:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавен фонд ще управлява 780 млн. евро по 4 европрограми

За евтини кредити и гаранции по европроекти се заделят два пъти повече средства в новия програмен период
БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев представиха вчера новия държавен фонд, който ще управлява близо 780 милиона евро в следващите 5 години.
Парите за безвъзмездното финансиране на европейските проекти през новия програмен период ще бъдат намалени за сметка на по-сериозното прилагане на различни финансови инструменти като преференциални заеми и гаранции. Четири оперативни програми ще ползват финансови инструменти, като за целта от бюджетите им са запазени 777 млн. евро. Това е два пъти повече спрямо обема на финансовите инструменти през стария програмен период - 380 млн. евро. Целта е да се постигне максимална полза от наличните ресурси.

Това съобщиха вчера вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов при представянето на фонда, който ще управлява финансовите инструменти в новия програмен период. Едноличното акционерно дружество под шапката на финансовото министерство вече е вписано в Търговския регистър. Очаква се първите активни схеми да тръгнат в началото на 2016 г.

През новия програмен период България сама ще управлява финансовите инструменти по еврофондовете. Според Томислав Дончев това е повод за гордост. "Натрупан е достатъчно опит и преценихме, че сами можем да се справим", коментира вицепремиерът. Той припомни,че в предходния период те са били управлявани от Европейския инвестиционен фонд.

За новия програмен период след анализ е преценено, че финансови инструменти ще ползват оперативните програми "Околна среда", "Човешки ресурси" и програмите, които ползваха подобни схеми и в предходния период - "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност". Бюджетът по това перо на програма "Околна среда" е разчетен на 148.4 млн. евро, като проекти ще се допускат по два приоритета - води и отпадъци. За този тип финансиране са блокирани 10% от ресурса на съответната приоритетна ос. Предвидена е възможност за прилагане на финансови инструменти и за проекти, свързани с чистотата на въздуха. Управляващият орган възнамерява да предлага както изгодни кредити, така и гаранции.

В оперативна програма "Човешки ресурси" за финансови инструменти е заделен далеч по-скромен ресурс - 20 млн. евро, като с тях ще се подпомагат проекти в областта на създаването на нови предприятия с цел стимулиране на заетостта. Планираният ресурс по оперативна програма "Региони в растеж" и "Иновации и конкурентоспособност", които прилагаха финансови инструменти и в предходния период, е съответно 253.8 млн. и 355 млн. евро. Всички тези подфондове ще са под една шапка. Това ще доведе както до икономия на ресурс, така и до по-безпроблемно прилагане на правилата, изтъкна финансовият министър Владислав Горанов.
2
1178
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Октомври 2015 20:04
Управляващият орган възнамерява да предлага както изгодни кредити, така и гаранции.


Горното, като дейност по занятие, е разрешено (със закон) САМО на банковите институции! Да не би въпросният "управляващ орган" да отдаде тази дейност (по отпускането на изгодни кредити и гаранции) на приятелски банки! Като ПИБ-ата например, или тази, в която Льовон се подвизава като някакъв си Главен директор, нищо че реалният командир там е италианец, който е Главен ОПЕРАТИВЕН директор... Мерак отдавнашен на банките е да прилапат колкото се може по-едри хапки от почти безплатния ресурс, който идва от ОБщия бюджет на ЕС, под името "финансови инструменти" по ОП!
23 Октомври 2015 08:45
Време е да се подпомагат проекти, които да заместят изгарянето на сурови дърва в домовете, което ни докара на първо место по запрашеност на атмосферата. И това при едва кретащата ни индустрийка ?!
В ЕС е абсолютно забранено да се предлагат и да се горят дърва , които не са престояли кубирани на атмосферни условия поне ТРИ години. А у нас "брачедите" ги разнасят по кварталите още със зелените клонки по тях...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД