:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 420
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министър Танева избяга от въпросите за скъпите джипове

Държавни горски предприятия си поръчват суперлуксозен автомобил, за който само местният данък е над 1000 лева
Десислава Танева
Министърът на земеделието Десислава Танева се измъкна от парламентарния контрол в петък и не даде обяснения за скандала със скъпите джипове, поръчани от няколко държавни горски предприятия. Питането за луксозните "тойоти" с цена към 200 000 лева с ДДС бе отправено от депутата Георги Кадиев. Танева обаче поискала и получила отлагане на отговора със 7 дни.

През последните дни медиите не спират да нищят конкурсите, обявени от горските предприятия - в Сливен, Смолян, Габрово и Благоевград, за покупка на високопроходими автомобили. В условията са заложени всякакви екстри - кожен салон, седалки с монитори и отопление, камери за обратно виждане, автоматично затъмняване на страничните стъкла, волан с управление на аудио системите и прочее. Най-скандалното е, че заданието стеснява кръга на възможните участници в кръга до един доставчик. "По случайност" се оказва, че това е фирма на бизнесмен, който е приятел от детските години и съученик на министър Танева.

А Nbox.бг разкри, че горското стопанство в Смолян дори вече си е купило Тойота Секвоя - американска модификация, която рядко се предлага изобщо в Европа. Само местният данък за този автозвяр е 1223 лева годишно, твърди изданието, което първо писа за конкурсите.

След първите публикации възложителите на скандалните поръчки се оплетоха в абсурдни оправдания. Първо един шеф на горско предприятие каза, че служителите му пътуват в много командировки и затова трябва да имат удобства, вкл. и компютър в джипа, за да получават и пращат имейли. После негов колега заяви, че всъщност джиповете са с много екстри, защото щели да возят богати хора, които идват в България на ловен туризъм. Последваха още обяснения колко много пари плащат ловци милионери за трофеи у нас. Ресорната министърка пък отсече, че няма да се намесва за анулиране на търговете, защото горските предприятия били печеливши и можели да си позволят скъпи инвестиции. А заместникът й Георги Костов разясни, че "когато шейхове идват на ловен туризъм, не можеш да ги вземеш от летището, където те са пристигнали с личния си самолет, с някоя стара "Нива" или раздрънкан джип".

После дойде разкритието, че доставчикът на скъпи джипове е близък с ресорната министърка. Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов защити съпартийката си, като обясни, че България е малка държава и в нея всички сме съученици.





4
1284
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Декември 2015 07:19
като обясни, че България е малка държава и в нея всички сме съученици.


Аха. Той и Костов така говореше, май за братовчедите.
Матрицата е една и съща.
12 Декември 2015 09:28
Пълна свинщина!
12 Декември 2015 10:21
'България е малка държава и в нея всички сме съученици'
Или има тъщи с по 7/седем/ апартамента.

Куче влачи рейс, диря няма...
12 Декември 2015 23:59
Похарчената сума не е кой знай каква. Проблемът е друг - в парвенюшките комплекси на държавните служители. От позицията на техните мизерни заплати джипът е недостижимо удоволствие, ако са принудени да отделят от заплатата си пари за придобиване му.
Познавам няколко човека, които имат имущество и доходи, далеч надхвърлящи сумата, която е похарчена за въпросните джипове. И бихо могли да си купят дори "Майбах". И тук вероятно ще дойде изненадата за публиката - тези мои познати си купуват коли до 50 хил.лв., карат ги до пет години и ги продават, за да ги сменят с новите модели. Но не парадират като повечето парвенюта и корумпирани служители.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД