:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Операта "Макбет" стана емблемата на "Варненско лято"

Постановката на Нина Найденова привлече италианския диригент Стефано Сегедони и румънската прима Сорина Мунтеану
Снимки: архив на организаторите
Според режисьора Нина Найденова образите на бесовете са в основата на сценичната концепция.
Постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна от Италия Стефано Сегедони застана на пулта снощи за премиерата на Вердиевия шедьовър "Макбет" в Летния театър на морския град. Спектакълът, постановка на режисьорката Нина Найденова, е копродукция на варненската опера с Държавна опера Пловдив и е част от афиша на "Варненско лято 2015". Участват примата на Румънската национална опера Сорина Мунтеану в ролята на Лейди Макбет и солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров в ролята на Макбет, Евгений Станимиров - Банко, и Валерий Георгиев - Макдъф.

Двамата класици Шекспир и Верди превръщат личната драма, исторически факт от живота на шотландския владетел Макбет, в изкуство, което 10 века по-късно продължава да ни вълнува. Всички се раждаме равни, но после всеки прави своя избор - един тръгва по пътя на доброто и проповядва мир и любов, а друг по пътя на властта и славата на всяка цена. Според Нина Найденова образите на Бесовете са в основата на сценичната концепция - израз на нашите объркани човешки амбиции и намерения. Всички страсти се разиграват на сцената в динамиката на непрекъснато променяща се визия - въртящ се кръг-сфера, който променя гледните точки повече от 30 пъти.

В "Макбет" Верди изгражда музикалната тема за съдбата върху принципа на трикратното повторение, коментира премиерата диригентът Стефано Сегедони. Хорът на вещиците в началото на трето действие пее: "Три пъти котка измяука сластно. Три пъти бухалът избуха гневно. Три пъти таралеж изписка жално." Същата тема се използва и в първите тактове на прелюдията, разпознава се също в терцата в ре минор. Тъкмо тази музикална тема в развитие и числото 3, върху което тя стъпва, са най-важният компонент в цялата опера. Би могло да се каже, че 3 е числото на съдбата в "Макбет", казва Сегедони.

За солиста Пламен Димитров пък Макбет е юбилейната 30-а роля в репертоара ми от водещи роли. Това е една от най-сериозните баритонови партии въобще, голяма като обем и трудна като актьорско превъплъщение. Моят Макбет е сложна и противоречива личност, която водена от пагубния стремеж за власт, преминава през какви ли не емоционални състояния, казва Димитров.

"Харесвам тази опера, харесвам и ролята си на Лейди Макбет - коментира Сорина Мунтеану. - Тя не изненадва с трудности във вокално отношение, макар че тези неща винаги зависят от личните възможности и вокалната техника на всеки певец. Съществуват различни вокални техники, не бих фаворизирала една или друга от тях, защото най-важен е творецът с неговия талант и неповторима индивидуалност. В това отношение Гена Димитрова остава ненадминат връх", признава румънката.

С "Макбет" Верди открива света на Шекспир. По-късно той композира по неговите драми оперите "Отело" и "Фалстаф", опитва се, но така и не успява да напише опера върху "Крал Лир".
 За солиста Пламен Димитров коварният Макбет е юбилейната 30-а водеща роля.
1089
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД