:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общините ще могат да облагат допълнително гражданите

БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов предлага серия от данъчни промени. Една от тях е рязко да се ограничи плащането в брой.
Всяка община да може да облага допълнително хората, които са с адресна регистрация на нейна територия. Това предлага Министерството на финансите, което пусна за обществено обсъждане промени в няколко данъчни закона. Ставката ще се определя с решение на общинския съвет всяка година и ще е между 0 и 2%. Ако предложението бъде одобрено, всяка община ще може да облага хората, които са с адресна регистрация на нейна територия. Ставката ще се определя с решение на общинския съвет всяка година и ще е между 0 и 2%. За да не се натоварват допълнително общинските администрации, налогът ще се събира от НАП и ще постъпва в техните бюджети, се обяснява в мотивите към законопроекта. Според тях това е реална стъпка към децентрализация и ще насърчи общините да провеждат по-ефективна политика и да защитават интересите на гражданите. Подобни идеи се обсъждат от години, но за първи път се материализират в конкретно законово предложение. От обясненията на финансовото министерство не става ясно дали общинският данък ще е за сметка на орязване на ставката за задължения към НАП, или ще е добавка към нея.

Таванът за плащанията в брой да бъде намален от 15 000 на 5000 лева, предлага Министерството на финансите (МФ). Това е записано в преходните и заключителни разпоредби в проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които бяха разпространени за обществено обсъждане в събота. Намаляването на сумата за кешови сделки ще стане с промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Новият праг на плащанията в брой ще помогне в борбата със сивата икономика, пише в мотивите на МФ. Той е в съответствие с наложилата се практика в страните от ЕС, където прагът за плащане в кеш се ограничава в диапазона от 2000 до 3000 евро, посочват експертите на министерството.

Предложението на МФ е на територията на България плащанията да стават само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 5000 лв. Задължително по банков път ще се плаща и когато сумата е под 5000 лв., но е част от договор, който надхвърля определения минимален праг. Ограничението ще важи и за плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност надхвърля 5000 лв. по курса на БНБ за съответния ден.

Самият проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане трябва да въведе някои европейски правила. Той въвежда обща система за облагане на дружества майки и дъщерни дружества в различните страни от ЕС. Предвидени са и промени при държавните помощи за регионално развитие, които също ще подлежат на данъчно облекчение.



ОЩЕ НАЛОЗИ

С промяна в Закона за местните данъци и такси нивите, които са в строителните граници на населените места, но не са със сменено предназначение, ще се облагат с данък върху имоти. Според експертите на финансовото министерство така ще има равнопоставеност с лицата, които вече са променили статута на земите си. С друга промяна от данък върху недвижимите имоти ще бъдат освободени сгради, които са получили сертификат за енергийна ефективност.

29
3711
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
13 Септември 2015 18:58
амиии...честитоооо
13 Септември 2015 19:04
е сега вече ще ни го нафандъчат
13 Септември 2015 19:19
Все по-близо до мечтата на банкера - всяка стотинка да минава през банката, със съответните такси.
13 Септември 2015 19:21
Мечтата на банкера - 80 стотинки плащане - 4 лв такса.

Ма нЕма страшно - и без това вървим към натурална размяна, или няма да плащаме данъци, или ще хвърляме във вид на яйца.
13 Септември 2015 19:22
Те плащанията бяха до 5хил, но преди доста години, вече не помня колко. А на общините нали щяха да отчисляват % от вече събрания ДОД?
13 Септември 2015 19:48
Е, ДОД става 12%. Така ли да разбираме?
13 Септември 2015 19:50
А кога ще се сетят да променят таблицата за облагане на МПС? Че то коли под 100 к.с. почти не останаха.
13 Септември 2015 20:05
Това сега нов данък ли е? За какво точно?
13 Септември 2015 20:12
За какво точно? Който много знае- бързо остарява
13 Септември 2015 20:21
Ако ще е нов данък Ако част от данък доход ще се дава направо на общините, вместо да влиза в бюджета и оттам да се раздават субсидии
13 Септември 2015 20:34
Мутренски гадове !
13 Септември 2015 23:17
Мачкай Боко!
13 Септември 2015 23:53
С промяна в Закона за местните данъци и такси нивите, които са в строителните граници на населените места, но не са със сменено предназначение, ще се облагат с данък върху имоти. Според експертите на финансовото министерство така ще има равнопоставеност с лицата, които вече са променили статута на земите си.

Да разбирам ли, че според финансовото министерство, нивите които са в строителните граници на населените места автоматично сменят статута си и върху тях може да се строи?! А дали останалите ведомства са на същото мнение?
14 Септември 2015 08:27
Е, досега кметовете си купуваха супер джипове, вече направо ще се качат на самолети!
14 Септември 2015 08:36
Едно време имаше едно самооблагане, за тези, които помнят. Това си беше местен "доброволен" данък и май пак беше 2 %. С него се ешаваха приоритетни проблеми на съответната община.
14 Септември 2015 08:36
Едно време имаше едно самооблагане, за тези, които помнят. Това си беше местен "доброволен" данък и май пак беше 2 %. С него се решаваха приоритетни проблеми на съответната община.
14 Септември 2015 09:20
Аз пък съм ... "За". Макар и твърде нищожен за целите, за които бих го използвал, този 2% данък под режима на местно самоуправление ми се види пригоден. По-скоро като знак и в известна, ограничена, степен като ресурсно обезпечаване на определени (местни| политики.

Примери:

Първо, бих го използвал като инструмент срещу неравенството в доходите - има региони и, съответно, общини, в които неравенството в доходите е ... патологично (не е мой терминът - Уилкинсън и Пикет) и патогенно (този пък е мой ).

Второ, бих го използвал като ... "данък лукс". Да речем, живеете в един от градовете, обявен сред тези, които са най-добро място за живеене. О.К., милички, това си има цена. Бъдете така добри да споделите ползите от това, че е добро място, за да го направим ... още по-добро.

Трето, бих го използвал като ... "стратегически ресурс" - насочван за решаване на определен проблем.

Четвърто, бих го използвал за създаване на конкурентоспособност.

Пето, бих го използвал за социално инвестиране.

Шесто, бих го използвал за съживяване и връщане в стопанския оборот на публични активи.

Седмо, бих ... попитал хората как да го използваме (да не се сърди Туткалчев, че им харча парите в не-пряка "местна" демокрация)
14 Септември 2015 10:13
Фирмин, по-горе един форумец е описал какво ще се случи - вместо джипове местните администрации ще почнат да пазаруват направо самолети.

14 Септември 2015 10:15
Значи ще има нова вълна от регистрации - в общини без такса, разбира се.
14 Септември 2015 10:39
Прилагат ви техниката,от гъ.а в устата без измиване!
14 Септември 2015 11:36
Не съм против нов общински данък, но искам (да, искам) за него точен отчет и поне да се поддържат улиците и градинките в бантустана, където живея.
14 Септември 2015 12:38
налогът ще се събира от НАП и ще постъпва в техните бюджети

Ей, тоя плоскоглавия е отличен ученик на Джиджи-цункащия.
14 Септември 2015 13:11
по-горе един форумец е описал какво ще се случи - вместо джипове местните администрации ще почнат да пазаруват направо самолети.

Нищо няма да се случи, калинковият матриял дето предлага такива работи не е в състояние да врътне и на-проста сметка. При 10% ставка, много щедро допуснато от заплати се събират 1 млрд ДОД. Ако всички работещи се обложат с още 2% ще има 200 милиона на масата. След това обаче започва действието изваждане. От 200 милиона първо 40 млн ДДС и 20 млн акцизи, останаха 140 милиона, все още е апетитно. След това вадим малко на брой общини - София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Козлодуй, Раднево, Девня. За тях към 100 милиона (ако облагат), за останалите - 40 милиона. И тук вече следва - опаааа..... ще им се вземат преразпределяни от ДДС и акцизи 50-60 милиона и ще им се "дадат" 30-40 милиона. На останалите след извадените общини ще се падне средно по 100-150 хил допълнителен приход дето и за свестен джип няма да стигне, а срещу това ще трябва каквото е останало от болници и училища да го затварят. Матриял.
14 Септември 2015 13:20
Герб стигна до самооблагането.
14 Септември 2015 13:26
Е, има и един интересен вариант за развитие. Според определението, ще се облагат доходите на физическите лица, а пенсиите, помощите, болничните и пр. също са доходи. Ако те са основната цел на новото законодателство ще стане интересно.
14 Септември 2015 13:27
Първо, бих го използвал като инструмент срещу неравенството в доходите - има региони и, съответно, общини, в които неравенството в доходите е ... патологично
В какъв смисъл ще използвате инструмента - от патологично в погребално? Тъй де, богатите да станат по-богати, а бедните - да торят земята.
Напр., медодобивния комбинат в Пирдоп - половината са със софийска регистрация. Така вместо община Пирдоп да получи 100 единици субсидия, ще бъде "пазарно" определена на две единици - от осигураваща работа на 100 души, само двама са с регистрация в Пирдоп (другите или са безработни, или в чужбина).
Какво става с чужденците? Техните 2% ще се превеждат в родината им, нали? Ако са избрали да се облагат тук, де - в държавата с най-ниски данъци.
14 Септември 2015 16:41
Боко постажува при др. Тодор Живков и научи и за "Самооблагането".
А ГЕРБ-ерастите предусещат изборна победа и вече си постилат за общините.
14 Септември 2015 16:47
Дежурния, чуй сега един стар виц :
Бай Иван разправял , че България хрантути СССР.
Вика го селския Партиен секретар и му сочи картата: - Е , може ли Бай Иване туй малкото петънце да нахрани тая огромна СССР.
- Така е , др. Секретар. Ама днеска си забравих торбата с хряба на синура, волът ми я докопал, изял ми хляба и пак си пасе ?!
Е, той явно не се наяде, ама аз останах гладен чак до вечерта.
14 Септември 2015 17:35
Масова практика в София, а и в другите големи градове е, работникът да е с постоянно местожителство някъде другаде. Например във Видин. Значи Видин ще прибира 2% отгоре данък.. ей така - без да си мръдне пръста и да създаде едно работно място даже. Защо? Каква е тази мешавица?

Ако общината налага данък, нека и тези които облага да имат полза от него, а не само общината да има полза.

А и не ми се мисли как ще се оправят фирмите ако имат работници от различни общини - ще трябва да следят дали тези общини са вдигнали данъка и да пресмятат ДОДто както трябва.

Така и не разбирам, защо ДОД ще вдигат с 2% за общините след като в повечето случаи, общините няма да са помогнали с нищо на работника. Не е ли по-правилно да има 2% увеличение на данък печалба да речем на фирмите? Все пак те работят на територията на съответната община?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД