, губещото при държавата.
24 Април 2015 09:05
Телевизията е услуга за масите. Средство за масова комуникация.


Не!Средство за масова (комуник)манипулация!
24 Април 2015 09:41
Темата пак по стар обичай, е засегната отгоре-отгоре.
Не се казва кой е виновен . Не може да се обобщи , че България е виновна.
Кой ще плаща глобата, пак не се казва, радзбирай от бюджета, на същите тези хора, които страдат от несъвършенството на системата.
Тоест "Да знаеш какви скъпи обувки си купих, но пък за сметка на това да знаеш как ми стягат..."
Конкретика трябва батка, не общи приказки.
24 Април 2015 09:47
Независимо от направените инвестиции, те са участвали в конкурс, обявен от съда за незаконен, и държавата няма да носи отговорност

Страхотно послание към потенциални инвеститори - Елате у нас, участвайте в конкурс, вложете милиони, а ако честният и независим съд реши, че конкурса не е законен, духайте супата.
24 Април 2015 12:13
... глобите ще са огромни - между 8400 и 200 000 евро за всеки ден, в който нарушението продължава.

За една година - между 6 милиона и 143 милиона лева глоби, отделно еднократната глоба.
24 Април 2015 12:15
Stern 24 Април 2015 09:47
Независимо от направените инвестиции, те са участвали в конкурс, обявен от съда за незаконен, и държавата няма да носи отговорност

Страхотно послание към потенциални инвеститори - Елате у нас, участвайте в конкурс, вложете милиони, а ако честният и независим съд реши, че конкурса не е законен, духайте супата.

Не схващам идеята ти? Искаш да кажеш, че съда в Люксембург не е честен и независим ли? Или може би, че не трябва да признаваме решенията на съда в Люксембург?
24 Април 2015 12:16
Чудничко! Похарчиха се едни пари. Резултат- 0(доколкото знам, качени са 6-7програми), а накрая и глоби ще плащаме! Единствените щастлифти от цялата история са фирмите които парвиха рекламната кампания
24 Април 2015 14:03
Резултат- 0(доколкото знам, качени са 6-7програми), а накрая и глоби ще плащаме!

Качените програми се броят на пръстите на ръцете.
И три от тях са вече свалени.
Абе скоро бройката им ще се събира на пръстите на едната ръка.
24 Април 2015 17:21
БНТ1
БНТ2
БНТ HD
NOVA
bTV
TV7
News7 ?
Bulgaria on Air
VTV
ТВ Европа
Voice
Alfa TV или Skat - не помня
И май имаше още една.
Преди имаше и Диема някаква и РИНГ и др.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД