:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Как се прекратява фирма на едноличен търговец

Съдът я закрива само ако са уведомени данъчните и НОИ
"Имам фирма на Едноличен търговец от 1996 година. Последните 3 години фирмата ми не работи поради липса на дейност. Заради това подавах нулеви, т.е. празни декларации. Сега реших да закрия фирмата и по съдебен ред, но от съда ми искат предварителни съобщения, че искам закриването. Как е уреден този въпрос в закона? Може ли някой орган да ме спре, след като тази фирма отдавна ми пречи? Въпросите ми са продиктувани от факта, че вече не работя по трудов договор".

Пита Ивана Еленска от София



Отговор на въпросите за закриване на Едноличен търговец (ЕТ) се съдържа в три закона - Търговския закон (ТЗ), Данъчния процесуален кодекс (ДПК) и Кодекса на задължителното обществено осигуряване (КЗОО).

Съгласно ТЗ



собственикът на фирма на ЕТ може да я закрие, когато пожелае



Хипотезите, предвидени в закона, са: преустановяване на дейността, установяване на постоянно местожителство в чужбина (например получена Зелена карта от лотария за САЩ), смърт на физическото лице - президент и собственик на фирмата.

Заявлението за заличаване на фирмата от регистъра на едноличните търговци и техните клонове се подава до фирменото отделение на окръжния съд, където е вписан Едноличният търговец.

Преди тази съдебна крачка търговецът е длъжен да уведоми писмено НОИ. Обстоятелствата, налагащи уведомяване, са следните: при ликвидация, сливане, вливане, разделяне или преобразуване, самоосигуряващият се е длъжен да уведоми териториалното поделение на НОИ, където е регистриран. Преди внасяне на искането в съда



е необходимо да се направи това съобщение до НОИ



Изпращането на това уведомление е условие за разглеждане на искането от съда. Ако не е представено копие уведомлението, окръжният съд не разглежда заявлението като оставя делото "без движение".

Подобна е правната уредба в ДПК и по отношение на данъчните служби. И на тях ЕТ дължи писмено уведомление, т.е. трябва да адресира молбата си за закриване чрез данъчното подразделение до Окръжния съд. По силата на чл.20 от ДПК липсата на това уведомление е пречка за съда да се произнася по направеното заявление за заличаване на фирмата. На основание на тези две уведомления съдилищата се произнасят в закрито заседание, и решават да се закрие фирмата.

Накрая ще припомня, че този ред за закриване е всъщност



обратният път за откриване на фирмата



При вписване на фирмата най-напред се прави съдебната регистрация и в 14-дневен срок след нея се получават номер БУЛСТАТ, социално-осигурителен номер и накрая данъчен номер.

Този режим за откриване и за заличаване е направен с цел обхващане на всички търговски субекти (фирмите), както и за сдруженията с идеална цел. Само по този начин би се стигнало и до законово облагане на физическите и юридически лица с данъци.
5881
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД