:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Световното първенство става мираж за щангистите

Спортното министерство отказа да плати огромната глоба за допинга и най-вероятно наш отбор няма да участва
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Новото ръководство на федерацията по щанги с президент Неделчо Колев (на преден план) взе властта през 2011 г. с обещание да изведе този спорт до световното ниво, на което беше. Всъщност го води уверено към дъното.
Все по-голяма става вероятността да нямаме отбор на световното първенство по вдигане на тежести в Хюстън (САЩ, 20-29 ноември), след като стана ясно, че българската федерация (БФВТ) все пак ще получи огромна глоба за 11-те щангисти с положителни допинг проби. Според правилника на международната централа (IWF) сумата е $500 000, които трябва да бъдат платени до началото на шампионата в Хюстън. БФВТ обаче няма пари, а държавата, в лицето на спортното министерство (ММС), не възнамерява да даде и лев за глобата.

Както е известно, при извънсъстезателна проверка на лагера в столичния комплекс "Диана" през март 11 национали дадоха положителни проби за анаболния стероид станозолол. В резултат IWF наказа за по 9 месеца - до 18.XII.2015 г., Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов и Стоян Енев (62), Диян Минчев (69), Надежда Мей (48) и Мая Иванова (53), понеже провинението им е първо. За европейските шампиони Ивайло Филев (62), Демир Демирев (77), Иван Марков (85) и Милка Манева (63) простъпката е втора и те ще могат да се състезават след 18.IX.2016 г. (наказание от 18 месеца). Така първите 7 пропускат световното в Хюстън, а другите - и олимпиадата в Рио `16. БФВТ обжалва санкциите в Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS), но той ги потвърди.

През цялото време от нашата федерация твърдяха, че наказанията са успех, който доказва, че щангистите са взели погрешка хранителна добавка, в която е имало станозолол. Президентът на БФВТ Неделчо Колев се позова на факта, че четиримата национали, за които провинението е второ, не са наказани доживот, както повелява правилникът на IWF.

Тези дни окончателно се разбра, че въпреки "успеха" глоба ще има и нейното неплащане води до изключване от международни състезания за следващите 2 г. От два независими източника "Сега" разбра, че президентът на БФВТ Неделчо Колев е бил миналата седмица в Унгария на среща с шефа на IWF Тамаш Аян. На нея той се е опитал да се спазари по някакъв начин да бъде намалено наказанието на единствения ни щангист с шансове за медал в Рио `16 - Иван Марков. Отговорът е бил категорично "не", защото наказанието на Марков е потвърдено и от CAS. Що се отнася до глобата - Аян не е назовал размер, но е подчертал, че за това си има правилник. А правилникът повелява: при 9 и повече положителни проби в рамките на една календарна година на щангисти от една държава, глобата за съответната национална федерация е $500 000.

Въпреки това IWF все още не е изпратила официален документ на БФВТ за размера на паричната санкция. Очаква се в близките дни от нашата централа да изпратят писмено искане глобата да бъде обявена официално.

Онзи ден шефовете на федерацията са ходили при спортния министър Красен Кралев. Молбата им е била ММС да поеме глобата, защото имало опция да се плати на два пъти - сега $250 000 и през февруари още толкова. Позицията на Кралев останала непоколебима - нито лев държавни пари за допинг глоба!

При това положение, въпреки че в момента на лагер за шампионата в Хюстън се подготвят неколцина от по-младите състезатели, най-вероятно няма да имаме щангист в Рио `16. Класацията за олимпийски квоти се прави от отборните класирания на световните първенства в Алмати `14 и Хюстън `15. Която държава не успее да вземе квота от световните шампионати, има шанс от континенталните първенства през 2016 г. да завоюва по една за мъже и една за жени. Само че при неплатена глоба наш отбор няма право да участва и на Евро `16 през април във Фьорде (Нор).

При положение че не изпрати щангисти на световното първенство, федерацията най-вероятно ще получи минимално или дори никакво финансиране за 2016 г., което може да доведе до колапс в този спорт в България. И евентуално до рестарт - само вътрешни първенства и подготвяне на перспективни юноши в следващите 2 години, преди да се мисли за международни състезания.
1098
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД