:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Чили строят най-големия телескоп на Земята

Мишел Бачелет
В чилийската пустиня Атакама започна строителството на Гигантския Магеланов телескоп, който ще бъде най-големият в света, съобщи ТАСС. В церемонията по полагане на първия камък участва президентът на Чили Мишел Бачелет. "Това е проект, който ще определи развитието на националната астрономия", заяви Бачелет. Диаметърът на главното огледало на телескопа, разделен на седем сегмента, е 25.4 метра. Приборът ще позволи да бъдат получени 10 пъти по-ясни изображения, отколкото направените с космическия телескоп "Хъбъл". Гигантският Магеланов телескоп ще бъде защитен от купол с височината на 22-етажна постройка.

Учените очакват телескопът да им помогне да съберат повече информация за черните дупки и небесните тела, разположени отвъд пределите на Слънчевата система, а също да открият планети, подобни на Земята. Освен това изследователите се надяват, че ще успеят да получат изображения на древни галактики. Очаква се телескопът, разположен на височина от 2500 метра, да започне да функционира през 2021 г. Стойността на строителството е повече от 500 млн. долара, като в проекта участват САЩ, Австралия, Бразилия, Южна Корея и Чили. В Атакама, която е едно от най-сухите места на планетата, вече са разположени няколко астрономически обсерватории.

ЗАПЛАХА

Неизвестен астероид мина неочаквано през уикенда близо до Земята покрай комуникационните сателити, предадоха агенциите. Откритият едва в събота следобед астероид 2015 VY105 прелетя със скорост от над 65 000 км/ час, само на около 28 800 км от нашата планета. Това изненада дори и астрономите, които, макар и трудно, успяха да проведат допълнителни наблюдения и да изчислят по-точно неговата орбита. За сравнение - широко дискутираният астероид Apophis ще мине на 31 300 км от Земята през 2029 г.
4
1627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
15 Ноември 2015 20:55
Правят го там заради сухият въздух. Влагата във въздуха разваля изображението.
15 Ноември 2015 22:40
....от таз новина Хъбълчо се разтреперил жестоко и изгубил центровката си!!!!
16 Ноември 2015 20:54
По данни на Холивуд, 5-6 метровия космически камък бил насочен към Марианската падина - сценарият е готов ...
16 Ноември 2015 21:18
Па наместо президентката да бяха показали телескопа! Гледайте прелест:
Гигантският Магеланов телескоп
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД