:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Започна процедура по отписване на мелдония от забранителния списък

Компанията, производител на "милдронат", се позова пред WADA на 30-годишни изследвания
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Академик Иварс Калвинш обяснява на пресконференцията, че твърди, че спортистите задължително трябва да вземат мелдоний, за да си предпазят организмите.
Председателят на АО Grindeks - компанията - производител на лекарството "милдронат", Юрис Бундулис обяви, че са започнали първи стъпки по изваждане на препарата мелдоний от забранителния списък на световната антидопингова агенция (WADA). Целта е забраната за употреба на нашумелия препарат да падне още от 1 януари 2017 г.

"Много време успявахме да убедим WADA, че не трябва да включва мелдония в списъка. Затова вестта, че го забраняват, много ни удиви и разстрои. И до днес обаче не сме получили нито един научен отговор - заяви латвиецът вчера на пресконференция в Москва. - Този препарат не е допинг и решихме да обсъдим публично това с WADA. Ще настояваме от 1 януари той да бъде изваден от списъка. "Милдронат" никога не е използван като допинг. Ние имаме доказателства за неговата безвредност. "Милдронат" е спасил много животи. Изпратили сме в WADA научни доказателства - около 40 сериозни публикации, плюс резултатите от почти 30 години изследвания. Доколкото ни е известно, публичните изявления на WADA за свойствата на мелдония, послужили за включването му в списъка, са въз основа на не повече от три публикации, които не са достатъчно обосновани. Всички тези факти сме изпратили официално до WADA".

Синтезираният през 1975 г. в Рига от Иварс Калвинш препарат е средство за профилактика при инфаркти. Според WADA обаче той подобрява издръжливостта на спортистите и затова от 1 януари 2016 г. бе включен в забранителния списък в класа "хормони и модулатори на метаболизма". Оттогава положителните допинг проби на елитни спортисти, най-вече от Русия и бившия Източен блок, надхвърли 200.

"Идеята бе проста: при продължителен стрес има изтощаване на нервната система на човека. Ако разгледаме въздействието на милдроната върху сърцето - то е като добавка в двигател с вътрешно горене. 32 години на пазара този препарат има успех. И спортистите са длъжни, подчертавам длъжни, да употребяват милдронат, за да си защитят организмите", каза акад. Калвинш на същата пресконференция. Той добави, че много от мъжете спортисти приемат милдронат и като средство за повишаване на потентността. "Дайте да не ги лишаваме от това", призова още латвиецът.

Както е известно, на 13 април WADA публикува резултат от междинно изследване, според което съдържание, по-малко от 1 микрограм мелдоний в милилитър от допинг пробата на спортистите, дадена преди 1 март 2016 г., ще се счита за допустим показател и няма да следва наказание.
621
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД