:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Голямата награда "Хеликон" отиде при Недялко Славов за "432 херца"

Романът изследва честотата на трептене на тона "ла" като метафора на истинското изкуство
Снимка: БГНЕС
Христо Карастоянов (вляво) връчва престижната награда на Недялко Славов.
В борба с 11 други белетристични заглавия пловдивчанинът Недялко Славов спечели престижната награда "Хеликон" за нова българска художествена проза. Той получи металното орле, символизиращо наградата, за романа си "432 херца" (издателство "Хермес"). Наградата, според определението на журито с председател Калин Донков, се присъжда "за извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа". Недялко Славов бе номиниран и миналата година за наградата, но не можа да я спечели - тогава той се бореше с романа си "Портрет на поета като млад".

"432 херца" е роман за силата на изкуството, метафорично фабулиран около честотата, с която трепти камертонът при тона "ла". Министърът на пропагандата в нацистка Германия Гьобелс през 1939 г. е издал указ, с който наредил на всички да настроят тона "ла" на 440 Hz вместо на 432 Hz, както е бил дотогава. Така е и до днес по света. Смята се, че честотата на трептене на тона "ла" има мистериозно въздействие върху човешката психика и вселенската хармония. Именно тази тема обиграва писателят в награденото си произведение.

Наградата бе връчена в книжарницата "Хеликон-Витоша" от миналогодишния носител ни приза Христо Карастоянов ("Една и съща нощ", "Жанет 45"). Тя бе присъдена за четиринайсети път. "Литературната 2015 година бе щедра на стойностни литературни творби и мога да уверя, че между стотината и нещо книги, които журито трябваше да прегледа, има чудесни романи, повести и сборници с разкази. И този път изпитахме съжаление, че наградата е само една. Всяка от номинираните дванайсет книги, а и ред заглавия, които не попаднаха в номинациите, заслужаваха за нещо да бъдат отличени. Но "Хеликон" е само една и може би в това е нейната привлекателност", заяви в словото си Калин Донков. "Литературата днес щастливо се отличава от повечето области на българския живот. По някаква неуловима причина тя се избави от разорението и унижението, които сполетяха различни отрасли, науки и цели пластове на обществото, за зла чест на цяло поколение българи. Не че нямаше и такива опити, не че нямаше желаещи, не че нямаше и нещо като ликвидационни съвети и в литературата. Но литературната нива надживя всичко това благодарение на добрия си посев и днес плодът й е сочен и в повечето случаи екологичен", заяви още Донков.

Недялко Славов благодари за отличието и отбеляза, че е победил автори, които смята за еднакво достойни за наградата, а после раздаде автографи на приятели и почитатели.
 ------
1047
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД