:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Демографската криза увеличи броя на закритите паралелки

Най-голям е спадът в приема в София и Бургас
Демографският срив и рекордното количество двойки на изпитите по математика и български език след 7-и клас дават своето негативно отражение върху броя на паралелките, в които догодина ще учат младежите. Закрити поради липса на кандидати в цялата страна са 232 паралелки, което е рекордно намаление в последните 3 години. Най-много спада приемът на ученици в столицата и в Бургас, а най-малко - в Смолян и Търговище. Това показват данните на просветното министерство, предоставени за "Сега".

От данните става ясно, че през 2012 г. без кандидати са се оказали 269 паралели. За 2013 г. е имало положителна тенденция - закрити са само 196 паралелки. Оттогава досега обаче броят на закритите класове започва да набъбва. През 2014 г. те са били 212, а тази година броят им се увеличава с 30 и достига 232 затворени паралелки. 68 от тях са профилирани, а 164 - професионални. Така през новата учебна година учениците след 7-и клас ще бъдат приети общо в 1154 паралелки у нас при утвърден прием от 1386. Година по-рано броят им след първо класиране е бил 1241 при утвърден план-прием в 1445 паралелки.

Най-голямо е увеличението в столицата - закритите паралелки са 34 - със 17 повече от миналата година. В Бургас т.г. учениците ще учат в 67 паралелки - 15 по-малко от м.г. Почти всяка професионална гимназия в морския град ще има минимум една паралелка по-малко. Следва Варна - с 13 по-малко паралелки, и Благоевград - с 12 по-малко. Смолян и Търговище могат да се похвалят с доста по-добро планиране - там има най-малко намаление на паралелките - само по две и в двата града. В Кюстендил и Добрич намалението е съответно с по 3 и с по 4 паралелки.

Традиционно закритите паралелки се обясняват от образователното министерство с демографския срив. Ако през учебната 2013/2014 г. броят на учениците в VII клас е бил 62 234, през настоящата учебна година към февруари т.г. децата са 58 107. Тази година обаче допълнително утежняващ фактор се явяват и многото двойки на националното външно оценяване по български език и математика. Резултатите показаха драстичен срив в резултатите на седмокласниците. Общо за страната слабите оценки по математика бяха към 15 хиляди, или 27% от всички. На изпита по български пък 15% от учениците (малко над 8 хиляди) получиха "слаб 2". Само в София 2500 ученици не можаха изобщо да кандидатстват за гимназия, тъй като бяха скъсани и по двата предмета.



ПОД ЧЕРТАТА

В София сред закритите паралелки са тази по "Изкуство и хореография" в 140-о СОУ "Иван Богоров", чуждоезиковата с английски и италиански език в 105-о СОУ "Ат. Далчев", "Кетъринг" в професионална гимназия "Алеко Константинов" в Банкя, информационни технологии в 27-о СОУ "Акад. Г. Караславов" и др. В Търново например хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий" няма да приеме седмокласници, тъй като и двата класа с хуманитарен профил там са останали без кандидати. В старата столица са закрити още паралелки по електроника, полиграфия, възобновяеми източници, банково дело, топлотехника и др. В област Кюстендил пък три паралелки в три отделни училища не са успели да съберат минимума от 18 ученици, нужни за една паралелка - "Организация на туризма", "Микропроцесорна техника" и "Данъчна администрация". В Шумен пък няма кандидати за "Кетъринг", "Агроекология", "Оперативно счетоводство", "Автомобилна мехатроника".

10
4556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
12 Юли 2015 19:25
Все по-малко българчета се раждат, голяма част от тях в чужди страни.
България си отива, за наше най-голямо съжаление.
И моето внуче с едно от най-българските имена не живее в България. И много още други срещам по улиците...
12 Юли 2015 20:10
Браво! Планът върви.
12 Юли 2015 21:12
Видях преди време на улицата двама пенсионери как се поздравяват и единия с хвали на другия, че дъщеря му е в Германия а сина в Англия...щастлив...ухилен до уши...горд...сигурно и пенсията ще иска да му увеличават всяка година...

...когато една територия ти я дадат даром, ти няма как да я цениш...

12 Юли 2015 22:18
Не коментирай по този начин, Цесекарино

Животът в чужбина никак не е лек! Но който го е избрал не се оплаква и си върши работата за да оцелее.
Дали е леко да се конкурираш с хора родени, израснали, научили правилата на живота в своята страна в продължение на много години?
А ти между другото докато работиш за да се издържаш да научиш това, което те са научили за целия си съзнателен живот?
12 Юли 2015 23:00
И къде съм казал, че е лесно да си в чужбина?

13 Юли 2015 05:49
Извън всички глупости на "реформите" в образованието, които доведоха до илитерати с дипломи в резултат от единадесетата божа заповед "Парите следват ученика/студента", някой може ли внятно да ми обясни кому са нужни паралелки "Кетъринг" (има и други гореизброени странности, но тази ми се стори най-фрапираща) и какво точно средно образование и каква квалификация получават учениците в подобни паралелки. То ясно, че в резултат от силните сигнали и ясните знаци в България ни промишленост, ни земеделие, ни почти никаква смислена стопанска дейност не остана. Ясно, че "българският бизнес" се крепи на държавни и общински поръчки. Обаче ачик да предлагаш подобно "образование" (всичко се върши с разрешение на МОН), с което официално да признаеш, че готвиш достойните ни наследници за обслужващ персонал, основно от сервитьори и проститутки...
П.П. Бакалавърски степени от сорта "Публична администрация" не са нещо по-различно. Въпросните "академични знания" спокойно биха могли да се усвоят в СДК (следдипломна квалификация) примерно.
13 Юли 2015 12:04
и що да им висят тука децата? В събота да се борят на площада срещу системата, а от понеделник до петък да я поддържат, работейки им на минимални надници? И така до пенсия, после следващите пак така...
Донорите да се изнасят в чужбина!
13 Юли 2015 13:12
Не вярвам да има щастлив родител, когато детето му е на хиляди километри! Просто се надяваме да "видят" света и да направят своя избор - къде им харесва да живеят. Моите деца обичат България и се гордеят от факта, че са българи. Не мисля, че трябва да останат тук, за да има кой да "плаща" моята пенсия и социалните помощи - това е твърде егоистично. А сърцето ми плаче всеки ден, че не мога да ги прегърна!
13 Юли 2015 13:45
15 Но ако не слушаш гласа на Господа твоя Бог, и не внимаваш да вършиш всичките Му заповеди и повеленията Му, които днес ти заповядвам, то всички тия проклетии ще дойдат на тебе и ще почиват на тебе.
16 Проклет ще бъдеш в града и проклет ще бъдеш на полето.
17 Проклети ще бъдат кошът ти и нощвата ти;
18 проклети ще бъдат плодът на утробата ти и плодът на земята ти, рожбите от говедата ти и малките от овците ти.

32 Синовете ти и дъщерите ти ще бъдат предадени на друг народ, и очите ти ще гледат и ще чезнат за тях всеки ден, но нищо не ще бъде в силата на ръката ти да им помогне.
33 Народ, когото не познаваш, ще изяде плода на земята ти и на всичките ти трудове; и ти ще бъдеш винаги само притесняван и измъчван.
34 Ще полудееш, като гледаш това, което ще виждат очите ти./Второзаконие 28гл./


Докато не се върне Закон Божи в училище, така ще е и ще става все по зле!
Боже, пази България!
13 Юли 2015 17:59
Ето го резултата от геноцида провеждан от ГЕРБ и БСП под диригентството на ДПС.
Да не споменаваме и редицата законодателни промени които да прокудят и последните български граждани желаещи да се занимават с земеделие в БГ като например забраната живеещи в чужбина презпоследните 5 години български граждани да купуват замеделски земи.
Така местните феодали ще могат да си безчинстват необезпокоявани
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД