:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И списъкът с "лошите" заеми не казва кой източи КТБ

Сред близо хиляда длъжници с необезпечени кредити са Ахмед Доган, Цветан Василев, НЕК, "Булгаргаз", "Дунарит"
Снимка: БГНЕС
Точно преди 1 година прокуратурата изнасе над 300 скъпи картини от централата на КТБ. Творбите бяха иззети като веществено доказателство по подозрение, че са придобити с незаконни пари.
Синдиците на КТБ публикуваха в срок и най-важния списък, който трябваше да разкрие как е източвана фалиралата банка - за "лошите" кредити. Това стана възможно със специални законови промени, които позволиха да се разкрие кои фирми и граждани са получавали от КТБ лесни заеми - без обезпечения, по експресни процедури, с ВИП условия.

Данните, оповестени от синдиците, потвърждават огромна част от фактите, изнасяни досега в медиите. Сред специалните длъжници на фалиралата КТБ са банкерът Цветан Василев и много негови фирми, бивши директори на банката, политици от ДПС (и не само), компании от орбитата на известната бизнес дама Ирена Кръстева и на още по-известния й син - депутата Делян Пеевски, офшорки с тайнствена собственост, държавни колоси като НЕК и "Булгаргаз" и др.

Тези списъци са важна част от пъзела, но и те не отговарят на най-съществения въпрос - кои кредити не са обслужвани, наистина ли са невъзвращаеми и са превърнали банката във "финансова пирамида", както обяви в доклада си за КТБ парламентарната анкетна комисия.

Емел Етем - бивш вицепремиер и депутат от ДПС, Митхат Метин, депутат от ДПС, почетният партиен председател Ахмед Доган, ексдепутатът Емил Кошлуков фигурират в новата серия данни, разкрити от синдиците на КТБ. Фалиралият финансист Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева също са "номинирани", както и Илиян Зафиров и Орлин Русев - директори на КТБ. Най-големият получател на необезпечен кредит - 5 млн. евро, е самият Цветан Василев. Втори е рекламният бос Красимир Гергов с 4 милиона долара.

Същевременно публикуваните данни показват, че твърденията в някои медии, че "банкерът е източил чрез многобройните си компании близо 5 млрд. лева от КТБ", са здраво преувеличени. В черния списък например с цели 15 заема се набива на очи "Водстрой 99" - ключова фирма в разпадналото се съдружие около КТБ, която лично банкерът Василев преди време обяви за собственост на Делян Пеевски. Всичките усвоени суми са милионни. "Водстрой 99" е собственик на "Промишлено строителство холдинг". Холдингът (част от консорциума, който щеше да строи "Южен поток") също фигурира в списъка - с 6 необезпечени заема. Директорът на "Водстрой" Иван Мирински пък беше представител на целия консорциум "Газпроект юг".

В списъка фигурира с 4 заема и ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА АД, известен като част от бизнес империята на семейството Ирена Кръстева - Делян Пеевски. Три от тях са от вида "зле обезпечени или необезпечени", вкл. и най-едрия, за 20 млн. евро. Производната фирма ИПК РОДИНА 1 има два лоши кредита за общо 25 млн. евро.

Интересен факт - големият БУЛГАРТАБАК-ХОЛДИНГ е със скромни 4 заема - два за по 10 000 евро и други два за по 10 000 лева, като реално по тях са усвоени едва 13 хиляди лева. "Табак маркет", фирмата, която управлява веригата "Лафка", дължи 5 млн. лв. на КТБ.

"Сиболе сървисис" присъства с 2 суми за близо 59 млн. лв. Формално собственикът й е в Панама, но упорито се говори, че е близка до Пеевски.

Немалка част от парите на КТБ, смятани за несъбираеми, са отишли в задгранични фирми, чиито собственици трудно могат да бъдат осветени. Едри хапки са лапнали DOMO RETAIL S.A. с шест транша в евро - от които най-малкият е 1 млн., а има и 6.4 млн. евро. DOMTECH HOLDING AG - Лихтенщайн, присъства с два заема за общо 35 млн. евро. MANCELORD LIMITED, известна като собственик на мултиплекси, фигурира с 19.9 млн. евро дълг. С необезпечени големи кредити присъстват още MOANA CORPORATION, NIBUR INVESTMENT, AVARIKE LIMITED, CONCORD PROMOTION ENERGY GMBH (189 850 евро).



ОРЪЖЕЙНИЯТ БИЗНЕС

Предприятия от военнопромишления комплекс също са получавали "лесни" пари от КТБ, става ясно от данните, публикувани от синдиците. "Аркус" - Лясковец изпъква с осем кредита, като най-големият е за 34 млн. долара. Казанлъшкият "Арсенал" фигурира с две задължения за близо 18 млн. долара. Всъщност заемите за "Аркус" едва ли могат да се броят за лоши. Те са включени в "черния" списък само защото са предоговаряни, без това да е било предвидено в основния договор. Има доста други такива случаи. АВИОНАМС - бившият военен завод "Терем", който заедно с БТК и "Булгартабак" се сочи за една от ябълките на раздора между Василев и Пеевски, личи с четири "необезпечени" кредита за 11.75 млн. долара, 9 млн. лева и 5.2 млн.евро. Но от поясненията става ясно, че синдиците ги броят за проблемни, защото договорените обезпечения не са учредени "по надлежния ред" или защото е имало предоговаряне на условията по финансирането. "Дунарит", който също е сред важните при "развода" предприятия, се откроява с 13 заема, като за шест от тях проблемът е в липсващо или недостатъчно обезпечение.



ДЪРЖАВНИ ГИГАНТИ

"Необезпечен" дълг не означава непременно необслужван и неспасяем. Сред необезпечените попадат например заемите на държавната енергетика. "Булгаргаз" фигурира в черния списък с 60 млн. лева, БЕХ - с три заема по 10 милиона евро, договорени, но неусвоени, а НЕК е финансирана с 40 млн. лева от КТБ. Така че не всеки заем от черните списъци, публикувани в сряда вечерта, може да се смята за лош и за "източване" на банката. Държавното предприятие ГУСВ (Главно управление строителство и възстановяване) например дължи на КТБ малко под 1 млн. лева. Попаднало е в списъка, защото заемът е бил предоговорен. 6 заема - всички без обезпечение има държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2". 4 от тях са за общо 65 млн. лв., 1 за 1.3 млрд. йени и още един за 1.066 млн. евро.



ВАЖНО

От публикуваната официална информация ясно се вижда, че раздаването на "специални" кредити - необезпечени или фиктивно обезпечени, с особени привилегии, е било обичайна практика на фалиралата банка, както и че от тези "екстри" са се възползвали всякакви държавни и частни предприятия, сред които и фирми, близки и свързани с едрия бизнесмен и депутат Делян Пеевски. Вижда се ясно и че част от заемите са отпускани на фирми бушони - без сериозен бизнес, дори без дейност, а други са усвоявани от компании със сериозни обороти и значително пазарно присъствие.







Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Преди 9 месеца в затворената КТБ влязоха временни синдици. Въведоха ги лично финансовият министър Владислав Горанов, зам. главният прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.
22
5564
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
07 Януари 2016 21:47
Какво стана с УБИЙСТВОТО на 10?
Какво стана с чувалите мангизи, изнесени потайно от банката, като основна причина за фалита й?
Докато няма ясен отговор на двата въпроса, всичко останало е "Шменти капели"...
07 Януари 2016 21:58
"убийството" и "чувалите" бяха кьорфишеци в нескопосан опит да се прикрие ролята на цацаратурата в целия цирк
Цирк, чиито билети за нас зрителите (и за наследниците ни), излязоха златни златни!

Тук същественото са "необезпечени кредити", разбирай - дадени пари "напред", за нещо което зрителите не знаем в детайли. Можем да се досещаме обаче кой какви "услуги" е предоставял и/или обещавал да предостави. Очевидно, щом всичко се срина след разкапването на "патОка" повечето са били давани за "бъдещи услуги", оказали се невъзможни за изпълнение без реализирането на този блажен проект...

(нямам, и никой в обкръжението ми няма, вземане/даване с КТБ, или фирми около пирамидата)
07 Януари 2016 22:04
Тук същественото са "необезпечени кредити",

И те са кьорфишек.
07 Януари 2016 22:20
(нямам, и никой в обкръжението ми няма, вземане/даване с КТБ, или фирми около пирамидатаl

Пирамида, ама друг път. Щото наличните активи, цели-целенички, като "Техномаркет" примерно, на стойност над 3.5 милиарда, са обезценени на 200 милиона и за толкова се изкупуват от "нашите" хора. Не знам какво ще стане с "АВИОНАМС" в Пловдив, за който Валери Симеонов изнесе, че не му разрешавали да ремонтира американски двигатели за въртолети за стотици милиони, защото имал дългове, които не му позволявали да си ги изплати с парите от ремонти. Просто търсят ликвидацията на предприятитята на всяка цена, за да ги изкупят на безценица. Ама ако това беше ПИРАМИДА нямаше да има и 200 милиона активи. А само наличните пари са над 600 милиона.
Няма да започнем да се оправяме, докато не започнат да бесят крадците и манипулаторите, които докараха държавицата до просешка тояга ...
07 Януари 2016 22:31
се изкупуват от "нашите" хора.
Изкупуват се от един от най - големите длъжници. Който не само че не връща и стотинка от окраденото, но продължава да лапа. За Пеевски става дума. Има предостатъчно собственост, с която могат да бъдат погасени дълговете му. Кой и кога ще събере заграбеното от всички изброени в статията? Те не са неплатежоспособни.
07 Януари 2016 23:11
Къде е прокуратурата?! Милиони, милиарди, в крайна сметка от всеки един българин тези боклуци са откраднали хилядарки среднопретеглено. Необезпечени кредити, политическа корупция, всичко ачик и прокурватурата я няма....
08 Януари 2016 07:00
За какво е тази дълга статия ?
Можехте да напишете едно изречение:

Доган и Емел Етем също имали кредити в КТБ,

/или: И г-н Ахмед Доган и г-жа Емел Етем също
замесени в историята с КТБ /
08 Януари 2016 07:26
Тези списъци са важна част от пъзела, но и те не отговарят на най-съществения въпрос - кои кредити не са обслужвани,


Някога (до 2000 г.) моите колеги в една банка, за която и аз работех (но не в частта кредитиране), ми бяха казали, че когато един кредит НЕ се обслужва за период от 90 дни влиза в категорията ЛОШИ кредити... Същият термин (лоши кредити) е употребен в заглавието на този материал... Явно в по-новите времена (2016) ЛОШ кредит ВЕЧЕ не е НЕОБСЛУЖВАНИЯТ за 90 и повече дни, а кредит, който е отпуснат НЯКОМУ, който впоследствие става ЛОШ за НЯКОГО! Така излиза от писанието на авторките...
08 Януари 2016 08:20
Много плява в тази статия, а зрънце дали има заровено в нея?
08 Януари 2016 09:11
Явно в по-новите времена (2016) ЛОШ кредит ВЕЧЕ не е НЕОБСЛУЖВАНИЯТ за 90 и повече дни, а кредит, който е отпуснат НЯКОМУ, който впоследствие става ЛОШ за НЯКОГО! Така излиза от писанието на авторките...

Статия от серията: "Мамо, аз вече съм писател!"
Учудвам се само, как въпросните четири особи успяха да скалъпят толкова НЕобстоен анализ, но материала е чудесен за портфолио с заглавие "Толкова съм евтина!"
08 Януари 2016 09:26
Трагедията на България е в това, че приоритетите ни са объркани :
- НАП гони одрипавелите граждани за левчета задължения, а 5-6 млрд лв. изтичат от хазната , само за да покрият грабежа на КТБ. И Бойко това не го приема за вина, а го навира в очите на народа като оправдание някакво си ?!
- Цяла кохорта контролни органи следи за банковата сигурност, а мустакатия селски тарикат, Цветан Василев раздаде милиардите на свои кухи фирми.
- Хайде нашите "контролни" си ги знаем, ами нали заверките на банките ги правят международни одиторски компании с милиарден бюджет ! И те ли...
Ей на тези въпроси никой не иска да даде отговор, а ни замазват очите с разни синдици, цесии, милиончета кирливи на заводи и друга. словесна баластра.
08 Януари 2016 09:28
Защо нито един "журналист" не отиде при Нереза да го пита как така изведнъж изскочиха толкова много негови кредити, при положение че поне пет пъти преди това същият твърдеше, че няма и не е имал никво вземане-даване с бънката на оня, дето аха-аха да го осинови.
08 Януари 2016 09:36
Ловкия, остави журналистите, аз се чудя друо - къде са Органите на държавата да попитат Пеевски и майка му - От где са ви милионите за пазаруването?
08 Януари 2016 09:41
PlaNed 08 Януари 2016 09:11
пише:
Явно в по-новите времена (2016) ЛОШ кредит ВЕЧЕ не е НЕОБСЛУЖВАНИЯТ за 90 и повече дни, а кредит, който е отпуснат НЯКОМУ, който впоследствие става ЛОШ за НЯКОГО! Така излиза от писанието на авторките...
Статия от серията: "Мамо, аз вече съм писател!"


Човече, за авторите на статията не знам, но ти определено си от серията "писател", а не читател. Да бе прочел статията, щеше да видиш, че точно това се обяснява - списъкът показва кои кредити не са наред с обезпечаването, а не кои са необслужвани, сиреч лоши!

08 Януари 2016 10:22
а 5-6 млрд лв. изтичат от хазната , само за да покрият грабежа на КТБ

Не е вярно.
Въобще цялата история около КТБ е един голям блъф. Не е ясно дали въобще е имало 'източване'.

aldycrown
2016-01-07 22:20:58

08 Януари 2016 10:30
От целата работа излиза, че, ако не бяха фалирали КТБ, то някои главни герои на нашето време щеха да с пред или във фалит.
08 Януари 2016 10:31
Редакцията на вестника, с нетърпение очакваме информация относно действията на държавата по проследяване на източените пари , както за тяхното събиране и санкциониране на престъпните действия и бездействия. Како правят г-дата Искров, Мавродиев и пр. Какво прави прокуратурата за връщането на Цв. Василев. Защо не е активна както при костинбродската "афера".Нима се надява да забравим всичко след време?
08 Януари 2016 10:42
Аз казвам- върнете в България Цветан Василев за разпит и ще намерите виновника много бързо
08 Януари 2016 10:56
Човече, за авторите на статията не знам, но ти определено си от серията "писател", а не читател.

Пушкин е казал: "... И не оспоривай глупца..."
Г-н, Читател, бихте ли ми обяснили, какво "необслужвано" тогава е посочено в цитатите:
Интересен факт - големият БУЛГАРТАБАК-ХОЛДИНГ е със скромни 4 заема - два за по 10 000 евро и други два за по 10 000 лева, като реално по тях са усвоени едва 13 хиляди лева.

"Усвоените" 13 000 лева са цената 5-6 мастербокса цигари, произвеждани за минути в БТ Благоевград например и затова от банката се изпарили 5 милиарда?!
Или друг бисер:
Сред необезпечените попадат например заемите на държавната енергетика. "Булгаргаз" фигурира в черния списък с 60 млн. лева, БЕХ - с три заема по 10 милиона евро, договорени, но неусвоени

За това съм по-съгласен с Калки:
Въобще цялата история около КТБ е един голям блъф. Не е ясно дали въобще е имало 'източване'.
08 Януари 2016 10:57
Въобще цялата история около КТБ е един голям блъф. Не е ясно дали въобще е имало 'източване'.


КАЛКИ, има един лаф, че на гол г-з майтап си е живо е-ане.
Тъй или инак, източване има, а правителството се нагърби да запушва дупката, най вероятно, за да не се размирише, кой се е офайдосвал покрай Цветан и Прасчо.
08 Януари 2016 18:35
Немалка част от парите на КТБ, смятани за несъбираеми, са отишли в задгранични фирми, чиито собственици трудно могат да бъдат осветени.
08 Януари 2016 23:59
Eдин сайт е преписал почти дословно статията на "СЕГА", а никъде не го е посочил:

http://banks.dir.bg/2016/01/08/news21412332.html

Открийте разликите:

"Известни политици, журналисти и общественици са взимали необезпечени кредити от КТБ. В списъка са и големи частни и държавни компании.


Синдиците на КТБ публикуваха списъка за "лошите" кредити. Това стана възможно със специални законови промени, които позволиха да се разкрие кои фирми и граждани са получавали от КТБ лесни заеми - без обезпечения, по експресни процедури, с ВИП условия.

Сред физическите лица са Емел Етем - бивш вицепремиер и депутат от ДПС, Митхат Метин, депутат от ДПС, почетният партиен председател Ахмед Доган, ексдепутатът Емил Кошлуков.

Фалиралият банкер Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева също са "номинирани", както и Илиян Зафиров и Орлин Русев - директори на КТБ. Най-големият получател на необезпечен кредит - 5 млн. евро, е самият Василев. Втори е рекламният бос Красимир Гергов - с 4 милиона долара.

Списък на фирмите

В списъка с 15 заема е "Водстрой 99" - ключова фирма, която лично банкерът Василев преди време обяви за собственост на Делян Пеевски. Всичките усвоени суми са милионни. "Водстрой 99" е собственик на "Промишлено строителство холдинг". Холдингът (част от консорциума, който щеше да строи "Южен поток" също фигурира в списъка - с 6 необезпечени заема. Директорът на "Водстрой" Иван Мирински, пък беше представител на целия консорциум "Газпроект юг".

В списъка фигурира с 4 заема и ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА АД, известен като част от бизнес империята на семейството Ирена Кръстева - Делян Пеевски. Три от тях са от вида "зле обезпечени или необезпечени", вкл. и най-едрия, за 20 млн. евро. Производната фирма ИПК РОДИНА 1 има два лоши кредита за общо 25 млн. евро.

БУЛГАРТАБАК-ХОЛДИНГ е с 4 заема - два за по 10 000 евро и други два за по 10 000 лева, като реално по тях са усвоени едва 13 хиляди лева. "Табак маркет", фирмата, която управлява веригата "Лафка", дължи 5 млн. лв. на КТБ. "Сиболе сървисис" присъства с 2 суми за близо 59 млн. лв. Формално собственикът й е в Панама, но упорито се говори, че е близка до Пеевски.

Немалка част от парите на КТБ, смятани за несъбираеми, са отишли в задгранични фирми, чиито собственици трудно могат да бъдат осветени. Едри хапки са лапнали DOMO RETAIL S.A. с шест транша в евро - от които най-малкият е 1 млн., а има и 6.4 млн. евро. DOMTECH HOLDING AG - Лихтенщайн, присъства с два заема за общо 35 млн. евро. MANCELORD LIMITED, известна като собственик на мултиплекси, фигурира с 19.9 млн. евро дълг. С необезпечени големи кредити присъстват още MOANA CORPORATION, NIBUR INVESTMENT, AVARIKE LIMITED, CONCORD PROMOTION ENERGY GMBH (189 850 евро).

Оръжейният бизнес

Предприятия от военнопромишления комплекс също са получавали "лесни" пари от КТБ, става ясно от данните, публикувани от синдиците. "Аркус" - Лясковец изпъква с осем кредита, като най-големият е за 34 млн. долара. Казанлъшкият "Арсенал" фигурира с две задължения за близо 18 млн. долара. Всъщност заемите за "Аркус" едва ли могат да се броят за лоши. Те са включени в "черния" списък само защото са предоговаряни, без това да е било предвидено в основния договор.

Има доста други такива случаи. АВИОНАМС - бившият военен завод "Терем", който заедно с БТК и "Булгартабак" се сочи за една от ябълките на раздора между Василев и Пеевски, е с четири "необезпечени" кредита за 11.75 млн. долара, 9 млн. лева и 5.2 млн.евро. Но от поясненията става ясно, че синдиците ги броят за проблемни, защото договорените обезпечения не са учредени "по надлежния ред" или защото е имало предоговаряне на условията по финансирането.

"Дунарит", който също е сред важните при "развода" предприятия, се откроява с 13 заема, като за шест от тях проблемът е в липсващо или недостатъчно обезпечение.

Големи държавни фирми

"Необезпечен" дълг не означава непременно необслужван и неспасяем. Сред необезпечените попадат например заемите на държавната енергетика. "Булгаргаз" фигурира в черния списък с 60 млн. лева, БЕХ - с три заема по 10 милиона евро, договорени, но неусвоени, а НЕК е финансирана с 40 млн. лева от КТБ. Така че не всеки заем от черните списъци, публикувани в сряда вечерта, може да се смята за лош и за "източване" на банката.

Държавното предприятие ГУСВ (Главно управление строителство и възстановяване) например дължи на КТБ малко под 1 млн. лева. Попаднало е в списъка, защото заемът е бил предоговорен. 6 заема - всички без обезпечение има държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2". 4 от тях са за общо 65 млн. лв., 1 за 1.3 млрд. йени и още един за 1.066 млн. евро.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД