:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 196
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Притежаващият право на ползване на имот е данъчно задължен

Искам да осигуря до края на живота им родителите си с право на ползване на имот, който те искат да ми прехвърлят. Каква е процедурата и кой е собственик след такава сделка? Какво се случва с плащането на данък сгради и такса смет? Необходимо ли е да се подават някакви документи?

П.Г., София



Учредяването на доживотно право на ползване при имотни сделки между родители и деца определено е много често срещана правна фигура. Обичайно възрастните прехвърлят имотите си приживе на младите с различни сделки - покупко-продажба, дарение, чрез договор за издръжка и гледане, замяна. От своя страна, младите пък остават правото на ползване на възрастните до края на живота им. От една страна, по този начин се разрешават още приживе евентуални роднински спорове, а от друга - възрастните са осигурени до живот с възможността да ползват собствения си имот, който те прехвърлят на едно или няколко свои деца или внуци. На практика при този способ едновременно детето или внукът се прави собственик, а пък родителят или дядото и бабата остават да живеят в него до смъртта си

По доктрина правото на ползване определя, че който го притежава, то той има възможността да използва вещта - в случая имота, съгласно нейното предназначение. Изрично е определено, че ползвателят не може да отчуждава своето право, което значи, че то винаги е лично и не може да се прехвърля. Той е длъжен да плаща разноските, свързани с ползването. Негово задължение е и да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползване - ако например има срок на ползване. Правото на ползване се погасява със смъртта на ползвателя, ако то не е учредено за по-кратък срок. Това означава, че може да се учредява право на ползване и срочно - за 10 години например, и с по-общата норма - до смъртта му. Възмездното отстъпване на право на ползване в много свои правила напомня наемния договор. То обаче се счита за далеч по-сигурно. Сред предимствата са му еднократното плащане, невъзможността за принудително изпълнение, ограничените възможности за едностранно прекратяване.

И тук стигаме до практическите неща, свързани с обслужването на имот, прехвърлен с такава сделка. Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) "за новопостроените или придобитите по друг начин имоти собственикът, съответно носителят на ограниченото вещно право, уведомява за това писмено в 2-месечен срок общината по местонахождението на имота, като подава данъчна декларация за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти". Това означава, че всеки е длъжен в двумесечен срок от изповядването и вписването на съответната сделка да уведоми общината по местонахождение на имота и да подаде декларация. И в случаите при сделки със запазване на правото на ползване задължително се подава декларация. Защото фактически и тук има придобиване на имот. Тук обаче има изключение, че задължението е на новия собственик на имота. В тези случаи задължен да декларира е ползвателят, а пък декларацията ползва и новия собственик по нотариален акт.

Както по горе стана дума, то ползвателят е длъжен да плаща разноските, свързани с имота и неговото ползване. Това правило намира творческо претворяване в Закона за местните данъци и такси. По правило собственикът на имот е длъжен да внася данъците и таксите за него. При правото на ползване обаче има изключение. В този случай данъчно задължено е лицето, ползващо имота. То има задължението да плати и данък сграда, и такса смет. И детето и внукът може да го направят, може и те постоянно да дават парите за тези разходи, но по закон задължено лице е ползвателят. То ще бъде глобено, ако например не се изпълни задължението за плащане на данъци. Ако данък сграда и такса смет са платени в началото на годината, а пък сделката е в средата, то не се дължат нови данъци и такси. Такива ще са дължими съответно през следващата година.

Необходимо е да се отбележи, че има основания за прекратяване на правото на ползване. Така например то се прекратява, ако вещта погине - ако например пожар унищожи съответния недвижим имот. Възможно е прекратяване и ако правото на ползване не се упражнява в продължение 5 години. Освен това собственик може да иска от съда да прекрати правото на ползване, ако ползвателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който я застрашава с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта. Тези общи норми може да се отнесат и към съответните конкретни учредявания на право на ползване на имоти по вече гореописаните начини.

Може да се отбележи и че учредяване на право на ползване може да се избере и при покупко-продажба между напълно непознати хора. Какъвто и да е случая - дали при роднини, или пък непознати, то при всички положения в нотариалния акт е добре и дори задължително изрично да се посочва, че се прехвърля собствеността, но съответният продавач си запазва правото на ползване за определен срок или пък до смъртта си.



811
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД