:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 461
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първи ще се плащат най-старите задължения към общината

Гласувани без шум промени ще улеснят общините да съберат вземанията си
От 2016 г. гражданите с просрочени задължения към общините ще трябва да покрият първо тях, за да могат да платят и редовните си вноски за местни данъци и такси. Те няма да могат да избират какво да платят при наличие на старо задължение, какъвто е редът и за плащане на националните данъци и осигуровките. Това следва от приети без шум промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Очаква се текстовете да доведат до повишаване на събираемостта на данъци и такси, която в отделни общини е на критично ниски нива.

Промяната в ДОПК е прокарана на второ четене по предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. На заседание на бюджетната комисия Стоянова каза само, че това е искане на сдружението на общините, но дебат нямаше. Дискусии липсваха и в пленарната зала. От одобрените текстове става ясно, че при местните данъци и такси ще се спазва принципът за покриване на най-старото задължение от същия вид. Тоест общинската администрация няма право да прехвърля суми между различни по характер плащания. Смесването на данъци и осигуровки на национално ниво при прилагането на единната сметка бе един от мотивите за отмяна на текстове в ДОПК от Конституционния съд.

В момента няма начин да се установи какъв ефект се очаква от гласуваните промени. Липсват данни за общия размер на просрочени общински публични вземания, при които давностният срок не е изтекъл. Не е ясно и при кои видове плащания проблемът със събираемостта е най-сериозен. В същото време в някои общини събираемостта е на критично ниски нива. Наскоро община Враца обяви, че събираемостта на местни данъци и такси при тях е едва 30%. Хронични проблеми с изпълнение на планираните приходи имат и други общини.

Гражданите могат да получат информация от местните данъчни служби дали имат стари публични задължения. Справка за повечето общини от тази година предоставя и НАП, като услугата се ползва с персонален идентификационен код или с електронен подпис. Допълнително трябва да се провери и дали е изтекла давността. "Това е начин общините да си изчистят партидите, защото голяма част от недоборите са нереални. Има много грешки, има необвързани със задължение плащания. Тази промяна е принципна, защото не е редно да се избягва плащането на данъци, но местните управи следва да уведомят изрично старите длъжници", коментира депутатът от БСП Георги Търновалийски.

Извън справката за стари задължения следва да се провери и дали има изтекла давност. При глобите давността изтича след 2-годишен срок от влизането в сила на глобата, не повече от 3 години в случай на прекъсване. При местните данъци и такси давността е 5-годишна, като започва да тече от 1 януари на годината, следваща тази, в която е трябвало да се плати публичното задължение. Хората с изтекли по давност общински задължения следва изрично да поискат отписването им в свободен текст, защото това не става автоматично. От 2016 г. давността ще се прилага служебно, но само при изтекла абсолютна 10-годишна давност. Ако данъкоплатецът не изиска изрично отписване, рискува да плати и изтекли по давност задължения на принципа за покриване на най-старото по дата плащане. Съгласно ДОПК доброволно платени суми за покриване на изтекли по давност задължения не подлежат на връщане.
10
7505
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
20 Декември 2015 23:17
Обърка държавата ...
21 Декември 2015 07:22
Първи ще се плащат най-старите задължения към общината


Правилно решение.
21 Декември 2015 09:31
Истината все повече лъсва - пари няма. Една по една, програмите по еврофондовете пресъхват или се очаква нулева година. Никакви данъци да не се плащат на тези крадливи некадърници.
21 Декември 2015 09:59
Голямо дране настава. Данъци, здравна каса, ДДСта и всякакви подобни. Работата явно е дебела. И това при положение, че не знам колко милиарда заеми взеха!
21 Декември 2015 10:46
Апетитът идва с яденето, пардон - с КРАДЕНЕТО!
21 Декември 2015 11:32
А какво се случва със задълженията които са отпаднали по давност? Да кажем имаш неплатен данък на автомобила, щото примерно живееш в чужбина от 10 години и колата стои в гаража... През това време съответно не си плащал на общината, а тя така и не се е сетила да си потърси парите по един или друг начин. Какво става в този случай?
21 Декември 2015 12:01
Едно добро решение!
Абсурдно е да си натрупал задължения и да можеш да избереш да си платиш първо новите с идеята на старите да им изтече давността. Само че това трябва да важи за всякакви задължения, независимо на кого и към кого са. Стига сме толерирали тарикатите - мошеници.

А какво се случва със задълженията които са отпаднали по давност?

За съжаление всеки, на чиито задължения е настъпила давността, има право да поиска те да бъдат отписани и ще си плати само тези, на които давността не е изтекла. Което противоречи на основен правен принцип, че давността не погасява задълженията, а само препятства тяхното принудително събиране.
21 Декември 2015 14:26
За съжаление всеки

а какво става с кредитните милионери, с данъчните престъпления и невнесени данъци, при тях колко е давността и защо има давност?
21 Декември 2015 15:11
Рекорд за Гинес! „Булгаргаз“ обяви 93 милиона лева неплатени данъци!
„Булгаргаз“ все повече затъва в дългове. Неплатените данъци на дружеството са се увеличили с 57% - от 59 млн. лв. в края на октомври миналата година на близо 93 млн.лева в сравнение със същото време на миналата година. Върху тях държавата начислява космическата наказателна лихва от 10.01 процента на година.

21 Декември 2015 21:08
държавата начислява космическата наказателна лихва
????
че тя за всички е такава
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД