:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Еврозоната заплаши да спре парите за Гърция, ако не изпълни реформите

Парламентът в Атина одобри споразумението с кредиторите, но премиерът загуби подкрепата на още 12 от депутатите си
И-НЕТ СНИМКИ
Членове на профсъюза ПАМЕ протестираха с искане споразумението да бъде отхвърлено по време на заседанието на парламента.
Ако Гърция не успее да изпълни мерките, които предвижда постигнатото с международните кредитори споразумение, финансовата помощ за Атина ще бъде спряна, предупреди председателят на Еврогрупата Йерун Десблум, цитиран от информационните агенции. Късно вчера в Брюксел се състоя среща на финансовите министри на страните от еврозоната, на която трябваше да бъде одобрена постигнатата договорка между Гърция и кредиторите й. "Еврогрупата ще направи оценка на извършените реформи в Гърция през септември и октомври. Ако мерките не са изпълнени, програмата за финансова помощ може бързо да бъде прекъсната", категоричен бе Десблум. Той изрази надежда, че Гърция все пак ще изпълни ангажиментите, които е поела, подписвайки споразумението.

Гръцкият парламент одобри вчера сутринта споразумението с кредиторите по третия пакет с финансова помощ за страната, предадоха информационните агенции. Това стана след дебати, продължили 12 часа през нощта. За споразумението гласуваха 222 от общо 300 депутати, 64 бяха против, а 11 се въздържаха. Споразумението получи остри критики както от опозицията, така и от депутати от управляващата коалиция, предаде електронното издание GRReporter. Опозиционните партии все пак подкрепиха премиера Алексис Ципрас с мотива, че споразумението ще запази европейското бъдеще на Гърция. Победата в гласуването обаче е едновременно и тежка загуба за правителството в Атина, което вече не разполага с парламентарно мнозинство, коментират гръцките медии. Едва 118 депутати от управляващата коалиция са подкрепили споразумението. От 30 на 42-ма се е увеличил броят на народните избраници на управляващите, обявили се срещу сделката. Това означава, че правителството е губи мнозинство си в парламента. Премиерът Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие за правителството след 20 август, когато се очаква Атина да получи първия транш от новата помощ, съобщи тв "Скай".

МВФ ще участва във финансиране на Гърция, след като се вземе решение за облекчаване на дълга й, заяви ръководителката на мисията на институцията в Атина Делия Велкулеску, цитирана от местните медии. "С нетърпение очакваме да работим с гръцките власти, за да доразвием икономическата програма съвместно с европейските партньори, така че да бъдат взети решения за облекчаване на гръцкия дълг, което ще позволи той да стане жизнеспособен", обясни тя. Облекчаването на дълга може да варира от съкращаване на неплатената главница от заема с цел намаляване на лихвените проценти до увеличаване на периода за плащане.

"Одобрението на МВФ е ключово за решението на Берлин да подкрепи споразумението на Гърция с кредиторите", заяви говорителката на канцлера Ангела Меркел - Кристияне Вирц, цитирана от информационните агенции. Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че през октомври ще бъде разгледан въпросът за облекчаването на дълга на Гърция. "Това не е тема на днешната среща. Основният въпрос е третата спасителна програма. Това, което е необходимо на Атина, е рестарт на икономическата активност", каза той преди началото на срещата на Еврогрупата.

1
1280
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД