:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
12 приватизационни сделки излизат извън контрола на съдиите

Министри и депутати лично ще продават държавни фирми

Новите правила може би ще позволят Дойче банк да вземе "Булгартабак"
Снимка: Емил Иванов
Министрите и депутатите се заемат с продажбата на малкото останали важни държавни фирми. Правителството реши да промени приватизационния закон така, че да избегне съдебния контрол за големите сделки. Причина са актове на магистрати, които спънаха раздържавяването на "Булгартабак" и БТК.

Ако депутатите приемат промените, предложени от кабинета, по специалния ред ще върви продажбата на 12 дружества - "Булгартабак", БТК, "Кинтекс", "Тератон", ВЗМ-Сопот, 7-те електроразпределителни фирми. За тях Агенцията за приватизация обявява конкурси, прави класация на офертите и я внася в правителството. То избира купувач и го предлага на парламента. Ако Министерският съвет или Народното събрание не харесат нито един от кандидатите, процедурата се прекратява. В края на закона изрично е записано, че започналите сделки, при които няма определен купувач, ще се довършат по новите условия. Това се отнася за "Булгартабак", потвърди вътрешният министър Георги Петканов - един от 7-мината автори на проекта. "Този специален ред ще се прилага при раздържавяване на дружества, които са от значение за сигурността на страната", обясни той. Запитан защо и тютюневият холдинг влиза в списъка, Петканов подчерта, че неправилната му продажба може да предизвика социално напрежение.

СДС вероятно ще гласува с НДСВ и ДПС за този закон. Говорителят Николай Младенов обяви, че сините са готови да подкрепят всеки проект, който би забранил участието в приватизацията на хора, изгонени от България по съображения за националната сигурност.

Приватизацията ще става чрез публично оповестен конкурс. АП ще внася предложение за класация на участниците в правителството. След обсъждане министрите ще определят печелившата оферта. Последната дума ще има Народното събрание. Ако то не одобри решението на кабинета, процедурата ще се прекратява. Министерският съвет също има право да прекрати процедурата, ако офертите не му харесват.

"Предлагаме актовете на Агенцията за приватизация, актовете на надзорния съвет и на Министерския съвет, издадени във връзка с приватизацията на тези търговски дружества, да не подлежат на обжалване и на протест по реда на Закона за Върховния административен съд и Закона за административното производство", каза Петканов. И допълни, че ако по вина на спечелилия приватизационния договор кандидат не се сключи договор в срок, няма да му се връща депозитът.

Очакваше се още вчера или днес законопроектът да бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Правителственият говорител беше категоричен, че нормативната уредба няма да се въвежда със задна дата. Вътрешният министър обясни, че той ще влезе в сила по общия ред - 3 дни след обнародването му.

НСС към МВР и Военното контраразузнаване към Министерството на отбраната са изготвили становище, според което дейността на включените в спецсписъка дружества е свързана със сигурността на страната.

Тъй като за БТК има окончателно избран купувач, сделката ще се довърши по стария ред. Новите разпоредби обаче могат да се приложат при приватизацията на "Булгартабак".

Конституционният съд би могъл да се произнесе по законопроекта, след като той бъде приет от парламента. Правителственият говорител Димитър Цонев обясни, че по специален ред са приватизирани "Луфтханза", най-голямата хърватска застрахователна компания и електрическата им корпорация. Поляците също имали такава практика при раздържавяването на предприятията до 1995 г.

КОМЕНТАРИ

Валери Димитров, НДСВ:



Не бих искал да коментирам законопроекта, защото още не е постъпил в деловодството на парламента. Този проект ще бъде обсъден и аз се надявам, че ще бъде приет. Тези промени в закона са категоричен израз на това, че управляващото мнозинство и правителството имат ясна политическа воля да приключи тази приватизация успешно, защото ние или ще станем инвестиционно гето, където няма да стъпи нито един нормален инвеститор, или ще бъде нормална страна за инвестиции.



Юнал Тасим, ДПС:



С одобрените от Министерския съвет промени в Закона за приватизацията ще се отблокира сделката за "Булгартабак" и ще се финализира сделката за БТК. При всички положения ще има сериозен натиск да бъдат приключени сделките и се надявам това да стане в рамките на три месеца. Специализираните комисии ще преценят дали включените в списъка предприятия имат отношение към националната сигурност, когато се запознаят с промените.

Признаваме си, че предишните варианти за поправки в закона за приватизацията не бяха толкова удачни, и вече ги оттегляме.



Михаил Миков, БСП:



Този почти съвършен закон, както го наричаше Николай Василев, и тези съвършени стратегии доведоха до този резултат. Оттук насетне управляващото мнозинство и правителството трябва да седнат и да видят какво трябва да се променя в стратегиите за приватизация, а не за всяка сделка да търси промени в закона за този или онзи инвеститор. Списъковата приватизацията от нашата 10-годишна практика показва, че винаги има неудачи.



Николай Младенов, СДС:



СДС ще атакува пред Конституционния съд промени на приватизационния закон, които премахват възможността за съдебен контрол над някои от крупните сделки.

ИЗХОД

В казуса "Булгартабак" може да се приеме, че няма избран купувач, коментираха юристи. Т.е. оферти подават тримата кандидати (депозитът на Дойче банк не е върнат, което означава, че тя още е в играта и е въпрос на време да удължи валидността на старата си оферта), кабинетът избира за купувач Дойче банк. Парламентът го одобрява и сделката се сключва.

Другият вариант е да се поиска подобрение на офертите от "Табако холдинг" и "Росбулгартабак", които биват отхвърлени от кабинета или от парламента като неудовлетворителни. Тогава се тръгва към нова процедура, която върви изцяло по новите правила. Този вариант обаче ще отнеме много повече време.
592
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД