:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,281,834
Активни 81
Страници 8,419
За един ден 1,302,066

Половин България е във финансов колапс

156 кметства са приключили миналата година с дефицит, 71 надхвърлят лимита за просрочени задължения
Снимка: БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов разкри шокиращи данни за дълговете на общините. Той ще получи и сериозни права да се разпорежда с техните финанси.
Финансите на българските общини са пред пълна катастрофа, а хазната ще трябва да налее в тях спешно десетки милиони левове. По данни на финансовото министерство 156 от общо 265 общини у нас са приключили 2015 г. с дефицит. 71 кметства нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения, 25 са затънали в дългове и харчат голяма част от приходите си за обслужването им. Общинският дълг като цяло расте рязко и в края на 2015 г. достига 1.3 млрд. лв.

Катастрофалната картина на общинските финанси лъсна покрай дебатите на първо четене в пленарната зала на предложените от Министерството на финансите (МФ) промени в Закона за публичните финанси. Промените предвиждат да бъде създаден механизъм за подкрепа на финансово затруднени общини, включително възможност за покриването от централната хазна на отпуснати на кметовете безлихвени заеми. Към мотивите на проекта нямаше абсолютно никакъв анализ и оценка, но вчера се разбра, че МФ в крайна сметка е представило подробни данни по искане на няколко депутати - Георги Ковачев от коалиция Народен съюз и Дора Янкова и Румен Гечев от БСП. Анализът на самата справка показва тежки проблеми.

За една година дълговете на общините са скочили рязко и вече стигат 1.27 млрд. лв. За сравнение дългът на сектор "Местно управление", в който освен общинския дълг се включва и този на общинските болници, в края на 2014 г. бе 1 млрд. лв. Абсолютен лидер по размер на дълга през 2015 г. е Cтоличната община с 570.6 млн. лв., следвана от Bарна със 79.6 млн. лв. и Пловдив - с 35.3 млн. лв. Въпреки впечатляващите суми дългът при тези големи кметства не тежи несъразмерно на бюджета и те не надхвърлят ограничението за максималния размер на разходите, които могат да правят през годината за обслужване на заемите си.

За разлика от тях други 25 общини са надхвърлили лимита и са платили за обслужване на дълга над 15% от средния размер на собствените си приходи и изравнителната субсидия за последните 3 години. Абсолютен рекордьор е община Рудозем, която при ограничение от 15% е извършила плащания по общинския дълг през 2015 г. в размер на 148.4%. Средният размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия на община Рудозем за този период е 1.4 млн. лв. годишно, а за 2015 г. е имала плащания по дълга в размер на 2.1 млн. лв. В тази негативна класация следва малката община Ковачевци с плащания по дълга през 2015 г. в размер на 123.5% от собствените приходи и субсидията. В списъка попадат и големи общини като Перник (48.5%) и Кюстендил (19.1%).

От данните става ясно, че 71 български общини имат прекалено големи просрочени задължения и биха надхвърлили предложения нов лимит за този показател. Според МФ просрочените плащания не трябва да надхвърлят 5% от отчетените разходи за последната година. Най-зле по предварителни данни са Белоградчик с 82.2%, Стамболово с 52%, Велинград с 44%, Симитли - 44%, Пирдоп - 43.4%. Като цяло в края на миналата година просрочените задължения на общините са били 184.8 млн. лв., като 64.6% от тях са натрупани от 20 управи с крупни просрочени задължения. В списъка води Сливен с 20 млн. лв. просрочени дългове към края на годината, следван от Кърджали с 13 млн. лв., Перник с 12.7 млн. лв., Велинград - 11.3 млн. лв.

От дадената на депутатите справка става ясно и защо финансовото министерство настоява да бъдат завишени два от дисциплиниращите лимити - за налични задължения в края на годината и поети ангажименти за бъдещи разходи. Ако тези ограничения не бъдат вдигнати, кметствата, които успяват да ги спазват, ще останат изключение. И след завишаването на двата показателя те биха се нарушавали от съответно 56 и 57 общини.

Масовите дефицити, отчетени по бюджетите на 156 общини през 2015 г., идват на фона на доста по-добра картина за 2014 г. Тогава на минус са били 70 местни управи. На хроничен дефицит в три поредни години излизат 8 общини, включително морската Несебър, при която минусът за 2015 г. е 25.2 млн. лв., Враца - с дефицит от 2.8 млн. лв., Казанлък - с минус от 3.8 млн. лв. В списъка са още Шабла с дефицит от 335 381 лв., Ловеч (566 157 лв.), Бойчиновци (110 031 лв.), Белене (3 512 916 лв.), Нова Загора (38 558 лв.). Интересно е, че при тези общини има и реализирани дефицити по линия на сметките за европейски средства. Несебър има дефицит за 2015 г. по оперативните програми от 12 млн. лв., а Враца - от 8.5 млн. лв. Казанлък е на минус от 5.6 млн. лв.

В справката не е посочено какъв евентуален ресурс ще е необходим за закърпване на бюджетите на фактически фалиралите общини, но сумата ще е солидна. От данните става ясно, че на общините вече са дадени безлихвени заеми в размер на 170 млн. лв., а МФ настоява да има възможност безлихвените заеми да могат да се плащат с безвъзмездна субсидия от страна на държавата. "Даваме прекалено широки правомощия на министъра на финансите и създаваме риск той да покрива избирателно дефицитите на отделни общини. Откъде ще се вземат тези безлихвени заеми, освен от фискалния резерв", коментира Георги Ковачев. "Недопустимо е да награждаваме със субсидии финансово недисциплинирани общини. Показателно е несъгласието с предложените промени на сдружението на общините", коментира и Румен Гечев от БСП.
39
8911
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
11 Март 2016 19:26
Как няма да е така, след като поне 1/3 от общините не отговарят на условията да бъдат самостоятелни административни единици....
11 Март 2016 19:42
Големите общини са едно, малките са друго.

Селска община, някога велика, днес по-малко, кандидатства и печели проект по ОПОС за градска канализация и ПСОВ. Стойността на проекта е съзимерима с годишния бюджет на общината. Следват финансови корекции, поради нарушения на ЗОП, в размер на 25% от проекта. Трудно, но може и да се оправи.

Селска община с неотдавна обявен град (197 и някоя година) печели проекти по ПРСР за около 20 млн. евро. Къде поради кофти проектиране, къде поради кофти изпълнение, не ѝ признават част от разходите. Допълнително се е набалбучила с проектиране, което се надява, но няма да се осъществи през новия програмен период. Запорирани сметки и т.н.

Няма капацитет на общините (в т.ч. и финансов), няма и регионални власти между местното самоуправление и централната власт. ЕС в случая не ни е виновен. Когато към ЕСИФ се подходи наркоманската - дават едни пари, трябва да ги усвоим, тогава идват и бедите.

Има и чисти злоупотреби - община Девня - за там от години подават сигнали. Предишният кмет няма да бъде осъден, а е постигнал много - една от общините с най-високи приходи да я предаде със запорирани сметки.
11 Март 2016 19:53
Убеден съм, че сега общините хранят 5 пъти повече народ отколкото преди 15 години.
И всичкият този народ гласува за ГЕРБ.
А на някои им се беше приискало "реиндустриализация".
11 Март 2016 19:56
Решението адекватен данък върху всички имоти - включително земеделските земи и горите, ливадите. Тогава селата няма да се молят за пари на държавата. Общините ще имат достатъчно пари.
11 Март 2016 19:58
Селата имат малко къщи и хора, но много земи в землищата си.... Няма как държавата като преотстъпи някаква част от ДОД-то.. общините да се оправят, просто защото там работят малко хора. Да не говорим, че инфраструктурата е около имотите, а не около хората.
11 Март 2016 20:13
mick 11 Март 2016 19:56


И ще вземете паричките от пенсията на бабичките и арендните плащания, които иначе ще изхарчат в кварталния магазин.

Откъде идва тази Ваша обсесия към данък недвижимо имущество?
11 Март 2016 20:55
Що така бе Миме?
Нали ГЕРБ управлява почти всички общини? Нали сте голяма работа? Вие сте една партия - мафия.
11 Март 2016 21:14
Абсолютен лидер по размер на дълга през 2015 г. е Cтоличната община с 570.6 млн. лв.

Половината ....

Още два лъча на метрото и ще закръгли милиарда !

Т. Живков предпочете да направи КОЗЛОДУЙ ...

11 Март 2016 21:17
Омръзна ми да повтарям, че в кокпита има само лудуващи шебеци и нито един пилот. А колапсът тепърва предстои за съжаление !...и на онези които с кеф пускат бюлетинката за Него, щото биел комуняги и турци
11 Март 2016 21:24

Още два лъча на метрото и ще закръгли милиарда !

Ако се включат и дълговете на общинските фирми, отдавна е закръглила и надминала два милиарда.
11 Март 2016 21:41
Винаги е така преди избори.
11 Март 2016 22:40
Ъхъ, винаги е така. Стабилност......
11 Март 2016 22:41
Стабилност


Видими резултати
11 Март 2016 22:47
Даа. Вот и още едно име за нова партия: ЧСКП, което ще рече "Чрез Стабилност Към Прогрес". Добре звучи нали? Някой партиен строител, ако има проблеми, да се обади. Ще стъкмим нещо. И знамена мога да дюздисам, и актуални лозунги.
12 Март 2016 07:00
Целия батак идва от обществените поръчки. От еврофондовете. Държавата се опитва да осигури бизнес на някои за сметка на дълговете. Как затъват общините? Като не изпълнят навреме проектите и трябва да ги плащат. Или като имат гафове, ЕС не им плаща. Или пък фирмите правят безобразия и след тях трябва да се ремонтира с общински средства. Приватизация на печалбите, национализация на загубите. Капитализъм по български с помощта и менторството на Европа. Вместо реална икономика, която внася данъци.
12 Март 2016 07:37
Така се прави
12 Март 2016 07:41
А най-добрата за живеене ГЕРБ-община е вътре само със 120 млн дълг. Засега. Като продъжат с велоалеите, бързите автобусни линии, навесите за милиони, пасарелките и като бастисат дърветата в старата част на Морската градина, за да строят атракциони, Фандъчката ще ни диша по задлъжнялост прахта, пардон, отровите на Кроношпан и ЛукОйл.
12 Март 2016 07:41
Приватизация на печалбите, национализация на загубите. Капитализъм по български
Що по български? Така беше и с банките на Уолстрийт в 2008-ма.
12 Март 2016 07:44
Хамел, липсваше ми
12 Март 2016 07:49
Тук съм, слънце, поне за известно време
12 Март 2016 07:52
Гледай да е повечко.
12 Март 2016 07:58
Абе, колкото даде Господ, демек сибил За теб и София са. Не за сибил
12 Март 2016 08:02
Софи, снощи чета изброените нови платени паркинги. Те са си стари, но вече ще са платени. Примерно паркингът на блока на Океански в махалата от страната на "Средна гора", паркингът пред Болницата (!)... Гледай - Натисни тук. И забележи:

Така на практика целия град ще се превърна в огромна синя зона. Тези по постоянен адрес си запазват правото да имат абонамент, без да имат запазено място за паркиране.
Красота.
12 Март 2016 08:06
Симпли, скъпа, не се чуди - цялото государствие е такава синя зона - всички имаме задължение/абонамент/ да си плащаме, но без запазено място за каквото и да е срещу абонамента
12 Март 2016 09:02
Варналии, бургазлии и софиянци се събрали да се оплакват от градовете и общинарите си. От метро и велоалеи се оплакват. И от паркинги. Щом се оплакват в трите най-добри, от 5-6 те града които въобще стават за живеене в България, значи населението на останалите трябва направо да се гръмнем.
12 Март 2016 09:02
Има ли въобще някаква разлика между двамата финансови министри, този и министъра на Жан Виденов, след като и двамата са мухльовци ?
12 Март 2016 09:43
Щом се оплакват в трите най-добри, от 5-6 те града които въобще стават за живеене в България

Ади сега вземете си детето/внучето за ръчичка, опитайте се да се поразходите двамцата за ръчичка по някой тротоар с велоалея, без да вървите в индийска нишка, изведете го в някоя утрин за ясла/градина/училище под благодатното ухание на Кроношпанската воня, оставете му прозореца отворен нощем, за да се надиша с квото се надишват нощем бургаските деца, прибавете към туй и непрестанния европейскопроектнобезсмислен прахоляк от копане-зариване-ново копане, и ако случайно след това Ви остане време от търчане по джипита, пулмолози и алерголози с детенцето, се върнете да обменим опит за градовете, които били ставали за живеене след природното бедствие, наречено гербаджийски кметове (седесарско-бесепейските просто не разполагаха с чак таквиз мащаби за вилнеене просто).
П. П. Профилактично напомням да не чувам призовавания от сорта чемодан-автовокзал-деревня, щото съм пето поколение гражданка. Само дето град не остана след мутро-селяндурското европроектно крадене.
12 Март 2016 10:02
Еврофондовете са вредни и за държавата, и за общините. Всички са станали като наркомани, които живеят само да си набавят дозата (да спечелят поредния най- често безсмислен и безполезен) проект и затъват в дългове за да си го осигурят.
Освен това, аз се занимавам с проектиране. Като кажат, особено малките общини "Абе айде направете едно проектче, че ще кандидатствам, ама за утре, обаче ще ти платя ако и киогато го одобрят" . Проектът е правен на бегом, безплатен, и за нещо от което няма нужда в повечето случаи. Като тръгне да се реализира и се задълбочиш- изненада до изненада.
12 Март 2016 10:35
Абе, колкото даде Господ, демек сибил...

Появява ми се надпис, дето и АdBlock не го спира:

Today is World Day Against Cyber Censorship!

та може би, въпреки работната събота, Сибил е в почивка...
12 Март 2016 11:22
Що така бе Миме?
Нали ГЕРБ управлява почти всички общини?

Специално "изгуглих" кметовете на най-закъсалите общини и ПРЕДСТАВЕТЕ си(!?!) те се управляват от "най-успешната" партия ( ЕООД )!
Или те точно за това закъсват, защото могат да си го позволят!? Ако някой "комунистически" кмет я закъса така, веднага ще му пратят ДАНС, БОРКОР, Сметната палата и ... арменския поп, да го опее...
12 Март 2016 14:32
Поредната тенденциозна статия с гръмко жълто заглавие.
А в статията се вижда, че задълженяита не са нарастнали "рязако", а съвсем пропорционално от 1 милиард на 1.2 милиарда за година.
12 Март 2016 16:51
А ,как така?Ми нали 3% повишение на Брутния продукт?Да излъжем както обикновено,пък Народа да го духа!!
12 Март 2016 18:52
А в статията се вижда, че задълженяита не са нарастнали "рязако", а съвсем пропорционално от 1 милиард на 1.2 милиарда за година.


Е то така се затъва .. пропорционално .. и изведнъж .. кой ми сра в гащите.


Истината е, че с трици маймуни не се ловят. Трябват пари.. и то от тези които потребяват услугите на съответните общини. Трябва пряка връзка, а не както е в момента.. парите да идват от общия кюп - ей така, която община е по-симпатична и повече вика.. да получава повече. Или пък парите пък да идват от европомощи.. пардон фондове. За безумни скъпи придобивки, които след година две без поддръжка/щото общините нямат заделени средства за това/ ще заприличат на кочини.
12 Март 2016 19:04
Както се вижда,крушата си има опашка!И то дълга,от доста години.В сметката едва ли ще попадне община София.Всичко опира до грешна политика довела до демографска катастрофа.Всичко бяга към София,защото там е ББ с неговите приятели,там е парата,над 70% от европарите остават там.Заради София ,метрото,инфрастриктурата там,се жертвува цялата останала България.Ето защо точно общините са редовно недофинансирани.Но нали и там трябва да се гласува за Герб?Дават се обещания,трупат се дългове без обезпечение и т. н.Герб още през 2010 обещаха намаляване броя на общините с 54.Но нали си имаме вожд юнак и любимец.Нищо не се случва.Пък и какво остава за провинцията от новите дългове?Но,да живее столицата!
12 Март 2016 19:09
София ще затрие България, вярно е. Щото нали всеки кухар може да управлява държавата.
12 Март 2016 19:43
Това 100 пъти съм го обяснявал защо е така. При "царската" пасмина юпенцето Милен Велчев въведе безумна централизация на събираните от общините данъци, доведе ги до състояние да им спират тока и телефоните, а истинският враг на държавата отчиташе тлъсти "излишъци" в бюджета. Покварата продължи и при тройната кокалиция(премиер Сатанишко) когато Орешарката закри местните данъчци служби и направи т.н. НАП и уреди от вноските на данъкоплатците ежегодно се точат милиарди.от правоимащите. Това унищожи общините. Като добавим и третия инструмент на мафията "здравна каЦа" и кръгът се затваря.
Казано научно, по бан-аджийски и византийци и турски башибузук са ни мачкали и ограбвали но сегашните тапири ги сложиха в джоба си.
12 Март 2016 20:21
***
12 Март 2016 20:25
***
13 Март 2016 16:40

tatyana112 Март 2016 10:02

еврофондовете са вредни и за държавата, и за общините.Целият (й)ЕС мила ми Татяно, е ВРЕДЕН, ултиматно вреден, за България! Требе да излазяме! И ог него, и от НАТО-то!

Помня карикатура на покойния Доньо (R.I,P., Майсторе), в "МОНИТОР"-а беше - пред ОГЛЕДАЛОТО (ах, този вечен сюжет - ШПИгЕЛьЯ!) стоят Пешо Стоянов и Ваньо Костов, единият си гледа изплезения НАДЕБЕЛЯЛ език, а другият го пита: 'ко ста'а бе, майна ? Ма'ни, мани - вчера близах гъза на Натото, та оттуй!

Ще допълня story-book-а на Донев (прости ми, Майсторе!): ...Да излизаме требе от НАТО-то, щото утре не езика, ами сфинктерът ни ще е на ТОВА дередже!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД