:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и ПФ заличиха местните коалиции в Изборния кодекс

Ваня Нушева
С един замах вчера ГЕРБ и Патриотичният фронт премахнаха възможността политическите сили да се коалират на местно ниво за общински избори. Това стана при разглеждането на поправки в Изборния кодекс на второ четене в парламентарната правна комисия. Промяната, която има потенциала да промени политическия пейзаж в общините, бе приета без никакъв дебат и без аргументи.

Първоначално с гласовете на ГЕРБ и ПФ бе прието жребият за поредността на номерата в бюлетините да се тегли само в ЦИК. Досега на местни избори номерата на участниците във вота се определяха от ОИК. Малко по-късно представителите на двете формации гласуваха да се премахне възможността ОИК да регистрират партии и коалиции и заличиха самото понятие "местна коалиция" от кодекса. Това означава, че формациите ще могат да се регистрират за вота само на национално ниво в ЦИК и няма да могат да си търсят различни партньори по места. "Промяната ще облагодетелства големите политически сили и ще ощети малките", коментираха представители на граждански организации. Все пак радикалното нововъведение може и да не мине през пленарната зала, ако остане само с подкрепата на ГЕРБ и ПФ.

Избирателните секции ще започват и приключват работа по-късно в изборния ден - той ще бъде изместен с час напред, решиха още депутатите. Продължителността му досега бе от 6 до 19 часа, а вече ще е от 7 до 20 часа. С допълнителния час заради опашки пред секциите изборът ще трае до 21 часа, а не до 20 часа, както е сега.

-------КРИТИКИ

Изборните правила започнаха да срещат отпор в гражданския сектор. Вчера програмният директор "Прозрачност без граници" Ваня Нушева разкритикува почти всички готвени нововъведения в Изборния кодекс. "Абсолютно неприемливо е да бъдат въвеждани материални стимули като джипове, перални, телевизори", заяви Нушева пред БНР. Според нея това е пряк вид материално стимулиране, срещу което уж се борят депутатите. Тя отхвърли и аргумента, че материалните придобивки ще накарат хората да излязат да гласуват. "През 2005 г. имаше такъв опит да бъде повишена избирателната активност, но тя остана ниска", припомни Нушева. Според нея временното изключване от избирателния списък при негласуване също няма да донесе добър резултат в перспектива, а ще накара хората сами да се извадят от политическия живот.
1192
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД