:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 126
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Непълнолетните майки ще получават детски само в натура

Лазар Лазаров
Непълнолетните момичета, които родят, ще получават детски само в натура. Парите, които техните родители пък са получавали, ще се спират. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промените в Закона за семейните помощи за деца. Според социалното министерство измененията ще насърчат отговорното родителство. "С приетите промени се дава възможност парите, давани за дете, да бъдат замествани с хранителни продукти. Основният аргумент за това е да няма злоупотреби и семейните помощи да отидат директно към детето, за което са предназначени. Това се случва в случаите, когато семейството трайно не полага грижи за детето и не съдейства на ресорната агенция, а най-новият акцент е свързан със случаите, когато майката е непълнолетна", коментира зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Детските за дете, което роди, ще се спират. Ако то обаче се върне на училище, бабата и дядото ще получат накуп парите, които са за непълнолетната майка. Според данните на министерството за миналата година майките под 18 г. са близо 5600.

Ограничения ще има и за майките студентки. Според Лазаров през 2008 г., когато е въведена еднократната помощ за тях, основната идея е била да бъдат подкрепени майките студентки, които нямат право на обезщетение за отглеждане на малко дете поради липса на осигуряване. "През годините се показа, че от 1350 майките неимоверно пораснаха на 7300. Около 90% от тях са осигурени и такива, които не продължават обучението си след получаването на помощта. Тя е значителна с оглед стимулиране на раждаемост от по-високо образовани родители, но на практика не изпълни своите цели, защото между 80 и 90% от тях не продължаваха обучението", коментира Лазаров. Сумата е 2880 лв. Сега майката ще трябва да доказва със заверка от университета, че продължава обучението, а парите ще се дават на два пъти.

САНКЦИИ

Помощите ще се спират за поне година, ако детето не ходи на училище три поредни месеца или общо шест месеца в рамките на учебната година. Семействата, които нямат брак, но живеят на един настоящ адрес, вече ще получават помощта в зависимост от доходите и на двамата родители. Ако дете до 2 години бъде настанено за отглеждане извън семейството, то родителите ще трябва да върнат взетите за една година помощи.
17
3846
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
15 Юли 2015 20:01
Сумата е 2880 лв. Сега майката ще трябва да доказва със заверка от университета, че продължава обучението, а парите ще се дават на два пъти.

По-просто е парите да се дължат с лихви, а при дипломиране да се опрощават...
15 Юли 2015 20:13
Лъжи и недоумици.
И досега родителите на непълнолетни майки не получаваха детски, защото детски се дават само при редовно посещаване на училище. И макар да е възможно да се прикрива отсъствието от училище на "омъжено" или бременно момиче (имаше случай, едно се водело в час по география докато раждало), след раждането се регистрират от отделите "Закрила на детето" и измамите с училищата вече са много по-трудни.

А що се отнася до помощите в натура: раздавах преди време детски пакети с храни като хуманитарна помощ (със специална маркировка на опаковките) - на другия ден бяха на пазара, за съжаление, макар че децата на продаващите ги наистина имаха нужда от тях.

Естествено, че трябва да се стимулира раждането на деца от по-образовани майки. Дори самият факт, че си влязъл да следваш нещо, вече е сравнително добър показател. Намерили от какво да спестяват в тая демографска криза и безработица на младите!

15 Юли 2015 20:16
Семействата, които нямат брак, но живеят на един настоящ адрес

А това кой къде живее и е регистриран даже за изборите не можаха да го оправят...
15 Юли 2015 20:17
Браво! Искам да чета повече такива новини.
15 Юли 2015 21:06
Какво ни казват с този закон? Че раждане от непълнолетни се урегулира законово.
Как забраменява жена? По 3 начина - със секс, изкуствено и непорочно.
Последното се е случвало само веднъж преди над 2000 г. Няма сведения малолетните циганки да са оплождат изкуствено.
Значи става със секс. А, той не е ли подсъден с непълнолетни? А сега дефакто го узаконяваме.
Държава,,та дрънка.
15 Юли 2015 21:26
секс. А, той не е ли подсъден с непълнолетни?

Че поправките са недомислени - така е. Но в България така наречената "възраст за съгласие" (age of consent) е 14 години. (В други държави е 15, 16, 18... УНИЦЕФ (но не българския клон) искаха да постигнат поне 15 години). До тази възраст всеки акт се счита за изнасилване, но какви са последиците? Няма последици, май само няколко души имат условни присъди.
15 Юли 2015 22:10
E, ако и мъжът няма 14, става сложен казусът.
15 Юли 2015 22:11
коментира зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.


Който е фъфльо и меко казано много неприятен. Циганските родители които са непълнолетни, се изразяваха на по-правилен български и обосноваха нуждата от кинти за да ги харчат както си разбират. Предлагам Лазаров да бъде пратен на трудовата борса, а заплатата му да отиде за некое педофилско циганско семейство.
15 Юли 2015 22:44
E, ако и мъжът няма 14, става сложен казусът.

В много държави възрастовата разлика се взема предвид при съдебното производство. Има значение дали възползвалият се мъж е пълнолетен, дали възрастовата разлика е примерно до две години и разни други варианти.
15 Юли 2015 23:57
16 Юли 2015 00:34
Survivors
15 Юли 2015 20:13
Лъжи и недоумици.

А що се отнася до помощите в натура: раздавах преди време детски пакети с храни като хуманитарна помощ (със специална маркировка на опаковките) - на другия ден бяха на пазара, за съжаление, макар че децата на продаващите ги наистина имаха нужда от тях.

Естествено, че трябва да се стимулира раждането на деца от по-образовани майки. Дори самият факт, че си влязъл да следваш нещо, вече е сравнително добър показател. Намерили от какво да спестяват в тая демографска криза и безработица на младите!


Нали се сещаш, че в следващата поправка в закона ще ги отрежат изцяло от всякакви помощи. Кой ще купи памперси, продавани от цигани на пазара? Тези, които сега протестират, че на циганите се дават пари, за да раждат децата им деца? Толкова по - зле за тях!

Според теб България има нужда от стимулиране на измами и фалшификации? Преди време бях пуснала линк към тема в бгмамма, където се обменяше информация къде най - лесно ЗАПИСВАТ висше, за да вземат парите от еднократната помощ. За въпросната тема сигнал получиха министрите Адемов и Калфин.
Да измислят друг начин за стимулиране на раждаемост. С подобни помощи нито раждаемостта се увеличи, нито броят на образованите майки. Но пък се пръкнаха хиляди майки лъжкини, които успяха да демонстрират и неграмотността си във въпросната тема. Да се чуди човек, кой им е дал дипломи за средно образование.
От това
Сега майката ще трябва да доказва със заверка от университета, че продължава обучението, а парите ще се дават на два пъти.
пак не става ясно как ще пресекат измамите. Заверката за кой семестър ще е? Сигурно не е проблем да избутат и втори семестър. А после? Опаричени и необразовани...
16 Юли 2015 01:59
хикса 15 Юли 2015 22:10
E, ако и мъжът няма 14, става сложен казусът.

Има сериозни съмнения в повечето случаи, че първото е на 14-сет годишния...
При наличие на добро желание, това не е невъзможно да се провери...
16 Юли 2015 10:03
Дано спре индустрията с цигански бебета.
16 Юли 2015 10:34
„Ако то обаче се върне на училище, бабата и дядото ще получат накуп парите, които са за непълнолетната майка.“
Ми колко му е да иде за два часа до училището, да я запишат, и после всички доволни –учителите взимат субсидия, циганите – помощи.

“Непълнолетните момичета, които родят, ще получават детски само в натура. „
Детските добре, ми т. нар. „социално майчинство“ от 100 лева на месец, плюс социални помощи?
То всичките им реформи такива – идиотски.Важното е да вдигат шум, а не да свършат нещо реално.
16 Юли 2015 10:44
Не очаквах нашият"Парлаламент"да изпревари гръцкия.
16 Юли 2015 14:10
Детските за дете, което роди, ще се спират.

Чакайте, че нещо не разбрах. Какво се случва в тази територия на която съм има проклятието да се родя ? Че вече узаконихме плющенето на деца ? Сериозно ли ?
16 Юли 2015 16:45
Както Вива е написал преди мен - нищо не са свършили и тоя път. Дяволът пак е скрит в подробностите. Да се върне по документи на училище детето, родилото вече дете не е никакъв проблем. И хоп, пак си получили парите 30 годишните баба и дядо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД