:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефът на ВКС призова съдиите на бунт срещу статуквото

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Председателят на ВКС (вляво) обра овациите с речта си.
За бунт срещу зависимостите и подчиняването на съдебната система от управляващите призова в безпрецедентна остра реч председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По-късно от Съюза на съдиите, обявиха, че в 18.30 ч. се събират пред Съдебна палата в София. Предишната вечер те отново протестираха там и сложиха символични катинари на палатата. Много съдии ходят и на протестите пред парламента, продължаващи вече 3 дни.

По време на честването на 135-години от създаването на институцията пред съдии, дипломати, членове на Висшия съдебен съвет, депутати, президента Росен Плевнелиев и министъра в оставка Христо Иванов Панов изрази силното си възмущение от това, че промените в конституцията обезсмислиха съдебната реформа. От събитието знаково отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, който се оказа в Девня, и премиерът Бойко Борисов.

"Реформата е умишлено минирана с идеята да се гарантира зависимостта на третата власт, тъй като единствено съдебната система може да върне държавата на гражданите и с това е опасна за политиците", заяви Панов и призова колегите си: "Да се борим заедно съдът да разполага с онази степен на независимост, която да осигури господство на правото. Нека кажем не на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Да извикаме силно: Стига вече толкова!" Панов допусна, че след критиката той ще бъде обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Това обикновено е сценарият, по който се атакуват всички критици на статуквото на съдебната власт. Панов е единственият от тримата "големи" в съдебната власт, който се осмелява открито да настоява за дълбоки реформи и разкритикува "историческия компромис", постигнат между политическите партии в парламента през лятото. Шефът на ВАС Георги Колев избягва да коментира реформата, а главният прокурор Сотир Цацаров е в остър конфликт с РБ и правосъдния министър Христо Иванов по темата.

Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда, призна вчера президентът Росен Плевнелиев. "Не можем да не признаем, че една от най-важните заявени промени - за начина на разделяне на колегиите във ВСС, не бе реализирана по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото", добави Плевнелиев. Той се надява, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите партийни интереси. "От това зависи успехът на всички останали реформи и просперитетът и благосъстоянието на нацията", подчерта президентът.



Речта на Лозан Панов - в "Наблюдател"

17
4025
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
11 Декември 2015 19:14
Един достоен и твърде смел човек. Стискам му ръка. Чакаме Епизод V "Империята отвръща на удара". Вече имаше прецедент.
11 Декември 2015 20:04
Брееей, имало и човек от майка роден!
11 Декември 2015 20:31
Един достоен човек, браво.

Но докато широките народни маси викат на помощ духовете на предците (по един форумец) вместо неволята, каузата си оства пердута.
11 Декември 2015 23:05
Смешник. Борба на две лобита. Изглежда, че ББ нещо е стъпил "накриво" и Козяк се е активизирал.
Това вече сме го гледали многократно.
12 Декември 2015 06:48
Свежарков
11 Дек 2015 22:22
Мнения: 2,049
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
соросоид

Туй у медиите на Пеевски ли го пише ???
12 Декември 2015 08:29
колко лесно се лъжат хората ...
Един висш представител на статуквото призовава на "борба" и... лапнишараните го обичат.
12 Декември 2015 08:40
Дали ще е зависима или не тази съдебна власт е маловажно. Самото съществуване на тази система говори, че обществото ни като цяло не е узряло за самоуправление, и че се налага винаги да бъдат коригирани негови членове. Поради тази причина елементи от другите власти напират да „оправят” своите хора. И така е било още от време на учредяването на съда като власт между израелтяните. Първите съдии са били шефовете на 12-те племена, тоест техните военни вождове. Там се е решавало да има ли война с някого или не. Ето защо трябва много да се внимава с тази система, защото може да въвлече всяка държава във война. Едва когато се намерят смелчаци да премахнат атомните оръжия може да говорим за необходимостта да премахнем и тази система като коректив в обществените отношения. Само на тази фон става ясно, че в СССР не се е строил никакъв социализъм, още по-малко пък комунизъм.Е, Горбачов им го припомни този всеизвестен теоритичен постулат, като заяви, че идеалът на социализма е общество без оръжия.Но не можа да разбере, че руснаците и другите от соц.лагера бяха с промити мозъци и се налагаше да им говори ПРЯКО.Редно беше да им заяви, че са избързали доста с теоритичните домогвания на мнозина недоучени учени, които бяха обременили съзнанието на народите от този блок с категориите на собственото им невежество. Всички бяха излъгани, че строят социализма.Строяхме държавно-монополистическия капитализъм. НИЩО ЛОШО…А сега, върнаха строя назад, за което им предоставиха камара от облаги и благинки.
12 Декември 2015 09:13
Този Смотан чернодрешковец Позан Ла(й)нов!!!
Чернотогите не трябва да забравят, че мършите са в собствените им редици - Ченалата, Яневата и прочие боклуци...
От друга страна, бай Позан и съдийската върхушка от т.нар. ССБ дали пък не се готвят за избори - че много вече взеха да се бутат в политиката тези нещастници.
Не бива да се забравя и фактът, че цялата тази истерия около видния протестър Ицо БРадата и неговата клика, вкл. партията на ВКС, е само заради един човек повече в прокурорската квота - това ли е заплахата за съдийската независимост и ефективна работ! ЩЕ УМРЕ ОТ СМЯХ НАРОДЪТ!!!!
12 Декември 2015 09:26
Браво на Панов!
Щом има доблестни хора като него, Радан Кънев, Гроздан Караджов, значи не всичко е загубено!
12 Декември 2015 11:08
Ако не се впрегне Сорос с пари и пусне в акция платените професионални "Протестъри" нищо няма да последва от недоволството на ДСБ и съдиите.
Реформа в съдебната система бе направена, незабележимо, пълзящо! Върна се партийното начало в съдебната система! В последните месеци, съда обгрижва партийните цели и принципи на пп ГЕРБ и нещата в правосъдната система се подреждат добре! Има свеж полъх!
Протестиращите и подавашите оставки, нямат силата да изрекът истинската причина за какво се борят и се лутат в безсилието си. Но, загубиха! След провала на намеренията им, сега почти по единично търсят физическо оцеляване!
Някои съдии ритат против партийното начало в Съдебната система! Още не са разбрали колко е добре партията да решава, кой да бъде съден и как да бъде съден! В Българя има традиция за това и когато бе в сила тази зависимост нямаше проблеми с правосъдието! Ще им дойде акъла!

12 Декември 2015 12:48
Ако не се впрегне Сорос с пари и пусне в акция платените професионални "Протестъри" нищо няма да последва от недоволството на ДСБ и съдиите.


Че той ги пусна вече, но ефекта не е същия като през 2013г. Клатят го Б.Б., но той не поддава ще видим до кога обаче.
12 Декември 2015 13:14
Клатят го Б.Б., но той не поддава ще видим докога обаче.

Ако тури още някое и друго кило отгоре, става непоклатим. Пожизнено!
12 Декември 2015 14:05
Малко усмивки от старите ленти:
Покажи
Джиджи
29 Януари 2015 20:16
Използвам само заглавието на статията във в-к „Капитал” от горния линк, предложен от BaliBali
Лобито на ДПС и Цацаров избра Лозан Панов за председател на ВКС. Кандидатурата му е подадена от средите на ГЕРБ

Което означава, че днес, 29.01.14 г., (ДПС + Цацаров) + ГЕРБ овладяха съвместно Върховния касационен съд (ВКС) в лицето на Лозан Панов.

А на 15.11.2010 г. това котило ВСС овладя единодушно Върховния административен съд (ВАС), като избра за негов председател Георги Колев.

Което пък означава, че двете върховни съдилища в държавата се държат яко за топ*ите от БОСТАН + Бай Ставри + ВСС. Какви ти реформи, какви ти 5 лева!!!

Къде е Европейският съююююююз
12 Декември 2015 16:54


П.П. А виж пък каква прекрасна изненада ни сервира вчера Лозан Панов!!! Още не мога да го проумея – все едно че не е истина.
12 Декември 2015 18:19
Пак ще кажа - независимостта на съдиите е дело на самите съдии. Ако те искат, ще могат. Ако някой им нарежда, да го запишат и се оплачат. Ако всички са честни, никой не може да ги махне. Не става с протести, а с почтена работа. Да потърсят пряко подкрепа от гражданите. Има интернет, има независими медии. Ние ще ги подкрепим.
12 Декември 2015 22:18
***
13 Декември 2015 11:38
Тез хора от съдебната система иззеха хляба на Сатиричния театър и "Комиците" ведно, щото няма по-големи шегаджии от тях на територията. В новата си история България само един път - кога Цветанов в качеството си на вицепремиер подкрепи протест, за втори път е свидетел на подобен фарс, в който съдии да протестират срещу собствената си корумпираност, мафиотизация и погазване на законите, демек - срещу себе си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД