:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова програма ще разпределя съдебните дела от 1 октомври

Достъпът до нея ще е само с електронен подпис, а сървърът е централизиран
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Заради съмнения за манипулации ръководството на Върховния касационен съд се принуди публично да разпредели едно от делата срещу Цветан Цветанов.
Нова система за разпределение на делата ще започне да функционира в съдилищата от 1 октомври, научи "Сега" от свои източници. Тя ще замени силно критикуваната Law Choice, за която има много съмнения, че позволява манипулация при разпределението и на практика делото може да отиде при точно определен съдия. Новият софтуер е разработен от частна фирма. Той вече е бил представен пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и пред посланици на страните от ЕС. Цената му е между 10 и 12 хил. лв.

Достъпът до новата система вече ще става само с електронен подпис. Засега не е ясно колко съдии ще могат да разпределят делата. Обикновено това са председателите или техните заместници, но в по-големите съдилища има по-голям брой дела и повече хора имат достъп.

Другата новост е, че системата е централизирана, сървърът се намира в сградата на ВСС. По този начин се осигурява възможност да се проследи всяко едно действие по конкретно дело и да се види дали след разпределението му са извършвани и някакви други действия. Самите съдилища няма да имат достъп до сървъра, а само могат да разпределят.

"Каквито и промени да се правят по данните или настройките, това се отбелязва", обясниха пред "Сега" авторите на софтуера. Новата система има два компонента - единият е за случайното разпределение, а вторият отчита натовареността на съдиите. Идеята е съдиите, на които се разпределят един тип дела, да бъдат равномерно натоварени. "Системата има публичен интерфейс, който показва всяко разпределение в момента, в който е подписано. За всяко разпределение се генерира протокол в момента на извършването му. Протоколът се подписва с електронен подпис от потребителя, извършил действието. Протоколът и подписът на файла са достъпни за всеки в електронен вид, за да се увери, че подписът отговаря на съдържанието на файла с протокола", обясниха авторите на софтуера.

Идеята за въвеждане на нова система за разпределение е стара, но стана особено актуална след скандалите около разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка в Софийския градски съд. Тогава стана ясно, че делото е било разпределено, но протокол не се появи на сървъра на ВСС, въпреки че това е задължително. От съда обясниха липсата му с технически срив. Проверка обаче доказа, че твърденията им не са верни. Обяснения за случая поискаха и от Европейската комисия.

1918
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД