:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,883,785
Активни 61
Страници 1,071
За един ден 1,302,066

За 15 г. инвалидните пенсии са се увеличили с 280%

Ограничаването на злоупотребите засега е само пожелание
Впечатляващ ръст на пенсиите за инвалидност и разходите за тях в последните 15 години отчита Националният осигурителен институт. От институцията признават, че със старта на реформата в пенсионноосигурителната система от 2000 г. насам хората в предпенсионна възраст, безработните и тези с различни здравни проблеми търсят вратичка чрез този вид пенсии. С парите се злоупотребява, но засега намеренията за затягане на критериите остават предимно добри пожелания, напук на препоръките на Брюксел за ограничаването им.

На фона на намаляващия брой и на отпусканите пенсии, и на пенсионерите у нас от 2000 г. насам пенсиите за инвалидност растат шеметно. НОИ отчита увеличаване с 280% - през 2000 г. броят им е 323 517, а в края на миналата година вече е 907 380. Броят на хората, които получават различните видове пенсии за инвалидност - за общо заболяване, трудова злополука, социални пенсии и др., се е увеличил почти два пъти - от малко над 202 хил. българи през 2000 г. в края на м.г. те вече са почти 435 хил. души. От НОИ отбелязват и друг впечатляващ факт - от началото на пенсионната реформа новоотпуснатите пенсии за инвалидност са повече от новите пенсии за стаж и възраст, които уж са масовите. Ако към 2000 г. всеки десети пенсионер е вземал първа лична пенсия за инвалидност, към м.г. броят на тези хора се е увеличил двойно - вече са 21 на сто от пенсионерите. Съответно делът на инвалидните пенсии от всички останали е скочил от близо 14 на сто на 36 на сто.

Трябва да се отбележи, че огромният им брой се дължи основно на отпусканите до края на миналата година социални пенсии за инвалидност. Те се даваха на пенсионерите, които се освидетелстваха с ТЕЛК, като втора или трета пенсия в размер на 25 на сто върху получаваната основна. От тази година депутатите премахнаха четвъртинката - вече отпуснатите продължават да се плащат, но нови не се отпускат. През м.г. 58 на сто от новите инвалидни пенсии са всъщност социални. През 2002 г. процентът е бил почти 75 и до 2010 г. намалява постоянно, но след това отново започва да нараства.

От НОИ открояват две ясни тенденции - в годините, когато се говори за затягане на условията за пенсиониране чрез вдигане на възрастта и стажа (например 2009 г.), инвалидните пенсии неизменно растат. Другата ясно изразена зависимост е с нивото на безработицата - в годините с най-висока безработица - между 2000 г. и 2004 г. (от 18% до 12.7%), новите лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване се покачват трайно. След това в периода до 2008 г. тенденцията е низходяща - успоредно с намаляване на безработицата се отчита и спад в броя на новоотпуснатите пенсии.РАЗХОДИ

Шест пъти и половина са се увеличили разходите на НОИ за изплащане на инвалидните пенсии - през 2000 г. всеки десети лев от разходите е отивал по това направление (244 млн. лв. годишно). През 2014 г. НОИ дава 1 млрд. и 650 млн. лв. за инвалидни пенсии, или почти 21 на сто от разходите на института, тоест делът им се е удвоил. "Анализът показва трайна тенденция на нарастване на пенсионерите с пенсия за инвалидност и разходите. Тези резултати са вследствие от комплексното въздействие на редица фактори - пенсионно законодателство, социално подпомагане, здравеопазване, ниво на безработица, пригодност на архитектурна, транспортна и работна среда за хора с увреждания с остатъчна работоспособност, размер на работните заплати и пенсиите. Всяка от посочените сфери подлежи на реформиране, което би могло да повлияе благоприятно за намаляване на негативните последствия от натрупаните през годините системни грешки и нерешени проблеми на схемата по отпускане на пенсии за инвалидност", се посочва в анализа.
26
4075
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
09 Юли 2015 19:51
Преди седмица минах на ТЕЛК. За четвърти път през последните 8 години. Тоест - аз съм четирима инвалиди. Всеки път прибавят явяването ми, защото всеки път ме броят за нов. ..
Отделно ми се иска да попитам - ще се сети ли някой да потърси причините за болните и инвалидите у нас? На какво ли се дължи лошото здравословно състояние на народа? Или зад приказките "Ма колко много са" е удобно да се скрият истините за условията на живот и труд, довеждащи здрави и прави хора до сложни операции, тежки последствия, лишаване от нормален живот?
Да не ви се случва...
---------------------------
Сайтът на Генек
09 Юли 2015 20:23
За 15 г. инвалидните пенсии са се увеличили с 280%

Ограничаването на злоупотребите засега е само пожелание

Много еднопосочно мислене, откъде накъде решихте, че увеличаването на инвалидите е следствие на злоупотреби?
Колко скочи пенсионната възраст за тия години и колко се влоши здравеопазването?
Ми нашите родители са се пенсионирали на 55 вече болни, а ние на 55 трябва да работим още 10 години и по същия начин болни, че и по-зле.
На 58 години, четох статистика, 40% от хората вече не са в състояние да са трудоспособни в пълния смисъл, който се изисква от тях. А тепърва трябва да работят още 9 години, щото болшинството нямат и трудов стаж заради размирните 15 години, когато нямаше държава.
09 Юли 2015 20:42
генек
09 Юли 2015 19:51


Същото е с майка ми.
09 Юли 2015 21:21
С всички инвалиди е така,не е само с вас.Разкарват всяка година хора по разни телкове които видимо и с диагноза няма как да се подобрят.А,че има хора които може да спекулират с това е доста вероятно,но не това е начина да се тормозят истинските инвалиди. Да си търсят проблема при лекарското съсловие.

kaily
09 Юли 2015 21:23
Ами вдигнете възрастта на 75 години и тогава ще получите 100% инвалидни пенсии.

kaily
09 Юли 2015 21:42
Кое се е увеличило - размерът, или броят?
09 Юли 2015 22:10
Моите почитания към всички инвалиди с истински проблеми, но 3/4 от инвалидите в България могат да играят футбол в Примера Дивисион. Срещу хилядарка всеки може да се уреди с инвалидна пенсия. Пред панелките е пълно със здрави и прави мъже, които благодарение на инвалидната си пенсия практикуват всекидневно занимания като биропиене в ранна доба, съзерцаване на движението на небесните тела, поправяне на ръждив автомобил, в който "още има леп", фъргане на картони и зарове, печене на риба и какво ли още не.
09 Юли 2015 22:44
GeniusLoci Като каза "биропиене" - често вечер се събираме няколко човека пред едно квартално магазинче. На по бира докато пазаруваме. Та един Илианчо изчезна за месец. Питам - къде се загуби тоя ? На около 25 ...28 години. Висок, здрав, добре облечен, разполага с пари. Та точно преди няколко дни разбрах - пича трябва на определен период да нощува в психото /само нощува/ за да му вървяла пенсията. 280 кинта месечно ! Да бе, не са пари, но са от въздуха ! А го знам от години. Толкова е стабилен психически, колкото 90% от коментиращите тук даже не могат да си мечтаят.
09 Юли 2015 23:26
Ако можеше и статистика за етноса, който уж е инвалидизиран... Тука в детската градина масово майки, бащи и деца са с ТЕЛК.
09 Юли 2015 23:37
БЪЛГАРИ, чисти българи, расови екземпляри, фронтмени на българщината са фалшивите инвалиди. Ясно ми какво намекваш, може и цигани бол да има, но в случая етносът не играе роля. Пък и не са ни циганите проблемът, а масовата циганизация, в този случай изразяваща се в инвалидизация.
10 Юли 2015 07:02
Отделно ми се иска да попитам - ще се сети ли някой да потърси причините за болните и инвалидите у нас? На какво ли се дължи лошото здравословно състояние на народа?


На първо място слагам безотговорното отношение на хората към собственото си здраве.
После наличието на вредни и некачествени храни, но употребата им е свързана с горното.
Формалното отношение към задължителните профилактични прегледи и на лекари и на пациенти.
За лошите условия на труд може да се поспори, защото едва ли има вече канцелария без климатик.
Тъй като моите наблюдения са в сферата на строителството, имал съм майстори по на 70 години в страхотна форма.
На строителите пиенето им взема здравето.
Мерките по ограничаването на пушенето е най-доброто което е направено в последните години.
10 Юли 2015 07:25
Че има псевдоинвалиди- имало ги е и пак ще ги има. Но като се огледаме по улиците ,пълно е с хора с бастуни и патерици- в пъти повече от преди 15-20г.. Това са видимите проблеми със ставите, а най-тежките случаи дори не могат да излязат на улицата. А има и рязко увеличение на хората с невидими проблеми- инвалидизирани с инсулти, инфаркти, с болни жлъчка, бъбреци,чер дроб , психика, очи... Две трети от възрастните хора не могат да си позволят зъболечение и на практика остават без зъби.
При такова здравеопазване инвалидизирането става неминуемо за все повече хора.
10 Юли 2015 07:43
Племенникът ми е с инвалидност 90 процента и взема пенсия 121 лева! Последствие от пребиване в казармата. Айде да замълчат тези, дето много знаят!
10 Юли 2015 08:46
Впечатляващ ръст на пенсиите за инвалидност и разходите за тях в последните 15 години отчита Националният осигурителен институт. От институцията признават, че със старта на реформата в пенсионноосигурителната система от 2000 г. насам хората в предпенсионна възраст, безработните и тези с различни здравни проблеми търсят вратичка чрез този вид пенсии. С парите се злоупотребява .......

Само с 280%! Малко е.
С колко години се вдигна изискването за стаж и възрастта за пенсия през последните 15 години? Нормално е, ако се вдигат изискванията за пенсиониране, да се увеличават инвалидните пенсии. Ненормално щеше да е, ако не е така, ненормално е и хората от НОИ да не го разбират и да приказват глупости.
10 Юли 2015 09:19
Само аз познавам две баби по на 70г., които един път годишно вземат назаем от майка ми патериците й, за да се представят пред ТЕЛК! Отделно показаха някаква циганка с 6 деца - всичките болни от астма, и затова тя получава 1150лв месечно помощ. Журналистката каза, че сред циганите е рзпространено даването на някакво лекарство срещу епилепсия на деца, което предизвиквало симптомите на астма! Ужас! Така, че заради такива шашми няма пари за истинските инвалиди. Преди две години в Гърция направиха преоценка на инвалидите и те се оказаха с 250000 повече, така, че навсякъде където може се смучат пари, ако ти ги дадат.
10 Юли 2015 10:39
Виждам, че се движим по темата - повечето поне. А тя е зададена политическо правилно: лошите инвалиди са виновни... За каквото там...
И съответно добрите хора се сещат как са видели някакъв фалшив инвалид, веднага правят извода "Ми те всички са такива!" и почват да ръсят слюнка...
Пак казвам - не ви пожелавам! Но - да не ви се случи... Че ще забравите либерализъм Айн Ранд и закона на Дарвин...
----------------------------------------
Сайтът на Генек

10 Юли 2015 11:26
всичките болни от астма

Имах комшии, които не са цигани. Цялото семейство бяха "инвалиди" - на по 40 години и син под 18 години. Изпитвах и изпитвам терзания поради факта, че това не е правилно и че аз нищо не правя по въпроса. Дето се казва - сърце не ми дава да ги накова. Терзанията ми бяха особено силни поради факта, че трябваше да придружавам мой близък на ТЕЛК и да се занимавам с голяма част от бумащината покрай ЛКК,ТЕЛК, социални оценки, НОИ и т.н.
Кое е правилното? Да изпееш наглите си съседи или да живееш с мисълта, че крадат от всички нас? Крадат не само пари, ами време. Защото, заради такива като моите съседи, членовете на ТЕЛК са лично заинтересовани колкото се може повече хора да минават през комисията. И се стига до нелепости като за определени заболявания да искат да се явяваш на 2 или 3 години, сякаш ще се получи подобрение.
Необходима е уговорката - не всички от ТЕЛК са безскрупулни и корумпирани личности.
10 Юли 2015 11:42
И още нещо. Вчера мернах някакъв репортаж за стачка на социалните работници. Заплатите за които ставаше дума, наистина бяха нелепи. Но като човек сблъскал се с тяханата бюрократична система, мисля че може много повече да се направи относно организацията им на работа и личното отношение. Аз бях връщан многократно за всякакви документи, подписи и прочие. На мен ми дойде в повече, а за един човек със затруднения направо би било изтезание. За мен много силен мотив беше мисълта, че не е редно да се отказваш от парите и услугите, които си полагат, щом циганите вземат каквото могат от държавните пари. Толкова ли е трудно за социалните работници да ходят по адреси, поне за хората със значителни затруднения?! Трябва ли да разхождат примерно човек на инвалиден стол от единия край на града до другия заради един подпис?! Нека им увеличат заплатите, но и да ги накарат да са при хората.
10 Юли 2015 11:50
На първо място слагам безотговорното отношение на хората към собственото си здраве.
После наличието на вредни и некачествени храни, но употребата им е свързана с горното.

не, употребата им е свързана с ниските цени на въпросните продукти и ниските заплати, които не позволяват да се купува качествена храна
10 Юли 2015 12:03
Тези пенсии трябва да са в отделен фонд и да се плащат от социални фондове, а не от пенсионния в който са вноските за пенсии, както и социалните. И тогава може да се окаже, че фондът си е много добре балансиран и няма нужда от финансиране от бюджета, увеличаване на пенсионна възраст или вноски за пенсия, а за многострадалната трета категория сигурно ще се окаже че дори надплаща. А социални и инвалидни пенсии ще се плащат от бюджета- от социалните фондове, където им е мястото. ( без тези за трудова злополука и професионални заболявания)
10 Юли 2015 12:18
Инвалидизацията у нас си е нормална, ако се елиминират ромските "инвалиди".
Но потокът от алтъни и пендари към джобовете на ТЕЛК-докторите не секва нито за ден, пък и избори винаги наближават...
10 Юли 2015 13:32
само така никакви пенсии по инвалидност - ама много се оядоха инвалидите ! пенсии само за партизаните и учасниците в руско турцката война !!! щом ще се посяга на инвалидните пенсии тая държава не е държава - то е срамота , инвалид не се става по желание - без значение под каква форма е тази инвалидност . да гонят лекарите дето срещу подкуп освидетелстват здрави и ги регистрират като инвалиди !!!
10 Юли 2015 14:58
гого2012
09 Юли 2015 21:42
Кое се е увеличило - размерът, или броят?

Всичко, дори и продължителността на живота, и времето на получаване на пенсия и ... държавния дълг (Нараства не само от "спасяването" на публично и най-вече частното партньорство).
Виждам, че се движим по темата - повечето поне.
Като се изключи, че някои се правят на ударени или просто не различават числата:
- инвалидите са нараснали от 202 хил. души през 2000 г. на 435 хил. инвалиди - 2.15 пъти;
- броят на пенсиите за инвалиди се е увеличил от 323,517 хил. пенсии на 907,38 хил. инвалидни пенсии - 2.8 пъти.
Много еднопосочно мислене, откъде накъде решихте, че увеличаването на инвалидите е следствие на злоупотреби?
Докторите, и търговците в бели престилки, и търговците на чужди пари, все питат къде е отишъл 1.4 млрд. лв. резерв на НЗОК. Ей го къде е отишъл - за изплащане на "обезщетения" за неправилно/подкупно лечение на "клиенти".
Отделно ми се иска да попитам - ще се сети ли някой да потърси причините за болните и инвалидите у нас?
Що да ги търсим, като ги знаем - солидарни безотчетни социално-осигурителни системи. Освен "спестяването" на 30% осигуровки се получават бонуси за привилигировано паркиране, летене и почивка на морето (хотел, който уж е санаториум). При такава "движеща сила" за какво му е човек да се бъхта за 10% годишна печелба? Отма си става инвалид дори и за три министерски заплани подкуп и ... излиза от контрола на НАП.
За да не се предизвикват напрежения, остава само да се Гуманирано да се чака, когато 50% от държавният бюджет отиват за пенсии и всички пенсии станат еднакви по размер - социалния минимум. Тогава ще се разбере, че с криворазбрана солидарност и никаква отчетност социална политика не се прави.
10 Юли 2015 15:05
Втората инвалидна пенсия е в размер от около 30 лв. на месец.

"Правителството пристъпва към рязка стъпка по отношение на инвалидните пенсии.
От 2015 г. се отменя втората инвалидна пенсия, която е в размер на 25% от социалната пенсия за инвалидност и се дава на пенсионери с над 70% неработоспособност.
Това бе идея на консултативния съвет в служебния кабинет, а мотивът е, че втората пенсия за инвалидност не е свързана с осигурителния принос. Финансовият ефект от отпадането на втората пенсия не е особено голям - за 2015 г. ще се спестят 7,3 млн. лв., а до 2017 г. - още 55 млн. лв."

Само онкоболните у нас са над 200 хиляди и при това не всички от тях са освидетелствани от ТЕЛК. Много от тях не желаят на работното им място, ако са в активна възраст, да се знае, че са онкоболни, и съответно и не получават пенсии, за които се иска освидетелстване...

Освидетелстваните получават въпросните 30 (тридесет) лв. на месец при инвалидност над 71%.
При освидетелстването им на всеки 1-2-3 г. като правило процентът на инвалидност пада с около 10 пункта... Може да се види как става това в Наредбата за работа на ТЕЛК и НЕЛК.

10 Юли 2015 15:12
Че ще забравите либерализъм Айн Ранд и закона на Дарвин...

напротив, генек, трябва да си припомнят житието и битието на алиса розенбаум /известна и като айн ранд/. и по-точно 1974:

През 1974 г. е оперирана от рак на белия дроб, причинен от тютюнопушене. Въпреки критиката си към политиките за общодостъпно здравеопазване, Ранд настоява и получава реимбурсиране на медицинските си разходи, като полученият от нея чек е на името Ан О'Конър, както тя се казва по мъж

либерализъм, егоизъм, ама на практика черпаклизъм /по манрико/
10 Юли 2015 15:13
цитатът по-горе е от бг уикипедията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД