:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Газохранилището в Чирен вече е европейски проект

Премиерът Борисов очаква България да стане хъб и да пренася по 20-30 млрд. куб. м синьо гориво
Премиерът Бойко Борисов поднови темата за превръщането на България в газоразпределителен център на ЕС. "Другата седмица започваме разширяване в Чирен, за което се говори от десетилетия, но не знам защо не се правеше", с гордост обяви Борисов вчера в Ихтиман, където откри обновена компресорна станция по трасето на газопровода за Гърция и Македония. На събитието стана ясно, че "складовата база" за синьо гориво край Чирен ще удвои капацитета си и това ще стане възможно, защото ЕК е признала газохранилището за обект с европейска важност и ще отпусне на България финансиране. Премиерът отбеляза, че модернизираната газопреносна мрежа е "важен коз" при преговорите за изграждането на газов хъб у нас.

"Ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме евтиния газ през лятото и ще го напълним и през зимата няма да купуваме скъп толкова много", разясни Борисов. "Пожелавам успех на всички и да имаме 20-30 млрд. куб. м газ през следващите години, които да минават през България", размечта се премиерът.

Сега обаче в ход е малкото разширение на Чирен. "Благодарение на новите сондажи, които започваме, капацитетът на хранилището догодина ще бъде повишен от 4.2 на 5 милиона куб. метра дневно", обяви директорът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. "Добрата новина е, че преди около десет дни успяхме да вкараме Чирен като приоритетен проект пред ЕК", похвали се Гегов. Именно това ще позволи България да работи за удвояване на капацитета на газовото съоръжение.

"Газохранилището в Чирен е важно и за идеята за газов хъб, и за осигуряване на по-евтин газ за потребителите в България, защото увеличеният обем ще позволи нагнетяване на евтин газ през лятото и използването му през зимата. Правим това, за да сме конкурентоспособни и когато сядам на масата за преговори, зад мен да стои най-добрата газопреносна система, в която са вложени милиарди и да можем да отстояваме позицията си България да бъде газоразпределителен център", каза премиерът. Според него е реалистично годишно през България да преминават 20-30 млрд. куб. метра природен газ. За целта обаче трябва да бъдат направени газовите връзки с Гърция, Турция, Румъния, Македония и Сърбия. Само че работата по т.нар. интерконектори със съседите изостава сериозно, а доставката на природен газ от различни държави е във фаза "преговори".







2
1194
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Октомври 2015 11:35
"Ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме евтиния газ през лятото и ще го напълним и през зимата няма да купуваме скъп толкова много", разясни
Мечо Пух.
Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.
14 Октомври 2015 11:43
Добавката "европейски" ще го напълни ли с газ на нормални цени??
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД