:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

От есента фирма ще се регистрира за 24 часа

Над 80% от дружествата в България вече подават финансовите си отчети онлайн, твърди Елена Маркова, директор на Агенцията по вписванията
Снимка: Юлиян Савчев
Елена Маркова
Елена Маркова е изпълнителен директор на Агенцията по вписванията от март. Тя е била юридически съветник на министъра на отбраната. Преди това е работила като главен юрисконсулт в администрацията на президента и като директор на дирекция "Правнонормативна дейност" на Министерството на отбраната. Завършила е право в Русенския университет. Специализирала е международно търговско право и международен бизнес в Стопанската академия "Д. А. Ценов".





- Г-жо Маркова, колко лесно е да се регистрира фирма? В последния доклад на Световната банка - Doing business, се казва, че общо за започване на бизнес са нужни 18 дни и 4 процедури...

- Не е точно така - зависи какво точно са проучвали и измервали. В Агенцията по вписванията регистрацията на една фирма от мига на подаването на документите до получаването на самата регистрация отнема три работни дни, не повече. Заявленията могат да се приемат в цялата страна в рамките на работното време. С електронен подпис пък регистрацията може да стане 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Единственото, което ви трябва, е компютър, сканиращо устройство и електронен подпис. Нещо повече - от ноември е предвидено регистрацията на една фирма да отнема 24 часа, т.е. това да става в рамките на един работен ден.

Съкращаването на този срок е записано в последните промени на Закона за Търговския регистър, приети в края на юли, с които ние трябва да се съобразим в рамките на 4 месеца. Така, след като надградим електронната си система до ноември, гражданите ще бъдат значително облекчени от бюрократична гледна точка. Отделно от това таксите на агенцията бяха намалени, което значително облекчи бизнеса. Веднъж седмично нашите експерти имат приемни дни в София и в офисите в страната, в които консултират гражданите по по-сложните казуси, свързани с откриването на фирми.

- Наскоро в. "Сега" публикува интересна статия, в която начинаещ млад бизнесмен описва как е регистрирал ООД. Той твърди, че има какво да се направи за по-добро информиране на клиентите на Търговския регистър.

- Ние непрекъснато се стремим да улесняваме хората. Информация за подаване на заявления по електронен път е качена и на официалната интернет страница на агенцията, и на страницата на Търговския регистър - http://www.brra.bg. За да улесним потребителите при работата им с информационната система на Търговския регистър, дори сме публикували и видеоуроци - различни според вида на вписването и на фирмата. Видеоуроците могат да бъдат намерени на адрес http://www.brra.bg/ContentManagement.ra?contentType=7.

Искам да отбележа, че над 80% от заявленията при нас се подават по електронен път, а справките се извършват единствено посредством интернет.

Освен това трябва да подчертая, че има различни търговци - търговски дружества, кооперации, еднолични търговци, клонове на чуждестранни търговци, държавни предприятия и др. Така че не е възможно в офисите на Агенцията по вписванията да бъдат разлепени упътвания за всяко предвидено в законодателството действие, свързано с търговската регистрация. Документите, необходими за извършване на конкретно вписване за определен вид търговец, са изброени в Наредба №1 от 14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър.

- Какъв е средният живот на една фирма, съдейки по вписванията и заличаванията, за малките фирми министър Лукарски казва, че е до 3 години?

- Трудно е да се каже, защото много от фирмите всъщност не се заличават. В момента имаме вписани около 750 000 търговски дружества. Наблюдаваме обаче един друг положителен факт - вече над 80% от фирмите подават годишните си финансови отчети по електронен път. Нещо, което не беше така само допреди няколко години.

- Но част от фирмите продължават да си спестяват подаването на отчет и предпочитат да си платят глобата, което логично постави на дневен ред нейния размер от 2000 лв. Не е ли малко за фирма, чиито обороти са милиони левове например?

- В последните години все повече фирми подават годишните си финансови отчети в срок и не се опитват да ги крият. Но да - има и такива, които не го правят. В последно време обаче бизнесът се стреми да е изряден, защото има интерес от това - неподаването на отчета се отразява директно като негатив във фирменото досие на компанията. А то е важно при сключването на договори с бизнес партньори или когато тази фирма реши да потърси европейско финансиране.

- Трябва ли размерът на глобата да зависи от оборота на фирмата, или да бъде процент от него?

- Не, по-скоро трябва да има възможност глобите да бъдат налагани защото те се налагат спорадично и доста рядко поради липса на възможности и персонал, които да правят това. Общо взето, Търговският регистър е организиран на принципа на добронамереност на управляващите дружествата и на спазването на закона от страна на фирми и граждани.

- Но някои от тях очевидно не го спазват...

- Понякога може да става въпрос просто за пропускане на даден срок, без това да е свързано с някаква умисъл. Ние сме разработили система за есемес известяване в Имотния и в Търговския регистър, която от началото на годината е безплатна. Чрез нея всеки търговец и всеки собственик на имот може да заяви в офисите на агенцията желание да получава есемес, когато има каквото и да е движение или е подаден какъвто и да е документ по неговата партида, независимо дали е търговска, или имотна. Това е и една превантивна мярка срещу посегателства върху фирми и посегателства върху имоти от недобросъвестни граждани и търговци.

- Има ли интерес към нея?

- За съжаление засега към услугата няма достатъчно голям интерес. Към момента заявките за тази безплатна услуга са над 3000, което е нищожно на фона на над 750 000 фирми, регистрирани при нас. Ще опитаме да я популяризираме, защото бизнесът би имал голяма полза от нея.

Притесненията ми са свързани най-вече с реформата в Агенцията по вписванията, която предстои от началото на 2016 година. От януари 2016 г. се предвижда Централният регистър за особените залози да премине към нас. Към нас ще премине и Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел - фондации и сдружения. А това логично ще доведе до необходимостта от по-голям бюджет и кадри. Надявам се това да може да се случи, защото работим на ръба. Само в последните 4 месеца направихме съкращения на два пъти с по 5%. Експертите от регистъра за особените залози са 28 и те трябва да преминат към нас. Отделно от това са ни нужни минимум 14 нови длъжности лица по регистрации и минимум 28 деловодители за цялата страна.
4
3110
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Август 2015 23:51
Аз хубаво ще регистрирам фирма за 24 часа, ама после какво а правя с нея? С простотиите на данъчните ли по-напред да се занимавам, на трудова медицина ли, ток, вода, разрешително за строеж, противопожарна безопасност, с издаване на разрешителни и лицензи ли да се занимавам. Откриването на фирма е най-малкия проблем.
20 Август 2015 11:51
Самото вписване може да отнеме 24 часа, едва ли има такъв наплив, че да не е възможно. Говорим обаче, че всички документи са готови и донесени за вписване. Именно обаче при документите има какво да се опрости, дори когато става въпрос за елементарна регистрация на едно ЕООД. Нарицателният пример е, че с 2 лева капитал може да се учреди фирма, но същите трябва да бъдат внесени в набирателна сметка и банката да извади удостоверение за набрания капитал, което струва примерно 80 лева в банкови такси и 1 ден разправия. Да внесеш 2 лева. Същото нещо е с тези декларации за истинност на данните по чл. 13 от ТР. Първо имаше квадратче за отмятане "декларирам, че...." , което е западният стандарт и Сименс си го беше направил по този начин. Изведнъж се оказа, че трябва да се пише собственоръчна декларация и после да се сканира. За доста от фирмите пък има вписана електронна поща. За смс-известяване са се регистрирали тези, които вече са изгорели или които са били свидетели, как някой е изгорял. Но не пречи, при промяна на партида ТР да пуска съобщение на обявения мейл на фирмата, че има движение по партида. Същото между другото прави и НАП. Пристига уведомление от типа "има движения по сметката. за повече подробности - проверете ето тук с Вашия електронен подпис".
20 Август 2015 12:27
Не правете тая глупост никога повече, да се опитвате да развиете собствен бизнес.
В тая хубава страна всяка инициатива се наказва жестоко.
По-добре си работете на трудов договор, друг да му бере гайлето.
То и без това работодателите останаха от "ония", само те оживяват в тая дива среда.
20 Август 2015 12:45
Елена Маркова първо да си изчисти оборите и после да дава интервюта. А най-добре не интервюта, а бърза оставка. При сегашната й система е възможно неграмотен ром на 30-тина години да се самоназначи /тук е помогнал юрист/ за законен представител на фирма с присъдено вземане от скандална българска банка. Собственикът на фирмата овреме разбира за измамата, но тъй като реакцията на службата, командвана от Маркова по закон е в тридневен срок далаверата минава перфектно, въпреки изрично предупреждение за извършвана измама. Новият "съуправител" отказва присъденото вземане от банката в размер на 1,1 милиона лева, а истинският собственик трябва да пие една студена вода, да благодари от сърце на майката и цялата останала Маркова рода и да тръгва по инстанциите и да доказва, че няма сестра.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД