:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 608
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Глобите в градския транспорт може да се окажат незаконни

Делото срещу увеличението на цената на билета все още не е насрочено
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Втори ден пред гишетата на Центъра за градска мобилност има опашки от хора, които заменят билети или купуват нови карти.
Глобите и актовете в градския транспорт за нередовен пътник може да се окажат незаконни. Това твърди адвокат Валентина Каменарска. В същото време се очаква административният съд в София да насрочи дело по 42-те жалби на граждани срещу наредбата, с която от 1 юни се увеличи цената на билета за градския транспорт с 60% - на 1.60 лв. От съда обясниха, че в момента тече законовият срок, в който трябва да се реши дали да бъде насрочено делото. Гражданите обжалват решението на Столичния общински съвет, защото според тях то противоречи на няколко закона и липсва икономическа обосновка за налагане на по-високата цена.

Според адвокат Каменарска глобата от 40 лв. за нередовен пътник и актът от 200 лв. противоречат на Закона за автомобилните превози. Според закона глобата за нередовен пътник в населените места е 10 лв. "След като в закон е уредена административнонаказателна отговорност за "пътуване без билет", т.е. без превозен документ, недопустимо е с наредба на общински съвет да се въвеждат нови състави на административни нарушения, невизирани в закона", пише адвокатката.

Освен това единствено кметът може да издава наказателни постановления, но не и да възлага на друг тази функция - например контрольорите. Тези лица не са компетентни да съставят актове, смята адвокатът, а "още по-малко кметът има право да възлага контролни функции върху частно търговско дружество и по-точно на неговия изпълнителен директор".

Адвокатката разбива на пух и прах наредбата и по други направления - според закона за административните нарушения и наказания на лица под 18 г. не може да се налага наказание "глоба", а само "обществено порицание" и те не подлежат на имуществени санкции. "МВР няма право да отдава държавни служители под наем на частни търговски дружества за ползване с цел събиране на вземанията на търговското дружество", казва адвокатката и изразява недоумение от текста в наредбата, според който ЦГМ има право да наема с договор полицаи от Столичната дирекция на МВР, за да помагат на контрольорите в градския транспорт. Според нея принудителното задържане на нередовен пътник от контрольорите или заставянето му да направи нещо нарушава Конституцията и правилата за лична свобода и неприкосновеност на гражданите. Това превръща "принудителното задържане от контрольор криминално нарушение от страна на длъжностното лице".

РОЗОВИ ОЧИЛА

Опашки пред бюрата на ЦГМ за карти имаше и вчера - във втория ден на по-скъпия билет. Както "Сега" писа, по-скъпото пътуване тръгна с много неуредици, а в градския транспорт се пътува между 80 ст. и 2 лв. В тролеите автоматите не връщат ресто, а онзи ден и шофьорите не връщаха стотинки. "На всички автомати за продажба на билети вътре в тролеите и трамваите са поставени стикери, които предупреждават, че автоматът не връща ресто. Тези билетни устройства са монтирани през 2008 г. и нямат техническата възможност да извършват тази услуга. В следващите месеци стартира процедурата за изграждането на електронна система за таксуване в градския транспорт на София, която ще даде възможност за заплащане според време или разстояние", лаконично коментираха вчера от общината. От там обявиха, че за три дни - от 30 май до 1 юни - са продали 6355 нови карти, като 813 са годишните карти, които бяха намалени от 500 лв. на 365 лв. Възложено е на всички транспортни оператори да осигурят билети във всички превозни средства, както и монети на шофьорите и ватманите, казват още от "Московска" 33.
2395
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД