:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Орбан ухажва Борисов да спира мигрантите

Унгарският премиер дойде в София с "кошница", пълна с похвали
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Орбан и Борисов си стиснаха ръцете, след като си размениха комплименти. Дали обаче ще подкрепим плана на унгареца, ще стане ясно на 15 февруари.
Българското правителство е голямата надежда на Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия, да опазят страните си от очаквания огромен поток от мигранти от Азия и Африка през пролетта и това пролича от визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в София. Той дойде лично с подаръци и големи похвали за управлението на ГЕРБ, за да покани премиера Бойко Борисов на срещата на четворката на 15 февруари в Прага. Тогава ще се обсъдят мерки за спиране на бежанския поток. Форумът ще е дни преди извънредната среща на високо равнище на ЕС, на който ще се обсъди миграционната криза.

Орбан се постара да си постели добре пред Борисов, като обяви, че България е рекордьор в света по борба с контрабандата, което е любимата мантра на премиера. Той похвали и бизнес средата, въпреки че седмица по-рано държавите, които са най-големите инвеститори у нас, предупредиха, че се замислят дали да не се изтеглят от страната заради липсата на върховенство на закона. "Унгарските фирми оценяват България много добре. Тя е стабилна страна, където няма политическа несигурност и правилата са еднозначни. Приветствам министър-председателя!", заяви унгарският премиер.

Орбан се оказа наш адвокат и за Шенген - според него България трябва да бъде приета бързо, тъй като много добре се справя с охраната на границите. "Ако Европа иска да бъде коректна, тя трябва да ви предложи членство на Шенген. Друг е въпросът дали страната ви ще приеме членство в една институция, която в момента умира", каза той.

След високата оценка за охраната на българската граница Орбан все пак вероятно е поискал от Борисов да се създаде "резервна гранична линия" по цялата северна граница на Гърция, която да обхване България и Македония. Той не съобщи това директно, мълчание запазиха и от правителството, но идеята вече беше разяснена публично през последните седмици именно от унгарския премиер и от чешкия премиер Бохуслав Соботка. Става дума за изпращане на граничари от четирите държави, които да подсилят българските и македонските си колеги. За целта обаче трябва да бъде подписано допълнително споразумение, каквото има между Унгария и Македония. Първите 31 унгарски полицаи пристигнаха в Скопие в началото на януари. В средата на месеца се очаква Чехия да изпрати още 25 полицаи, както и финансова помощ от 740 хил. евро. Словакия също ще участва с 25 души.

Според източници на "Сега" Борисов ще даде отговор в Прага. Преди седмица вицепремиерът Бъчварова заяви, че ще приемем предложенията на четворката, ако ни бъдат спуснати като решения от Европейската комисия.

Орбан подсили искането си, като описа картина, че европейците са застрашени, особено жените, и тези, които не могат да се защитят.

"Разликата между мен и Виктор е, че той по-смело отиде напред и се огради бързо. Месеци наред го сочеха с пръст, а сега за седмици седем държави се оградиха като него", върна жеста Борисов. Той отново заяви, че външните граници на ЕС трябва да бъдат затворени, докато приетите досега бежанци бъдат устроени.



РАДИКАЛНО

И Германия ще ускори депортирането на бежанци, на които е отказан статут, след като Швеция обяви намерението си да депортира близо 80 000, или около половината от имигрантите, поискали убежище. В четвъртък в Берлин партиите от управляващата коалиция постигнаха споразумение за промяна в правилата за бежанците и се очаква то скоро да влезе в парламента. "Искаме да интегрираме тези, които ще имат шансове да останат, но ще трябва да изпратим обратно у дома тези, които няма да имат тази възможност", каза канцлерът Ангела Меркел. Една от промените е включването на Алжир, Тунис и Мароко в списъка на "сигурните страни", откъдето няма да се приемат кандидати за бежански статут. Финландия, която също обяви намерение до май да депортира 20 000 имигранти, на които е отказан статут, вчера регистрира 4000 доброволно оттеглени молби от чужденци.
23
3540
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
29 Януари 2016 19:23
Орбан ухажва Борисов

Баце дали е чувал за какво канят магарето на сватба?
29 Януари 2016 19:34
Европа "на две скорости" - 'ми ето ви ги!
България ще има по-голяма полза да членува в "клуб" с равноправни, а не да бъде сочена е пръст и наказвана като някаква трето-разрядна страна на аборигени.
Ай сиктир на такава Европа, както би казал бай Хасан.
29 Януари 2016 19:40
Той дойде лично с подаръци

Ф будапещките палати
разтрепера се Орбан
Пращааа дарове богатиии
въф Рапоновия стан*
------------
*да се пее по мелодията на Унгарски танц от Брамс.
29 Януари 2016 19:52
29 Януари 2016 20:17
Унгарските фирми оценяват България много добре. Тя е стабилна страна, където няма политическа несигурност и правилата са еднозначни

Ех, голям майтапчия тоз Виктор
29 Януари 2016 20:22
Ми то на нашия колко му трябва. Едно "конграчулейшънс"
29 Януари 2016 20:42
Орбан се постара да си постели добре пред Борисов, като обяви, че България е рекордьор в света по борба с контрабандата

Така ще е.
Без значение дали Борисов и Орбон са премиери.
Просто дедо Господ е поставил България или поне това, дето е останало от нея на стратегическо место...
29 Януари 2016 20:43
Е и сабята е добра! И не е случаен точно такъв подарък. Ама трябваше и кон да си поиска щото е кавалерийска и само от кон може да се работи с нея.Човека на крака му дойде ...можеше да се по пазари малко.Ясно е при такива подаръци какво се очаква от нас.Да пазим границата.Явно от тука се предвижда да мине следващата вълна.
29 Януари 2016 21:02
"Разликата между мен и Виктор е, че той по-смело отиде напред и се огради бързо. Месеци наред го сочеха с пръст, а сега за седмици седем държави се оградиха като него".

Разликата между Орбан и Боко е, че:
Орбан има по-добър усет!
Орбан е по-интелигентен!
Орбан е по-смел!
Разликата между двамата е, че Орбан има по-добър усет. Разбрал е накъде отиват нещата по-рано от другите.
Разликата между двамата е, че Орбан е по-интелигентен. Успял е да направи правилна оценка на ситуацията и какво е добро за неговата държава.
Разликата между двамата е, че Орбан е по-смел. Защото въпреки, че големи сили са против него, това не го е спряло да си проведе политиката.

Разликата между Орбан и Боко е, че първият служи на народа си, а вторият служи само на г@з@ си, вероятно защото прекалено го е страх да направи каквото и да е за държавата и народа.

Виктор Орбан
Magyarok világhimnusza (english subtitle)
http://www.youtube.com/watch?v=5kp1YsDjoC0
29 Януари 2016 21:22
Всичко друго е спорно, но това не:
Орбан е по-интелигентен!


От друга страна при този мат'риял, толкоз.
29 Януари 2016 21:28
Орбан е изявен дисидент в младежките си години
За Боко ние си знаемЕ....
От тук и разликите между Унгария и Бългерия
29 Януари 2016 21:29

Баце дали е чувал за какво канят магарето на сватба?


Викат ли магарето на сватба - или дърва, или вода няма.
29 Януари 2016 21:47
А дано Баце се възползва от последния шанс България да не остане прелъстена и изоставена от разпадащия се ЕС и се присъедини към полагането на основите на Вишеградския съюз.
И Орбан и Фицо и Земан са пичове и гонят интереса на народите си . Въпреки натиска на гейропци и менторите им зад океана .
Нашият премиер има какво да научи от тях .
29 Януари 2016 22:08
Преди седмица вицепремиерът Бъчварова заяви, че ще приемем предложенията на четворката, ако ни бъдат спуснати като решения от Европейската комисия.

Имаме сервилни управници
29 Януари 2016 22:39
Имаме сервилни управници /quote]
Нещо като Вълко Червенков и бай Тодар, може би...
30 Януари 2016 00:11
***
30 Януари 2016 08:24
Да ни поканят на среща на Вишеградската четворка е чест, макар да е ясно защо, но това е шанс да бъдем себе си а и е в наш национален итерес. Бих зауважавал минпреда ако се издигне до нивото на Вишеградците.
30 Януари 2016 10:42
Вече и най-бавните разбраха, че единствените, които се вълнуват от съдбата на Европа са страните от Вишеградската четворка...централна Европа...

...явно им е писнало да гледат мъдрите решения на немци и французи и затова Централна Европа е решила да вземе нещата в свои ръце...

...а ние като държава имаме шанс да спечелим доверието на държавите от Вишеградкста четворка като защитим нашите и техните интереси с една хубава непробиваема ограда която да опасва цялата ни южна граница...не е срамно да поискаме и помощ от четворката и да ни пратят и полицаи...и без това нашите се оплакват, че нямат сили и изнемогват с нарядите по границата...няма да ни откажат...
30 Януари 2016 15:05
Дошъл е да му каже в очите да спира импорт-експорта на мигранти, който вероятно процъфтява под прикритието на "те ни заобикалят".
Само кръгъл идиот може да си помисли, че при такова управление и наплив от желаещи и плащащи тарамбуки, няма да се усвои въпросната бизнес ниша.Бити и заобикалящи са неплатилите.
Та разговора вероятно е следния - Боко, ние сме на ясно ква я вършиш, обаче спирай щото инак преградата ще отиде по реките - Дунав, Сава, Тимок и хем ще си залят с тарамбуки, хем няма да се плати издръжката им.А ако си добро момче и вдигнеш една хубава стена, ние ще почерпим.Поне колкото средно голяма магистрала.
И мисли бързо че пролет иде, ние може да не платим на Турция, и тя ако отприщи бента ще има да видиш.

Нещо такова е бил разговора, ама си е политик и като за пред матриала го е попохвалил.Боко е наясно , че или ще играе по свирката или румънците ще вземат парсата.
Вишехрадци искат да закарат потока максимално далеч от тях, Румъния и Сърбия са им обща граница все пак.
30 Януари 2016 23:16
Бай Тодар за това се оказа хитрец, защото повече се правеше на сервилен и какъвто и да е си остана последният наш Държавник. А "ф будапещките палати разтрепера се Орбан!" е добро много добро!
30 Януари 2016 23:26
ВИЖДАЩ, май наистина си окат! Туй шъ да е било. И понеже вчерашните соц братя по-ще намерят верният тон от брюкселските зелки, силите на здравият разум са пратили Орбан да му го обясни популярно на нашенското Дуче. Двойна Европа, ама едната е май по-ефективна - ВИСШЕградската. Ама и снимката! - накъде гледат накъде си стискат ръцете...
30 Януари 2016 23:43
Само кръгъл идиот може да си помисли, че при такова управление и наплив от желаещи и плащащи тарамбуки, няма да се усвои въпросната бизнес ниша.Бити и заобикалящи са неплатилите.

Комплименти за Виждащ. Макар и малко грубичко – аболютно вярно. Потокът от имигрантски нещастници, независимо от различните им мотиви за имигриране, е умело (и разбира се, безскрупулно) използуван, от същите тези дето, по принципи и от дълги години се занимават с внос.износ на наркотици, проститутки, китайски и други стоки. С една дума, както казва „Виждащ” - още една бизнес ниша. Обещаваща бръз и „ефективен” грабеж. И сега остава и плахата надежда, г-н „Виждащ” да спомене (ако може и да назове) „бизнесмените”, които са окупирали тези „ниши”. В миналото това бяха едни трибуквени групировки, а сега ?
А иначе е пределно ясно че Унгарския тарикат е дошъл да „предупреди” нашия Бащица да спре с Българските тарикатщини и хайдушки номера с бежанците. Разбира се, не защото се е загрижил за тях, ами за ... чистотата на Унгарската пуста.
Единственото неизвестно в ... хмм ... посещението на Унгарското Височество е колко ще ни струва „съвета”,
31 Януари 2016 09:38
Орбан се постара да си постели добре пред Борисов

Според вестника Орбан е някакъв идиот, който плещи глупости!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД