:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скулптурен портрет на Джорджо де Кирико е последното попълнение в "Квадрат 500"

В Националната галерия днес ще се влиза безплатно по случай най-новите творби в колекцията
Снимка: НХГ
Асен Пейков, "Портрет на Джорджо де Кирико".
Националната галерия отново обявява днес свободен вход, за да представи новите попълнения в експозицията в "Квадрат 500". Акцент на месеца ще е скулптурният портрет на световноизвестния художник Джорджо де Кирико, дело на Асен Пейков, изложен в зала 16.

Популярността на Асен Пейков надхвърля границите не само на България, но и на Европа. Успешната си кариера на високо ценен майстор на скулптурния портрет той развива с многобройни постижения в областта на монументалната и декоративната пластика. Най-често името му се свързва с внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 г. на летище "Фиумичино" в Рим. Асен Пейков е роден в София през 1908 г. През 1938 г. художникът се установява в Рим. Скоро неговото ателие става притегателен център за представители на артистичния елит: Джорджо де Кирико, Алберто Савиньо, Бруно Барили, Ренато Гутузо, Перикле Фацини. Българинът е умел и проникновен портретист, способен да улови и предаде сложните психологически състояния на моделите. През 40-те години създава портрети на изтъкнати личности, сред които е и Джорджо де Кирико (1888-1978) - художник от гръцко-италиански произход, основател на метафизичната школа в изкуството от първите десетилетия на ХХ век и предшественик на сюрреализма.

За първи път музеят излага също така една от най-новите и знакови творби на проф. Валентин Старчев - "Жертвоприношение". Скулптурата е от серията "Библейски притчи" и третира вечната тема за моралните взаимоотношения между хората и между личността и обществото. Сюжетът е свързан с въпроса дали човек е готов да даде и най-скъпото си за дадена кауза. Произведението ще бъде официално представено пред ценителите днес в 12 часа от автора и от директора на Националната галерия Слава Иванова.

Посетителите ще имат възможност да посетят безплатно всички зали на Националната галерия и да видят откритите наскоро изложби в Двореца - "Пикасо. Вечното търсене" и "Път. Знаци. Откровения." на Кольо Карамфилов.
Снимка: НХГ
Валентин Старчев, "Жертвоприношение".
982
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД