:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близо 500 проекта се наредиха на опашка за пари по "Конкурентоспособност"

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Както през миналия програмен период, най-атрактивната мярка по програма "Конкурентоспособност" и сега е тази за покупка на техника. Икономическият министър Божидар Лукарски отчете вчера засиления интерес на фирмите.
Бум на проекти по мярката за покупка на нова техника по програма "Иновации и конкурентоспособност" отчитат от министерството на икономиката. Това е първата отворена процедура от новия програмен период 2014 - 2020 г.

Тази мярка бе особено атрактивна и в миналия програмен период, когато парите по нея бяха изчерпани светкавично. Сега за нова техника може да се кандидатства три пъти. Но само в рамките на първия краен срок, изтекъл наскоро, са подадени 844 предложения за над 435 млн. лева. От подадените проектни предложения ще бъдат финансирани 202 на стойност 116.5 млн. лв., съобщи вчера икономическият министър Божидар Лукарски. По думите му договорите се очаква да бъдат подписани до Коледа.

В резервния списък на проектите по тази мярка ще бъдат включени 498 предложения, които са били одобрени. За тях обаче средствата по мярката са били изчерпани и затова те не са стигнали до финансиране. "Ще се търси възможност за увеличаване на бюджета на процедурата с приблизително 100 милиона лева. В случай, че бъде взето такова решение, ще могат да бъдат допълнително финансирани още проекти от резервния списък", добави Лукарски. Става дума основно за фирми от секторите храни, напитки, облекло, текстил и др.



ИНТЕРЕС

Заради допълнителните 5 бонус точки, които се даваха на фирмите от Северозападна България, близо една трета от одобрените за финансиране проекти са на фирми, регистрирани в този регион, отчете Лукарски. Проектите от най-бедния район на България са 152, а 63 от тях са предложени за финансиране.
1232
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД