:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

85 големи предприятия са били закрити за 5 години

85 големи предприятия са закрити само за пет години - между 2008 и 2013 г. Паралелно са фалирали много, свързани с тяхното производство, средни и малки компании. С 12% се е свил броят на малките фирми. Увеличили са се единствено семейните микропредприятия. Това показват данните на Българската стопанска камара. В резултат на тези процеси между 2008 и 2014 г. работните места в страната са намалели с над 380 000.

"Българският бизнес се маргинализира. Не се внедряват нови технологии, няма нови идеи и нови продукти. Нашата икономика се превръща в икономика на бедните и непродуктивни услуги. Вместо да се реиндустриализира, България се деиндустриализира", заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на семинар за актуалните проблеми на пазара на труда.

В резултат на тези процеси между 2008 и 2014 г. работните места в страната са намалели с над 380 000. В същото време драстично се разтваря ножицата между качеството на работната сила, произвеждана от образователната система, и уменията, търсени от бизнеса. Расте броят на хората с висше образование, но за жалост пазарът няма нужда от тях, защото техните специалности често не отговарят на потребностите на икономиката, сочи анализът на камарата.

Сериозна е и диспропорцията в заплащането на труда. Хората, които произвеждат добавена стойност, печелят по-малко от заетите в администрацията, показват данните. "Младите хора не искат да работят в реалната икономика, те предпочитат безрисковото и добре платено работно място в администрацията. Това създава ценностна система, която не е икономически обоснована, а се управлява от бюрокрацията", подчерта Божидар Данев.

Парадоксално е, но възнагражденията в сектора с най-големи загуби и задължения - енергетиката, са нараснали 5.5 пъти от 2000 до 2013 г. Изпълнителният председател на БСК нарече този факт алогичен и го обясни с монополното положение, свръхрегулацията и силните политически влияния в този сектор.
75
10346
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
24 Май 2015 19:24
И аз съм практически безработен - ходя да си губя времето в агенция за недвижими имоти, ама този занаят приключи (има агенции, които от 2 години нямат сделка)!
24 Май 2015 19:29
Мачкай, Бойко!
24 Май 2015 19:30
Вместо да се реиндустриализира, България се деиндустриализира", заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на семинар за актуалните проблеми на пазара на труда.

Да се оплаква от това профсъюз или друга подобна организация, бива. Но председател на организация на бизнеса? Нали вие трябва да я развивате тази икономика, да реиндустриализирате? Де гиди червени "бинесмени"! Каквото ви поднесоха от Партията на тепсия, го изядохте и/или съсипахте, сега ревете!
24 Май 2015 19:34
Каквото ви поднесоха от Партията на тепсия, го изядохте и/или съсипахте, сега ревете!
Ми Тя и на сините даде, ама те го просраха още по-рано
24 Май 2015 19:50
Само да се надува свирката и парата да отива за нея е абсолютно безсмислено. Даннит нямат никаква стойност освен да разлайват кучетата, а кучета много. Данните трябва да са по производства, отрасли и собственост най-вече. Иначе крясъците са въздух под налягане.
Сега малко съветче за политици и лидери. Когато ви се говори за структурна реформа в икономиката се имат предвид конкретни неща, а не рисуване на организационни квадратчета, разместавне на отдели в министерства и назначаване по политически причини. Да се словоблудства с понятия от типа деиндустриализация и краудинг аут е безсмислено. Пише ги в учебниците по икономика в началните курсове. И на недоучилите студенти е ясно, че индустрията зависи от пазарите. Като нямаш пазар за индустриалните стоки няма и да развиваш индустрия. И също държавата може да избутва бизнеса не само на капиталовите пазари, а също и на трудовия. Разрастването на администрацията и допускането на неплащане на заплати и осигуровки (по същество нелоялна конкуренция, т. е. тези които няма да ви платят са в по-изгодно положение на пазара) води находчивите хора към държавния сектор и изхвърляне на читавите фирми.

Прости решения за умни политици....Аре, че пак започнах с оксимороните...

24 Май 2015 19:54
ББ се изживява като хан Омуртаг - но той това си може и му помага в предизборната надпревара... Трябва да се признае, че ББ е най-успешният ни премиер през последните 26 години!

Да не вземе някой убавец да се познае.
24 Май 2015 19:55
Расте броят на хората с висше образование, но за жалост пазарът няма нужда от тях, защото техните специалности често не отговарят на потребностите на икономиката, сочи анализът на камарата.

Другарете милюционери си имат бол персонал в охранителните фирми. Малце свежа плът, дрога, чалга и контрабанда са достатъчни. Друго им не требе...
24 Май 2015 19:58

85 големи предприятия са били закрити за 5 години

За 85-тях не, но поне пет "големи предприятия" може ли да посочите?
И какво, wtf, означава голямо предприятие?
Сравнено с GM, Siemens, или с ЕТ" Гошо - подгъв и оверлог"...
24 Май 2015 20:06
Някой замислял ли се е защо става всичко това? Ами защото не сме конкурентни. Не си ли спомняте 3 лева беше марулята...

Защо? Нали БВП ни расте ли расте.. що тогава се оплакваме, че нямаме доходи? Че няма и работа? Не е ли това нонсенс.. хем БВП расте, хем нямаме доходи, хем няма и работа?

Да не би защото едни плащат данъци, а други получават облаги от държавата.. във вид на инфраструктура, на субсидии, на пенсии по "право" на 45?

Данъчната ни система е тотално сбъркана кара хората да не работят, предприемачите да мислят не повече от 2-3 години напред и да се занимават най-вече с търговия тип внос. А собствениците на имоти.. да получават наготово инфраструктура около имотите си.. без почти нищо да плащат/вярно калпава и всичко зависи от познанството с кмета../

Замисляли ли сте се защо бюджетът на държавата се пълни с ДДС, акцизи и ДОД? А не се пълни от богатите хора, т.е. големите собственици? Не ви ли се струва странно, това? Все пак инфраструктурата се прави около имотите на собствениците и е най-вече в тяхна изгода. Даже полицията и армията, съда.. и всякакви други служби реално помагат много повече на големите собственици от колкото на хората с малко или никаква собственост..

Какво излиза обаче - тия които работят и тия които консумират плащат за удобствата на богатите хора.. за увеличаването на тяхното богатство, докато те трябва да се разделят с част от доходите си и с по-малко получени стоки срещу парите си заради акцизите и ддс.

http://mickideas.blogspot.com
24 Май 2015 20:30
Увеличили са се единствено семейните микропредприятия.


Това е разбирането на българските "десни". Казармен капитализъм. Всички сме еднакво бедни и еднакво богати. Гаражният бизнес е двигателя на прогреса.
24 Май 2015 20:32
Гоша, какво искаш да кажеш?
На това му се казва другарска критика към ББ, ама той не иска да ми даде работа, тцъ!
24 Май 2015 20:46
85 големи предприятия са закрити само за пет години - между 2008 и 2013 г. Паралелно са фалирали много, свързани с тяхното производство, средни и малки компании. С 12% се е свил броят на малките фирми. Увеличили са се единствено семейните микропредприятия. Това показват данните на Българската стопанска камара. В резултат на тези процеси между 2008 и 2014 г. работните места в страната са намалели с над 380 000.
Това обаче не спря преизбирането на ГЕРБ и Бацето. Стокхолмски синдром на национално ниво. С протестите к'во стана - спряха ли да плащат? "Укопация" нещо? Не?
24 Май 2015 20:49
Триумф на либерал-идиотизма в икономиката ни.
... и празник за сънуващия розови слонове и черпаци.
24 Май 2015 20:54
Е, добре де. Нали това искахте?
Какво хленчите сега?
Каквото посееш това ще пожънеш. В частност като нищо не посееш, само плевели ще пожънеш.
Решиха преди 25 години третото поколение социалисти да станат капиталисти и речено-сторено.
Ама не посяха нищо. Продаваха за скраб, поживяха си богато и к'во...Образованието им виновно, мат'ряла бил калпав.
Калпав зер! Не ще да блъска за минималната.
Тъпи мутри!
24 Май 2015 20:55
.
24 Май 2015 20:58
Само че как ще закриеш още 85 предприятия през сегашния мандат ? То не са останали толкова...

Аре и тоя.
Кажи поне пет от тия "големи предприятия" бе муктааа...
Айде от мене да мине, три, три само кажи.
24 Май 2015 20:59
Това обаче не спря преизбирането на ГЕРБ и Бацето.

И след една годин - президентин.
Щото другарете никви ги нема...
24 Май 2015 21:06
И след една годин - президентин.

И ЦеЦа - минпред!
24 Май 2015 21:10
а щурчо - министер на колтурата
24 Май 2015 21:10
Ми Тя и на сините даде, ама те го просраха още по-рано
Сини, сини, ама с розов хастар.
ПП - като не направихме лустрация така ни се пада. Дето е минала червената чума и трева не никне!
24 Май 2015 21:14
.
24 Май 2015 21:47
Може и да се деиндустриализира България, ама се напълни с хексперти по икономика, звинявам се, по икОно-мИстика.
24 Май 2015 22:19
Лицето Костов, Иван Й. от с. Драгалевци колоко от тях е закрил лично? Всичките 85 или само 85%?
Докато в България няма справедливи закони и правосъдие, няма да има нищо - нито произвоство, нито предприятия, нито дори българи. Ще останат само обръчите да цоцат еврофондове...
24 Май 2015 22:25
В същото време драстично се разтваря ножицата между качеството на работната сила, произвеждана от образователната система, и уменията, търсени от бизнеса.

Защо го вземате насериозно Божидар Данев? Точно преди кризата той беше най-големият лобист да се вкарва работна ръка от Азия. Понеже са много квалифицирани ли? Не, понеже у нас заплатите леко се бяха вдигнали и бизнесът ни не можеше да преглътне това.
Човекът говори каквото му наредят. Иначе ще го заменят с друг говорител. Не очаквайте от подобен тип хора сериозни анализи и прогнози, те не са на местата си за това.
Все едно да чакате синдикатите чрез национална стачка да променят Кодекса на труда. Някой да помни нещо подобно?
24 Май 2015 22:30
Да се словоблудства с понятия от типа деиндустриализация и краудинг аут е безсмислено. Пише ги в учебниците по икономика в началните курсове. И на недоучилите студенти е ясно, че индустрията зависи от пазарите.

Фанта, не става ясно какво искаш да кажеш.
Съществените понятия в тезата ти са три. Поправи ме, ако греша, но едното - "краудинг аут", поне у нас не съм наблюдавал. Остават "пазари" и "деиндустриализация".
Да се каже само, че индустрията зависи от пазарите, е труизъм. Естествено, че е така и ще припомня, че от 2008 г. сме в криза, тя е и основната причина за загубата на работни места и закриването на предприятия. Странно, че изобщо не се споменава нито в статията, нито в коментарите.

Кризата е главната, но далеч не единствената причина за пазарния колапс. Другата е деиндустриализацията, по-точно напълно съзнателната, изцяло погрешна и бих казал катастрофална политика на ЕС за изнасяне в Китай, Индия, Бразилия, Далечния изток, Турция и къде ли не на голяма част от промишлените производства. Азбучна истина е, че търсенето на средства за производство е най-мощната антикризисна мярка и че ако европейските индустрии не бяха изнесени, кризата в ЕС нямаше да е нито толкова дълбока, нито толкова продължителна. Именно благодарение на това търсене, Китай премина през нея несравнимо по-леко от ЕС.

ЕС направи фаталната грешка, вероятно най-голямата в цялата си история, когато реши, че може да изнесе "жилото" на индустриализацията - високите разходи за труд, подготовка на ИТР и екология, като запази "меда" й - фундаменталната наука, НИОКР и ноухау-то.
Изобщо не предвидиха, че Китай и останалите ще развият за изключително кратки срокове свои фундаментална наука, НИОКР и ноухау, като не оставят камък върху камък от плана да бъдат само нискоквалифицирана и почти безплатна работна ръка на Запада. Затова плащаме с безпрецедентна криза и глад за инженерни кадри, затова реиндустриализацията става безусловен приоритет на ЕС.
24 Май 2015 22:57
Другарят милиционер Божидар Данев не може чеп на каца да издялка, щел да ни индустриализира. Има ли ресурси, капитали, пазари, кадри, туй не го интересува. Бе лаф да става...
24 Май 2015 23:09
Другата фундаментална грешка на ЕС е надценяването на антидъминговите политики, за защита на собствените производства. На сайта на Министерството на икономиката има много поучителни примери за антидъмпингови процедури. Сравнете какво правят китайците, да кажем, и какви са нашите "защити".

От едната страна, са описанията на основанията - страница след страница разказват как Китай развива конкретната индустрия и създава дългосрочни конкурентни предимства: териториални производствени обединения, междуотраслови споразумения, научно-производствени комплекси, целево финансиране, валутна политика, наистина за каквото се сетите. От другата - антидъмпинговите ни мита по 5%, 15%,25%

Все едно да заприщваш Хуанхъ с черги
25 Май 2015 00:17
Младите хора не искат да работят в реалната икономика, те предпочитат безрисковото и добре платено работно място в администрацията. Това създава ценностна система, която не е икономически обоснована, а се управлява от бюрокрацията
Тука отдавна се говори, че обучение без възпитание си е чиста безсмислица. Смисъл има да обучаваш само тогава, когато си вменил стойностна ценностна система .
Често тука се е споменавало, че в основата на ценностната система трябва да е любовта към труда ... не само към административния труд -- образа на весела чиновническо-офисна дружинка, натрпаван от киното.
25 Май 2015 00:38
Що за копче трябва да си, за да те влече административна работа и въобще кибичене в офис?! И то в БГ-администрацията, съществуваща по презумция само и единствено да прави живота на хората още по-сложен или направо невъзможен. Това ми е по-неразбираемо и от желанието да си милиционер.
25 Май 2015 00:53
85 големи предприятия са били закрити за 5 години - това е началото. Скоро няма да има големи предприятия.
25 Май 2015 02:23
Паралелно са фалирали много, свързани с тяхното производство, средни и малки компании.

Дали на някого ще му светне под шапката че икономиката се води от големите предприятия. Малките и средните предприятия са само сапътващи и не могат да гъкнат без големите предприятия. Затова тези алабаланици за подкрепа на малките и средни предприятия и за това какъв стожар са в икономиката трябва да престанат. Ако някой се е загрижил за малките предприятия то тази грижа трябва да се изрази най-вече чрез грижа за големите предприятия.
25 Май 2015 04:16
Като няма индустрия за какво са кадри? Има достатъчно такива на 40-60 годишна възраст, които няма къде да работят. И се занимават с търговия и услуги. С отварянето на пазара към ЕС стана ясно, че не може да наемеш полуразрушена сграда от соц-а, да купиш някакви морално остарели, грохнали машини, да произвеждаш с 10 души и да си конкурентен на нашия пазар, още по-малко за чуждите пазари. Вече влизат по-евтини и качествени стоки. Започнаха да загиват и остатъците от икономиката на България, които едва кретаха. А нови инвестиции няма. Повечето фирми предпочитат да въртят търговия с вносна продукция, вместо да произвеждат. Пък и откъде могат да намерят милиони за нови машини, технологии, реклама??????
Колкото и да реве бизнеса за кадри, всъщност те не му трябват, това е оправдание за липсата му на способности и възможности. Не знам как си представя като завършат повече инженери без опит за какво може да ги ползва. Те ли ще извършат чудесата?! Как?
Целия преход беше сбъркан. Някой реши,че пазарна икономика се прави за 5 дни и от хора, които си нямат понятие. Мошениците решиха, че като източат държавните фирми, като ги купят без пари и вече ще станат бизнесмени. Накрая повечето ги продадоха за старо желязо. Но това не се отнася само до българите, така бяха и чуждите "инвеститори". Които почти нищо не инвестираха, обраха, каквото имаше и изчезнаха. Май останаха само онези, на които държавата даде гарантирани печалби през приватизационните договори???????? Истината е, че ЕС не се интересува дали има икономика в Бг, ние му трябвахме само като пазар и сфера на влияние. Това не е икономически съюз, който разпределя пазарите подобно на СИВ. Това е лобистка организация, която изкривява пазара с разни субсидии, които нямат никакаъв смисъл,а генерират корупция. Нашите фирми просто нямат никакъв шанс. За това си чакат еврофондовете и не правят никакви планове. България винаги е съгласна и никога не си защитава интереса. В състезанието с гигантите, с техния опит и влияние, тя винаги ще е губещата и като държава, и като бизнес. Като видим, че няма и качества, за да участва, какво очакваме?
25 Май 2015 06:47
>>><<<
Ама това, верно ли е, че имало 85 големи предприятия??? Примерно, "Завод за щастливи кебапчета" или "Отводнителни системи за дерета урви и др.?? И те всички закрити???... ДГЕ (не е партия)
25 Май 2015 08:18
Всъщност, каква е грозната истина?

Капитализмът фалира

http://www.klassa.bg/news/Read/article/253429_%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0
25 Май 2015 08:26
А нещо не спомена ли, че плоският данък продължава да е прокризисен фактор?
25 Май 2015 08:28
Гръцкият депутат КАМЕНОС: Чуйте какво ви казваме, БЪЛГАРИЯ няма друг път освен нашият – ЗАЕМИ, ЛИХВИ, ПО-ГОЛЯМ ДЪЛГ…


https://sindbadsi.wordpress.com/2015/05/25/%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D1%87%D1%83%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE/
25 Май 2015 08:31
"Българският бизнес се маргинализира. Не се внедряват нови технологии, няма нови идеи и нови продукти. Нашата икономика се превръща в икономика на бедните и непродуктивни услуги. Вместо да се реиндустриализира, България се деиндустриализира",
Добрутро, сетила се Мара да се побара. То туй тръгна още от 1990г. Га дойдоха ония от САЩ Ран и Ът. Че нашите капиталисти не могат да създадат индустрия, конкурираща западната, китайската, беше ясно за по-умните. Те и преди 1944г не са могли. Тогава най-разпространеният експортен продукт на България са били яйцата. Сега и яйца не можем да съберем. Тези либераски бръщолевения за малкия и среден бизнес са прах в очите и шум за ушите. А наш Бко разбира само от магистрали, като ги видели и инвеститорите ще хукнат да инвестират, гаче не са виждали магистрали. Аз когато създавах моята фирма, германеца дойде, тогава магистралата беше до Пловдив, аз го закарах до Бургас. Видя какви са ни пътияата, ама това не го интересуваше.
Искат нови продукти, а за наука пари не се дават.
25 Май 2015 08:46
Всъщност, каква е грозната истина?
Капитализмът фалира
Там е истината, че единствения успешен икономически модел е китайския. Централизирана власт + свободна икономика. Вселената е устроена иерахически. Този либерален модел който разрушава тази иерархия, създава само хаос. Капитализмът е изроден, той не проивежда продукти, а само финансови инструменти, САЩ печатат хартийки и чакат те да се покрият от китайските стоки и нефта.
Големите виновници са Горбачов и Елцин. Горбачов трябваше да наложи на СИВ пазарна икономика, по китайския модел, без да се отваря много към света. Той 5 години се бълникаше с разни Перестройка и Гласност без да знае какво да прави. И под натиска на Яковлев и Шевернадзе решиха да правят капитализъм. И ония великани на мисълта Немцов и Гайдар връчиха на евреите-комсомолци огромните предприятия и те станаха олигарси. Както стана впрочем и у нас.
25 Май 2015 08:48
Фидел Беев
24 Май 2015 19:29

Мачкай, Бойко!

Ааа, ми той мачка! Аз лично познавам човек, със сериозен бизнес, който след като мутрите от ГДБОП го „прибират“ за една седмица, без никакво обвинение и без никой да знае къде е, придружено с предложение да си прехвърли сериозна част от бизнеса ей така, си изнесе фирмата и бизнеса в Швейцария.То с мутренски рекет бизнес не става.
25 Май 2015 08:53

Ааа, ми той мачка! Аз лично познавам човек, със сериозен бизнес, който след като мутрите от ГДБОП го „прибират“ за една седмица, без никакво обвинение и без никой да знае къде е, придружено с предложение да си прехвърли сериозна част от бизнеса ей така, си изнесе фирмата и бизнеса в Швейцария.То с мутренски рекет бизнес не става.


Ами да - глей сега е пак същото, притоплиха старото дело срещу Гриша Ганчев, защото успя да вземе "Петрол" от мазните ръчички на коалицията "КТБ" и ще му приложат разни хватки за извиване на ръце.
25 Май 2015 08:56
Ами да - глей сега е пак същото, притоплиха старото дело срещу Гриша Ганчев, защото успя да вземе "Петрол" от мазните ръчички на коалицията "КТБ" и ще му приложат разни хватки за извиване на ръце.
Той поне Гриша Ганчев се опита да направи някакво производство на коли. Някои сън не ги хваща докато не го съсипят заради това.
25 Май 2015 09:02
А в същото време оня тулуп Златев с протекцията на Мухобоко не плаща нито лев корпоративен данък, щото Лукойл бил все на загуба. Защо не фалира като е все на загуба?
25 Май 2015 09:02
Защо го вземате насериозно Божидар Данев?
Па що да не го вземаме насериозно. Той казва това, което всички виждаме. А какъв е бил е друга работа. Ти като Гарабед, на когото казали, че видели жена му с Киркор на Подуенската гара и Гарабет казал "То пък една гара".
25 Май 2015 09:10
Много промит мозък Боже, получили зннанията си от ТВ Блумберг! Икономиката ни ТРЯБВАШЕ да рухне, ние трябваше да сме само пазар, а не произвидител, така беше замислена "реформата", защото проблемът на съвременния капитализъм е свръх производството, няма къде да се продава, няма на кого, свръх печалбата от новите технологии облагодетелства само чорбаджията и най-вече неговия банкер, работниците ги уволяват и стават излишни хора - със социални помощи не си потребител.
Един от начините беше и е субсидиите в господарските страни да са много по-високи от тези в Източна Европа, Кунева "договори" 4 пъти по-малки субсидии за нас, кога нашият производител ще се конкурира с немеца и французина, тя затвори и 4 блока на АЕЦ Козлодуй по 440 МВт - за да се отвори пазар за АЕЦ Черна вода - една инвестиция на банка Париба.
25 Май 2015 09:21
Пзарът се саморегулирал и решавал проблеми?! Глупости, ако не са самолетоносачите и умните бомби на американците, друг път щяха да карат двутонни джипове и да ядат като прасета!
25 Май 2015 10:17
И какво, wtf, означава голямо предприятие?
Сравнено с GM, Siemens, или с ЕТ" Гошо - подгъв и оверлог".

Предприятие с персонал над 250 човека или годишен оборот над 50 милиона евро. Примерно Кремиковци, Бунге... Само от строителите доста повече от 5 са под водата за това време. Ако се вземе долната граница, 250 човека, при 400 000 изгубени работни места това е еквивалент на 1600 големи предприятия... Гарантирано от...
Отделен въпрос е че на Божидар Данев някои пресмятания продължават да са му проблематични. В отрасъла на енергетиката, около 2000 година сумарните годишни възнаграждения са 293 милиона тогавашни лева а през 2014 са 576 милиона лева от 2014 година. Номиналното увеличение е 1.97 пъти при инфлация за този период около 2.0 пъти, тоест реалните възнаграждения за енергетиката са намалели макар и с малко. За сравнение номиналното заплащане за сектор хотелиерство и ресторантьорство е нараснало от 84 милиона лева през 2000 на 643 милиона през 2014 тоест номинално около 7.7 пъти а реално около 4 пъти.
25 Май 2015 10:21
BaliBali 25 Май 2015 08:26
А нещо не спомена ли, че плоският данък продължава да е прокризисен фактор?

Вий първо си плащайте осигуровките на работниците на цялата заплата, а не на МОД, а после се чудете как да вдигнете данъците на другите. Всички ще станем тарикати, ако се въведе скала.
25 Май 2015 10:22
Г-син Данев,несменяем на камарата още от соца ,да не изнася данни,а да каже как още по времето на Пушкаров/човекът,който се оказа че не е виждал завод и през плет/, здраво прокламираше радграждането на цялата промишленост и при всички правителства и "министри и минпреди корифеи" винаги беше СЪГЛАСЕН!
25 Май 2015 10:30
Сахибите ви го казаха преди доста време - на туземците по тия земи се полагат туризъм и (малко) селско стопанство.

Толкоз!

25 Май 2015 11:10
Ми Тя и на сините даде, ама те го просраха още по-рано

сините са си червени, всъщност гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези решиха и станаха капуталисти. Техни ора в парламента им написаха и Нова конституция и айде на приземяването, присвояването и усвояването. Ноооо от комунез промишленик не става.
-
През соца беа все директори и разни ръководни. От народо населението имаше такива да учат и да работят по предприятията. Дойде време, комунезите станаха капуталисти ама по-способните напуснаха вилаета а предприятията вече разпродадени на всякакви парчета уредиха само комунезите финансово, западна Народното стопанство, споминва се образование, здравеопазване и гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези окнаа "деиндустриализираме се".
-
А ще плачат на чужд гроб ликвидаторите, що булгарстанецът павка цигарки, лочка ракийца и не дератизира.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД