:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Христо Явашев лично ще подреди изложбата си у нас

"Кристо и Жан-Клод: графики и обекти” е първата експозиция на двамата художници в България
"Завеса в долината", Рафъл, щата Колорадо, 1970–1972 г.
Кристо и Жан-Клод

"Графики и обекти 1963-2014"

14 септември - 22 ноември



Лично Христо Явашев-Кристо е съставил колекцията, която ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия вечерта на 13 септември. Концепцията на артиста от български произход е да представи съвместното им творчество с покойната му съпруга и идеен съмишленик по света. Експозицията се състои от 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на именития фотограф Волфганг Волц на техни творби, покриващи периода от 1963 до 2014 г. Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея изчерпателно - както хронологически, така и тематично, може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и развитието му чрез съвместната им работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство: опакования Райхстаг, опакования Понт-Ньоф, "Бягащата завеса", "Портите", "Чадърите", "Островите", "Над реката", "Мастаба" и др.

Както е известно, Кристо и Жан-Клод не приемат спонсорство за своите проекти. Те ги финансират единствено чрез продажба на своите подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години. От СГХГ потвърдиха, че Кристо лично ще проектира подреждането на творбите в изложбените зали. Той е поел и по-голямата финансова част по организирането на експозицията.

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Произхожда от род на български индустриалци. В периода 1953-56 г. следва в Художествената академия в София. През 1958-а пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. През 1964 г. семейството се установява за постоянно местожителство в Ню Йорк и завзема световната артсцена с авангардни проекти, създали ново направление в съвременното изкуство. Смъртта на Жан-Клод през 2009 г. става причина за прелом в творческото мислене на Кристо. В момента той осъществява над 20 проекти, за които са мечтаели двамата със съпругата му. Тандемът започнал да търси място за временна инсталация през 90-те години на миналия век. След като посетили 89 реки в седем щата, те се спрели на Арканзас в отсечката между Салида и Кенън сити. Работата по проекта "Над реката" ще започне през 2018 г. Кристо планира да покрие Арканзас със сребристо платно. Идната година през юни Кристо ще направи три километра златистожълти пътеки на езерото Изео в италианската област Ломбардия, с които за пръв път ще свърже два от островите с материка. Това също е проект - с работно заглавие "Плаващите кейове", за който са правели планове със съмишленичката му. Плаващите пътеки в езерото ще продължат по улиците в два града. Те ще стигат до Монте Изола - най-големия италиански остров в езеро, ще заобиколят по-малкия Сан Паоло и ще продължат до гр. Сулцано. 80-годишният художник работи и върху "Мастаба" - проект за Обединените арабски емирства, замислен от двамата с Жан-Клод още през 1977 г. Междувременно Христо Явашев явно се завръща към корените си с настоящата изложба в родината. Въпреки че във всички световни енциклопедии той се води български художник, творецът за първи път излага в България мащабното си творчество, дало на съвременната арткултура нов художествен метод. Фактът, че световният авангардист лично се е ангажирал с подредбата и представянето на творбите си в София, обнадеждава ценителите. Може би в зрелия си творчески период Кристо ще се върне в страната на дедите си.
 През последните години Кристо се е заел с проектите, които не са успели да осъществят с Жан-Клод.
 Облечени дървета на Кристо
2471
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД