:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В България царува стикерът

С корист, незнание и безумни аргументи държавата ни прави роби на хартиената бюрокрация за поредна година
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ Лазар Лазаров представят винетките за 2016 г. Засега те уверяват, че стикерите ще отпаднат след 2 години и ще бъдат заменени с електронен вариант.
Битието ни на български граждани е особено - омотано е в хартия и лепило. Решенията на министри и депутати ни натрапват всякакви стикери, талони, картони. Да се чуди човек наистина ли сме част от ЕС и в кой век живеем - на интернет или на целулозната бюрокрация.

Покрай поскъпването на пътните такси в последните седмици отново излезе на дневен ред темата за пускане на еднодневна винетка за леки коли. Сега еднодневки има само за тежките МПС-та. И така, ако на човек му се наложи инцидентно да ползва междуградски пътища с личния си автомобил само 7 пъти в годината за по 1 ден, излиза, че той всеки път трябва да си купува седмична винетка по 15 лева, което ще му коства 105 лева. Въоръжени с такива изчисления, неколцина депутати и омбудсманът Мая Манолова започнаха кампания за въвеждане на еднодневна винетка за леките коли. Но министър Лиляна Павлова отсече: "Не става". Знаете ли защо? Защото било нерентабилно - разходите по производството и разпространението на лепенката били такива, че само висока такса би могла да ги покрие, което пък обезсмисляло усилието.

Обяснението на Павлова изглежда логично, но само на пръв поглед. Ако разходите за стикера са толкова тежки, най-логичното е да го премахнем. Което изобщо не е сложно. Дневната винетна такса може да се плаща по същия начин, по който вече половин България плаща за паркиране в сини и зелени зони - с есемеси. А нищо чудно, ако тази "революция" се случи, съчетана с добър контрол, приходите от пътни такси да скочат. Не е тайна, че сега много шофьори, които излизат на извънградски пътища по-рядко и по-наблизо, пестят, разчитат на късмета си и карат без винетки.

Само че държавната позиция и логика е друга. Засега ще си караме постарому, а след някоя и друга година ще имаме и електронни винетки, и тол такси, обещава министър Лиляна Павлова.

А стикерите са изначално вредни, защото



съществуването им изяжда значителни суми,



които биха могли да се ползват за съществени неща. Всяка година за винетните лепенки се харчат милиони левове. Представете си колко километри пътища остават разбити, защото милионите са отишли за печатане, превоз и разпространение на винетки вместо за ремонти.

Да се лепят "етикети" и "ценни книжа" по колата е лошо и защото замърсяват зрителното поле на шофьора. А винетката съвсем не е единствената задължителна лепенка по стъклото. По принуда "украсяваме" гледката със зеления знак, удостоверяващ, че автомобилът има застраховка "Гражданска отговорност". Друг неотменен аксесоар е стикерът, показващ, че колата е преминала задължителния годишен технически преглед. В никоя друга държава от ЕС няма да видите такова труфене по стъклата на колите.

В края на миналата година "стикерът" се превърна в тема №1 в Народното събрание покрай споровете за "Гражданска отговорност". Дискусията пламна заради безумното предложение на Комисията за финансов надзор да се забрани покупко-продажбата на тази автомобилна застраховка по електронен път и сделката да се сключва само на място в офис. Номерът с ретроградната забрана не мина благодарение на неколцина будни депутати, които се възпротивиха. Но все пак остана задължението на застраховалия се онлайн шофьор да се снабди със стикера и да го лепне на стъклото. Остана уж, за да улесни контролните органи. Безумно оправдание - при положение че във всеки момент всеки контролен орган или просто любопитен човек може да въведе на сайта на споменатата по-горе информационна система номера на кое да е МПС и тутакси ще разбере има ли валидна застраховка, няма ли. Причината стикерът да оцелее и през 2016 г. се оказа съвсем прозаична -



лепенките не можели да отпаднат, защото вече така или иначе били отпечатани



От години се говори за информационната система между КАТ, застрахователите и Гаранционния фонд към Комисията за финансов надзор (това е фондът, който покрива щети при катастрофи и злополуки по пътищата). Тройната онлайн връзка работи отдавна, в базата данни има всичко за колите, шофьорите, техните нарушения и застраховки. Мрежата се представя чудесно и всичко е достъпно онлайн. А свързаните към нея администрации продължават да ни карат да се снабдяваме с хартиени доказателства, че сме изрядни.

Наред със стикерите българският шофьор е длъжен да дипли и още хартии в жабката. Като синьото картонче, от което КАТ може да ви отнема точки за нарушения. Навремето то може и да е било полезно, даже помня как полицаите го перфорираха с клещи. Но днес цялата информация е в "нета", за какво са тези книжни упражнения!?

"Контролен талон", решен в зелен цвят, има и към "Гражданска отговорност". Той служи за доказателство, че е платена таксата за Гаранционния фонд. Пълно безумие, защото няма застраховател, който да ви продаде полица по "Гражданска отговорност", без да ви начисли и удържи въпросната такса - 11.40 лева.

Междувременно от 1 януари се появи ново хартиено бреме. Застрахователите трябва да издават към всяка полица "Гражданска отговорност" и отделен сертификат "Зелена карта". Той е необходим само за пътуване в няколко държави извън ЕС - като Албания, Молдова, Македония, Русия, Украйна, Беларус, Тунис, Мароко, Иран. Преди "зелена карта" се издаваше, ако шофьорът планираше пътуване към тези дестинации и изрично поиска документа. Е, вече е различно -



пътуваш, не пътуваш, задължително плащаш 60 стотинки



и добавяш към всички останали бумаги и лист "Зелена карта".

А понеже сме царе на идиотиите, задължителната "Зелена карта" се оказа дефицитна. Хиляди българи искат да пътуват до Турция и Македония, но не могат да си набавят заветния документ. "Преди се издаваха под 500 хиляди "зелени карти" годишно, а сега трябва да се отпечатат 5 милиона и има недостиг", обясниха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Тези перипетии са само малка част от диктатурата на хартиената бюрокрация у нас. Тя се оказва много мощна, страшно жилава и трудна за разбиване. Не е чудно, защото печатането на стикери, талони, картони, сертификати, формуляри, декларации е бизнес за много милиони, който си има здрави корени и бранители и в парламента, и в изпълнителната власт. А понеже това са важни бумаги, някои и със статут на ценни книжа, налага се те да бъдат специално "украсявани" с холограми и други защити, което означава още повече милиони. Означава също и повече изкушения за фалшификаторите и повече сива икономика. Означава и повече власт на чиновниците и контролните органи и мъчително бавно преминаване към истинско електронно управление.

Ако искаме по-скоро да се превърнем в модерна държава - в е-България, единственият начин е да разобличаваме безумията на политици, бюрократи и заинтересовани бизнес кръгове и да протестираме срещу тях. За какво ни е електронна България ли? Много просто - компютърът не взима рушвети и не се поддава на шуробаджанащина.

БГНЕС
При масовите проверки по пътищата винаги се следи дали всички изисквани стикери са залепени на предното стъкло на автомобила. Реално обаче всички те са напълно излишни.
13
3664
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
20 Януари 2016 20:18
Има два начина да напълниш хазната:
1. Да привлечеш инвеститори, да предизвикаш растеж на производството и потреблението и да получиш много средства, като намериш начин да си събираш дължимите данъци.
2. Като непрекъснато прилагаш евтини трикове тип "парите не миришат" и нарочно не пускаш еднодневни винетки, за да накараш хората да плащат прескъпо за нещо, от което не се нуждаят. Тоест, чрез бюрократични номера да доограбиш "много богатия" ни народ.

Е, поне се вижда кой път е избрало уважаемото ни правителство. Който не умее да създава, бързо се научава да граби.
20 Януари 2016 21:04
Според мен начинът за пълнене на хазната е:
1. Издаваш тъпи закони и разпоредби, така че за всяко кихане и мръдване да си длъжен да подаваш 5-6 декларации и за неподаването има сериозни глоби.
2. Променяш ги всяка година, така че даже този който ги пише да не ги запомни
3. Глобяваш наред
20 Януари 2016 22:23
Мерси, аман от "инвеститори" и подобни либерастки мантри.
Наинвестираха ни за 26 години..
21 Януари 2016 00:53
Такова лепене няма никъде по света - факт! Ние сме уникални!
Няма и винетки за кви да е пътища - също е факт!
Че трябва да спукаме управляващите от протести - и това е факт, при това очевиден!

21 Януари 2016 06:38
Мерси, аман от "инвеститори" и подобни либерастки мантри.
Наинвестираха ни за 26 години..

Малко ви е било, понеже явно нищо не сте разбрали. Идват "Шишеджам" в Търговище с инвестиционен план - заплата на работник - 300 евро, платени в левове (преди години). А тогава най-високата заплата на работник в града - 300 лв. И като се почва една - въртели, проблеми, вие сега ще ни откраднете хората - докато турците кандисат да намалят заплатите наполовина. Антилиберастко?
В друг град в североизточна България - заплата на работник в българска фирма - чисто 550 лв. Заплата за аналогична работа в чуждестранна фирма - 800 лв. Мениджър в българска фирма - 1200 лв. чисто. Аналогично в чуждестранна - 4000-5000 лв.
Не съм чул някоя страна в момента да е против чуждестранните инвеститори, освен Северна Корея. Да позная ли, че не работиш в реалния сектор?
21 Януари 2016 08:49
Дневната винетна такса може да се плаща по същия начин, по който вече половин България плаща за паркиране в сини и зелени зони - с есемеси.
В Европа, в Унгария например има още по-добър начин. Когато плащаш винетка, това отива в компютъра и от там в централния сървер. От тук като те засекат камерите и веднага се разбира платил ли си или не. Това могат да правят и катаджиите с компютри. Обаче нашите са тарикати. В Унгария винетки се изискват само за магистралите, а у нас за всички пътища и за коларските тоже. А по тях камери йок.
21 Януари 2016 09:09
Авторката не е разбрала и не се е досетила, че евентуалната дневна винетка е неизгодна за държавата не поради стикера, а заради невъзможността или голямата трудност по проверката! Ще се наложи катаджиите да станат много повече по пътищата, защото народът масово няма да купува винетки и ще се оправдава, че е забравил.
21 Януари 2016 10:16
"Номерът с ретроградната забрана не мина благодарение на неколцина будни депутати, които се възпротивиха."

На тези будни депутати им е платено за да са "будни". А като няма винетка и не е подадена информация от брокера (сключил застраховка ГО по електронен път) до съответния застраховател, който ще покрие щетата при настъпването на застрахователното събитие, какво ще прави гражданинът? На практика договор няма, не се знае чия е отговорността. Разбира се, много е лесно, ще му се плати от Гаранционния фонд, голяма работа, че ще се "източи" фонда.
Самите застрахователи държат на този стикер; защо преди да си напише материала г-жа Бончева не се порови в стенограмите от заседанията на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и в стенограмите от пленарните заседания, интересни четива са.
21 Януари 2016 10:26
Дневната винетна такса може да се плаща по същия начин, по който вече половин България плаща за паркиране в сини и зелени зони - с есемеси. А нищо чудно, ако тази "революция" се случи, съчетана с добър контрол, приходите от пътни такси да скочат.

Нито ще се повиши контролът, нито ще скочат приходите. Еле пък при сегашната система, ако само за еднодневната винетка не се иска стикер. Напротив - тогава всеки ще си джитка без винетка, със зареден SMS в телефона за еднодневна такава. Като видиш, че работата става дебела, спираш двадесетина метра след катаджиите и пращаш SMS-a. Нека спорят тогава с винетка ли караш, или не.
Направете винетките електронни, а после, ако искате, въвеждайте и почасова такава.
21 Януари 2016 11:14
А като няма винетка и не е подадена информация от брокера (сключил застраховка ГО по електронен път) до съответния застраховател, който ще покрие щетата при настъпването на застрахователното събитие, какво ще прави гражданинът?

Найс. Тва електронен подпис, що ли ни е. Само да размятаме едни флашки??? А за брокера... на първия такъв случай, вече няма да е брокер. Застрахователите могат да си гонят интереса.

Еле пък при сегашната система, ако само за еднодневната винетка не се иска стикер. Напротив - тогава всеки ще си джитка без винетка, със зареден SMS в телефона за еднодневна такава.


Има едни камери на АПИ. Те няма да те спират и да задават философския въпрос "Ко прайм ся" директно подават инфо - на дата, час, МПС номер, без платена винетка, може даже и засечка с застрахователите. Глобата започва от 100 лева. Пък ти си стой с заредения СМС
Начини много, стига да има мисъл.
21 Януари 2016 11:36
Има едни камери на АПИ. Те няма да те спират и да задават философския въпрос "Ко прайм ся" директно подават инфо - на дата, час, МПС номер, без платена винетка, може даже и засечка с застрахователите. Глобата започва от 100 лева. Пък ти си стой с заредения СМС

Именно. При електронна винетка. При сегашната система какъв номер е въведен и къде?
21 Януари 2016 12:20
ИлияНиколов 21 Януари 2016 10:16, пише:

"Номерът с ретроградната забрана не мина благодарение на неколцина будни депутати, които се възпротивиха."
На тези будни депутати им е платено за да са "будни". А като няма винетка и не е подадена информация от брокера (сключил застраховка ГО по електронен път) до съответния застраховател, който ще покрие щетата при настъпването на застрахователното събитие, какво ще прави гражданинът? На практика договор няма, не се знае чия е отговорността. Разбира се, много е лесно, ще му се плати от Гаранционния фонд, голяма работа, че ще се "източи" фонда.
Самите застрахователи държат на тази винетка; защо преди да си напише материала г-жа Бончева не се порови в стенограмите от заседанията на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и в стенограмите от пленарните заседания, интересни четива са.


Илийка, стига глупости! Няма такъв филм брокер да продаде полица и това да не се отрази на мига в информационната система на Гаранционния фонд, чрез която са свързани застрахователите, техният регулатор КФН и КАТ (както и в статията го пише).

Освен това, драги ми г-н Николов, винетката е пътна такса, така че няма как да е вярно, че "застрахователите държат на тази винетка", както твърдиш. А ако имаш предвид стикера, това е тъпо, при положение че има интернет и сайт, в който всичко е видно. А и всеки може да си разпечати електронната полица, ако държи да я има на хартия. Тя си е с баркод и с всички важни данни.

Ако решенията зависеха от такива като теб, нямаше да може и самолетен билет да си купим онлайн!
21 Януари 2016 14:00
Ако решенията зависеха от такива като теб, нямаше да може и самолетен билет да си купим онлайн!


Pigeon2, що толкова крайно? Нямам нищо против новостите, но мисля, че нещата не са обмислени докрай: става дума за това чия е отговорността - на брокера или застрахователя - при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" по електронен път; те в тая насока са се развили дебатите и в комисията за икономическа политика и туризъм; сериозни дебати са били, има го в стенограмите.
ОК, ще прочета още, ще се поинтересувам повече и тогава ще пиша пак.
Да, допуснал съм грешка: застрахователите държат на стикера. Поправих го.
Моля за извинение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД