:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ансамбъл "Чинари" се включи в схватката между Вси светии и кукери

Невиждан набор тъпани ще е в центъра на новия им спектакъл "Ние, българите" в НДК
снимка: бгнес
Кукерите на ансамбъл "Чинари" на "Витошка".
24 ноември,

зала 1 на НДК



Редом с предрешените вещици, таласъми и злодеи на централната пешеходна зона на "Витошка" във вечерта на Хелоуин се появиха кукерски маски, тъпани и момичета в народни носии. Така ансамбъл "Чинари" даде своя принос към широко разгорялата се в социалните мрежи дискусия "за" и "против" келтския празник на Вси светии и пречи ли той на адекватното отбелязване на собствените ни традиции.

"Днешната ни изява за софиянци няма нищо общо с Хелоуин - ние просто рекламираме по този начин спектакъла си "Ние, Българите", заяви пред БГНЕС един от кукерите. Тези ритми и звуци идват от прадедите ни, допълни той. Младите музиканти и танцьори са почитатели на всякакъв вид празници, но предпочитанията им са за българските традиции, които съхраняват изконните ни добродетели и умения в творчеството. "Хората ни харесват и ние харесваме това, което правим, защото то ни прави щастливи", успя да каже в паузата между изявите си на столичния булевард Данаил Илиев.

Самият концерт-спектакъл на "Чинари" предстои на 24 ноември в зала 1 на НДК. Уникален сбор от тъпани ще бъде в центъра на шоуто, а на сцената ще кипи от вихрени български танци и хора, инструментални мелодии и песни от различните етнографски области на страната. Над 60 танцьори, певци и музиканти ще излизат на сцената, а към ансамбъла ще се присъединят и трио "Булгарина" и група Etnotix, състояща се от четири дами - гъдуларка, перкусионистка, китаристка и вокал. В спектакъла ще вземе участие и Оркестърът за народна музика към БНР с диригент Димитър Христов. Хореограф и режисьор е Асен Павлов, носител на награда "Икар" 2015 с ансамбъл "Чинари" за предишния им спектакъл "Траките". Билетите са на цени от 10 до 30 лв.

Заедно с подготовката на спектакъла в последните месеци "Чинари" подеха и кампания в подкрепа на българския танц и шевица.
Снимка: архив на ансамбъла
Атрактивното сценично представяне на "Чинари" ще събере любителите на фолклора в НДК.
707
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД