:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Топ готвач се бори с демоните си

Кой би отказал food porn с Брадли Купър?
снимка: форум филм
Брадли Купър готви.
В епохата на 24-часовите кабелни канали за кулинария какво ново може да покаже един филм за готвене? Сините очи на Брадли Купър и драмата зад тях. "Повелителят на кухнята" (Burnt) разчита колкото на майсторските кадри на манджи, толкова и на класическата история за падение, отърсване от калта и изкупление.

Героят на Брадли е виртуоз зад печката, но с ужасен характер. Адам Джоунс злоупотребява с алкохол, наркотици и жени - наричат го "Мик Джагър на кулинарията". Бързо успява да компрометира кариерата си в Париж, стигнала до 2 звезди на "Мишлен". Ценителите на високата кухня знаят, че този справочник оценява най-добрите ресторанти в света. Да попаднеш сред избраниците на "Мишлен" е чест дори без звездичка; най-най-добрите се оценяват с 3*. Разбира се, тази тема е чужда за родната територия: тук е трудна задача да намериш ресторант без залежали полуфабрикати, нежели авторски постижения в кухнята. Но все пак киното е място, където скачат и в черни дупки.

Именно оттам идва проблемът на "Повелителят на кухнята" - уж разказва за темпераментен, нестандартен готвач, а му липсват фантазия и пикантност. Сценарият на Стивън Найт, направил отлично впечатление с "Locke" (където е и автор, и режисьор), се плъзва по линията на най-малкото съпротивление - по-близо до телевизионните шоута на Антъни Бурдейн и Гордън Рамзи, отколкото до истински драматичното или комедийното. Кино за домакини, не за любители на силни усещания - обратно на житейското мото на самия Адам, който иска ястията му да бъдат оргазми, а не просто да пълнят стомаха. Напълно в хармония с популярния термин food porn, ознавачащ привлекателно снимане и драматизация на храна и готвене.

След ролите си в "Наръчник на оптимиста", "Американска схема" и "Американски снайперист" Брадли Купър няма нужда да доказва екранния си чар и органичност - участието му е достатъчно да привлече женската публика. Поддържащият актьорски състав е забележителен - Ема Томпсън, Ума Търман, Даниел Брюл и Сиена Милър, макар че само последната има нещо като роля (любовна история с Брадли), а останалите са просто присъствие. Сред звездите на "Повелителят на кухнята" е и операторът Адриано Голдман, чиито кадри карат устата да се пълни със слюнка.

Филмът е оптимистичен, гледа се с лекота и буди симпатии към героите. Какво като е неоригинален и сладникав? Сякаш "24 Kitchen" се гледа заради задълбочените анализи.



1
945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
23 Октомври 2015 06:43
Май авторката не е гледала сериала пак със същия главен герой или не е чела книгата, по която е направен сериала.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД