:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бъдещето на бойната авиация вече зависи от Борисов

С решението да вкарат проекта за нови изтребители до 30 юни в Министерския съвет и Ненчев, и парламентът поставиха премиера в ъгъла
Карикатура: Христо Комарницки
----
Без да си кривим душата, трябва да признаем, че премиерът Бойко Борисов има завидната способност винаги да се измъква от ситуации, в които вероятността той да е губещ е голяма. Обикновено оставя гравитиращите около него да се "наиграят", след което винаги излиза с позиция, която често определяме като популистка. Но е факт, че решението винаги е най-изгодно за премиера.

За първи път от началото на втория си мандат обаче Борисов няма да може да изчака



участниците в поредната кризисна ситуация да се наиграят,



за да вземе правилното за него решение. Може би защото най-малко е очаквал, че ще бъде поставен в ъгъла по подобна тема - бъдещето на военната авиация. След месеци дебати и спорове между военни и ръководството на Министерството на отбраната в крайна сметка беше взето решение до 30 юни да бъде внесен за одобрение проектът за покупка на 16 нови западни изтребителя за 1.5 млрд. лв. Това стана с подкрепата както на армията и МО, така и на цялата парламентарна комисия по отбрана, включително и с депутатите от управляващото мнозинство. Така на премиерските плещи рязко бяха прехвърлени болезнените въпроси: ще имаме ли собствена бойна авиация, ще се грижи ли армията за охраната на въздушното пространство, какво става с хилядите авиатори и курсанти, ще продължи ли България да се държи като лош член на НАТО. Вероятно първата реакция ще е - това е нормално, нали затова е министър-председател. За Борисов обаче не е, когато става дума за армията.

Премиерът вече няколко пъти показа, че



иска да стои встрани от проблемите на армията



Особено след като понесе толкова негативи от спорни решения в сферата на отбраната през първия си мандат. Да си припомним протестите на военните и последвалите скандали с полетите на военната авиация за правителството. Затова той демонстрира незаинтересованост към военния ресор още при разпределяне на властта между коалиционните партньори. Борисов знаеше, че за да се случи нещо добро в армията, трябват милиарди, а той никак не е склонен да ги даде, пък ги и няма. Затова и не пожела този ресор да бъде даден на представител на ГЕРБ, както беше в първия мандат. Предоставянето му на Реформаторския блок беше изненада дори за самите реформатори.

Истината е, че до последно Николай Ненчев беше спряган за зам.-председател на Народното събрание, но изведнъж се оказа военен министър. Това пък е донякъде обяснението за неадекватното поведение на Ненчев като министър, въпреки че нито го оправдава, нито спускането му като парашутист е основание за назначенията на земеделски активисти, които се случиха в МО. Очевидно е, че Ненчев абсолютно нямаше представа с какво се е заел и едва през последните месеци успя все пак да разбере, че ресорът му не е никак лек, особено когато премиерът отказва да му даде пари, за да си върши работата. Борисов вече няколко пъти показа, че е



готов да жертва военния министър, като му прехвърли негативите



от липсата на всякаква държавна политика по отношение на армията.

Въпреки че България неведнъж обеща, че ще увеличи военния си бюджет, той беше намален. Независимо че президентът Росен Плевнелиев пое ангажимент пред НАТО в Уелс, че ще се отделят пари за ново въоръжение, такова нещо не се случи. Борисов повторя, че пари за оръжие няма и че трябва да се чака евентуално увеличение на военния бюджет от догодина. То обаче ще бъде със 70-100 млн. лв., което е напълно недостатъчно, за да се спре разпадът на армията. Коалиционните партньори от АБВ и Реформаторския блок ще понесат негативите и от предприетите пенсионни промени във въоръжените сили. Затова не е случайно, че те се случват точно сега, когато социалното и военното министерство не са на ГЕРБ. Да не забравяме, че реално Ненчев се оказа и с вързани ръце при назначенията на ключови позиции в МО. Борисов отмени решението му за смяната за директора на "Флотски арсенал" - Терем, а после военният министър катастрофира и с дружеството "Снабдяване и търговия". Две от назначенията му във фирмата, която генерира най-много приходи в МО, бяха отменени след отказ на ДАНС да издаде допуск на назначените директори. За отказа нямаше обяснения и мотиви. Така се стигна до назначаване на човек на ГЕРБ.

С решението да вкарат скъпия проект за покупка на нови изтребители в Министерския съвет коалиционните партньори на ГЕРБ може и да получат



малък реванш за всички проблеми,



които им се стовариха около военното министерство. Така те директно прехвърлиха горещия картоф с бъдещето на военната авиация на премиера. А той, иска или не иска, ще трябва да вземе категорично решение. И тук отговорът "Нямам пари за оръжие" вече няма да важи. Борисов е наясно, че военната авиация трябва да я има и ще трябва да даде зелена светлина на започване на проекта за придобиване на нови изтребители. Старите МиГ-29 ще могат да бъдат използвани до средата на 2016 г., след като няма да има договор с руснаците. Това означава, че евентуален отказ за купуване на нови автоматично ще превърне премиера в човека, който свали българската бойна авиация на земята. А негативите от това няма да са никак леки. Все пак идват избори.
Снимки:Михаела Катеринска
До 30 юни ще се реши бъдещето на военната авиация
25
3771
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
24 Май 2015 19:49
Много моля, който иска да се вози на истребител да бъде така добър да си купи с пари от собствения джоб.
Аз пари бих дал само за учебни самолети...
24 Май 2015 19:56
На премиера трябва винаги да му се напомня, че той спря всички проекти още в началото на първия си мандат, когато проектът "Многоцелени изтребител" бе преминал два от общо четирите етапа и можеше да бъде продължен. Но за да не се струпат всички вини на гърба му, включително и предоставянето на МО на реформаторите, защото отговорността за силовите ведомства по правило трябва да поеме основната политическа сила, ако е разумен, ще смени военния министър заради поредицата от гафове и като самодоказало се недоразумение.
24 Май 2015 20:42
Аз в чест на призива на Чехльо за НРБ да говорим без романтика, а с факти ще напомня следното за ВВС през 45-те години на социалистическа България:

До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо:

- 224 МиГ-21
- 90 МиГ-23
- 4 МиГ-25
- 22 МиГ-29
- 23 Су-22
- 31 Су-25
- 44 Ми-24
- 18 Ми-8s
Та поставяйки тези данни с изминалите 26 години на разруха и днешното жалко положение на ВВС следва въпроса - е, как да бъде?
24 Май 2015 21:46
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо:


Повече от 400 броя.
Бая пари са отишли.
А каква почивна станция на Боровец имат ВВС !
24 Май 2015 22:50
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо:

- 224 МиГ-21
- 90 МиГ-23
- 4 МиГ-25
- 22 МиГ-29
- 23 Су-22
- 31 Су-25
- 44 Ми-24
- 18 Ми-8s


Интересно защо няма нищо за Миг 19 и колко български вдовици остави тази нескопосана руска хвърчилка.
24 Май 2015 23:15
Интересно защо няма нищо за Миг 19...
Вероятно защото се сравняват приблизително еднакво дълги периоди(1966-1989;1989-2015).Иначе може да се върнем до "Албатрос"-а на Радул Милков и Продан Таракчиев...Ме-109 и D-520 ...Як-23 и лекобомбардировъчния полк с "Лаз-7"...МиГ-15,17,19.
25 Май 2015 02:24
Интересно защо няма нищо за Миг 19 и колко български вдовици остави тази нескопосана руска хвърчилка.

И колко са вдовиците? А? По онова време е имало и правилна хвърчилка. Ей тази:
F-104 получил печальную известность благодаря высокому уровню аварийности и даже получил печальное прозвище «Widowmaker» («Вдоводел» и «Flying Coffin» («летающий гроб» из-за большого количества катастроф[3]. Самую плохую репутацию «Старфайтер» приобрёл в ВВС ФРГ: всего на вооружение западногерманских военно-воздушных сил поступило 916 самолётов (треть всех построенных), из которых примерно 292 (то есть ~ 30 %) были потеряны в лётных происшествиях; погибло 116 пилотов
Следует отметить, что ВВС ФРГ потеряли в лётных происшествиях 36 % своих F-84F «Тандерстрик»[6], однако этот факт остался сравнительно малоизвестным.
Абсолютная цифра разбившихся самолётов была действительно рекордной, но по уровню относительной аварийности первое место занимали ВВС Канады, лишившиеся примерно 46 % своего парка F-104

Та да питам пак от къв ЗОР е този РЕВ по вдовици? Май да ни се напомни за " вдоводела" или другото техническо чудо на запада. Толкоз за сащките нескопосани хвърчилки.
Благодаря за подадената топка, кУУЛлега.
25 Май 2015 05:51
Вместо самолети за същите пари мое си купим 50 пършинги или тополи с по десетина ядрени бойни глави на всяка ракета.
Да видим после ше смее ли некой да префръкне над Родината.
25 Май 2015 06:10
Благодаря за подадената топка, кУУЛлега.


Появи се значи, мой лебед бял!Хайде сега да отиграя топката и аз.Още докато пишех за убиеца МиГ 19, знаех,че ще поникне някоя червенушка и ет ти се яви, Гоша.Всичко, което си написал за Ф104 Старфайтер е вярно!Но това е само половината от истината.А няма по-гадна лъжа от полуистината.Пропуснал си да кажеш, че това се отнася за Старфайтерите в Европа.В Америка те са се държали съвсем прилично.Има причина и тя не е в производителя.Не желая да поощрявам мързела и затова няма да ти дам жокер.Ако поназнайваш и друг език освен двата братски,ще намериш много материали.
И щади своя "Дуктос холедохус/главния жлъчен канал/- операцията е трудна и обикновено с последствия.
Лек ден на всички, които са летели на МиГ 19 и са останали живи.Бе, лек ден на всички!

Пп Повече няма да подритвам топката до сряда, защото моята работа не е пред тарабата,а другаде.
25 Май 2015 07:23
"За отказа нямаше обяснения и мотиви.
Айде сега- ДАНС виновен!! Впрочем, ДАНС никога не дава обясние за отказите..Отказано и толкова..И слава Богу,че ДАНС отказа.. Та каката не различава танк от трамвай
25 Май 2015 08:12
който свали българската бойна авиация на земята.
Що ли си мисля,че той беше и човекът, който потопи и подводния ни флот
25 Май 2015 09:17
Вместо самолети за същите пари мое си купим 50 пършинги или тополи с по десетина ядрени бойни глави на всяка ракета.
И изстребители X-wing с протонни торпеда.
25 Май 2015 09:33
Истината е, че до последно Николай Ненчев беше спряган за зам.-председател на Народното събрание, но изведнъж се оказа военен министър.


А няма данни даже и за портиер.

Да вземат там 2/3 реактивни джета които стават за разходки и да се приключва! Чисто нови, обаче и от производител №1 независимо дали е от Азия, Африка, Европа, или Америките!
25 Май 2015 10:10
интересно защо 16 и защо непременно нови? 1,5 млрд. е огромна сума.
На може ли "нещо по средата", както се казва в една рекламата.
На първо време 5-10 втора ръка....
25 Май 2015 10:41
Пропуснал си да кажеш, че това се отнася за Старфайтерите в Европа.В Америка те са се държали съвсем прилично.

Пропуснал съм значи? Гледаш ми в поста и ме лъжеш в очите. Германия и Канада пише там. А между другото МиГ 19 са се държали съвсем прилично в Виетнам например. За голямата аварийност тук ( да взема да те цитирам ) си имало други причини.
25 Май 2015 10:49
***
25 Май 2015 11:10
.
25 Май 2015 12:49
***
25 Май 2015 14:44
Предлагам следната градация: 1. България няма бъдеще на бойната авиация. 2. България няма бъдеще. 3. България няма.
25 Май 2015 14:56
Вместо самолети за същите пари мое си купим 50 пършинги или тополи с по десетина ядрени бойни глави на всяка ракета.
Да видим после ше смее ли некой да префръкне над Родината.
25 Май 2015 15:00
Но какво пречи тогава за закупуването на нови европейски машини ?

Че са много скъпи. Иначе съм съгласен с теб
25 Май 2015 15:27
.
25 Май 2015 16:10
***
25 Май 2015 22:14
Истината е, че авиация безспорно трябва, ако България е държава. Но България не е държава, а гробищен парк със затихващи функции. И затова бюджетът, докато все още има какво да се преразпределя, ще е за пенсии и здравеопазване.
25 Май 2015 22:36
Бъдещето на бойната авиация вече зависи от Борисов


Т.е. българската ВВС ще се прекръсти на БВС = Бойкови Въздушни Сили.

И ще разнасят премиера насам-натам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД