:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Случаят с антракс във Варна показа системни пропуски

23 обекта са ползвали месо от транжорната, където беше засечена болна крава
Случаят с разпространеното в търговската мрежа месо със спори на антракс разкри сериозни пропуски в работата на институциите, които трябва да контролират каква храна стига да крайния потребител. След като миналата седмица 53-годишният пастир Румен Стоянов почина от антракс, редица контролни органи се задействаха, за да предотвратят разрастването на заразата. Както често става у нас, това се прави постфактум и показва, че реално няма достатъчно контрол на храната от производителя до заведенията за хранене и магазините.

В четвъртък стана ясно, че 23 обекта, включително и в курорта "Златни пясъци" са купували месо от транжорната, където е било обработвано месото на болната от антракс крава. Първоначално се появи информация, че покрай болната крава е било заразено и другото месо, което е минало пред транжорната, но по-късно тя беше отречена.

След участие в заседание на кризисния щаб по случая областният управител на Варненска област Стоян Пасев съобщи, че месото и месните продукти, които бяха иззети в понеделник от транжорната, не са заразени с антракс. На самите обекти ще има информационни табели за гражданите. Те ще бъдат затворени за дезинфекция, съобщи Пасев, цитиран от БНР. Властите успокоиха, че няма повод за тревога, но все пак признаха, че не е упражнен качествен контрол.

"Месото от закланото заразено животно е обработено нерегламентирано и то е било за собствени нужди на хората, които са го донесли. Такова месо не е влагано в никакви продукти, които след това да са били продавани", заяви земеделският министър Десислава Танева, според която затварянето на обектите е "предвид чисто психологическия момент".

Тя съобщи, че не е изпълнено задължението ветеринарният лекар, с когото фермерът има сключен договор, да вземе проби и да не се допусне заколването. Не е бил уведомен и лекарят от Областната дирекция по безопасност на храните. В момента, в който ветеринарните власти са узнали обаче, в страната са взети абсолютно всички мерки, увери Танева.

"Поради системата за контрол върху животните със сигурност някъде има закъснение. В областните звена на Агенцията за безопасност на храните няма достатъчен брой хора, за да се контролира всяка кола, която се движи с месни продукти,за да се взимат проби", обясни Танева. Тя увери, че след приключването на този случай, където има установена вина, ще бъдат наложени най-суровите санкции.

РАЗСЛЕДВАНЕ

Засега не е ясно дали има арестувани по случая поради противоречива информация. Първоначално от областната Дирекция на полицията във Варна съобщиха, цитирани от "Дневник", че по случая са били задържани общо четирима души. По-късно от прокуратурата обявиха, че към настоящия момент няма привлечени в качеството на обвиняеми и задържани лица с мерки за неотклонение. Държавното обвинение започна наказателно производство за изготвяне на храни, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях да попаднат опасни за здравето вещества, както и за продажбата на такива храни, от което е последвала смърт.
2
1781
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
24 Юли 2015 08:30
Антраксът, известен още като сибирска язва не е характерно заболяване по нашите ширини. Бактерии от сибирска язва, чума и едра шарка са най-предпочитаните за бактериологично оръжие. През 2001 - 2002 десетки хора умират заразени с антракс чрез пощенски пратки. Така и не се разбира дело на терористи ли е, или на превъртял бактериолог.
Още в края на м. май Пентагона си призна, че по погрешка е разпратил живи бацили от сибирска язва в 86 лаборатории в седем страни по света. Къде ли другаде е пращал, за което не съобщава, можем само да гадаем.
Дали на полигона в Ново село не се провеждат учения с бактериологично оръжие ?. Дали българската държава изобщо упражнява някакъв контрол какво се изпитва там?
24 Юли 2015 08:30
Месото от закланото заразено животно е обработено нерегламентирано и то е било за собствени нужди на хората, които са го донесли. Такова месо не е влагано в никакви продукти, които след това да са били продавани", заяви земеделският министър Десислава Танева,

Полетът на калинката. В наглостта са достигнати нови висоти. Посред лято ще заколи 400 кила крава и ще си я яде сама. Един стадион хора следят, наблюдават, слухтят и допускат такава издънка.Преди два-три дни един друг амбразурчик каза "с антракса е приключено, спете спокойно, деца".
Камен Плочев коментира пред bTV появата на ново огнище на заболяването във Варненско, където почина човек.В същото време, той успокои, че опасност за населението няма – контролът е много строг, а Агенцията по храните си върши работата.
И това след "обострени" проверки. То нали и КТБ я наблюдаваха и награждаваха. Абе не случайно Гейовете и гюве(нд)ийките искат повече права - явно стават мнозинство, еле сред управляващите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД