:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

РБ иска осъдените за корупция да се отстраняват от длъжност

Реформаторският блок предлага промени в Наказателния кодекс (НК), с които длъжностни лица, осъдени за корупция, ще бъдат освобождавани от заеманите длъжности. В момента това става само ако осъденият влезе в затвора. В мотивите към законопроекта се посочва, че това "рядко се случва при първо деяние", поради което от блока предлагат да се засили състава на наказанието "лишаване от права". Според тях така ще намалее и натискът върху съдиите да постановяват ефективни присъди, за да бъдат отстранявани от работа уличените във взимане на подкупи.

"Ако представител на местната или на изпълнителната власт прояви непредпазливост при стопанисване на активи, получи облаги заради служебното си поведение или използва държавен ресурс за лични цели, в момента няма състав в НК, който да го принуди да напусне поста си. Всичко се оставя само на собствената му преценка", коментира вносителят Димитър Делчев. Той допълни, че не може министър-председателят да върши работата на НК и да иска оставката на шефа на ДАИ, на зам.-кметове и т.н. "Кодексът трябва да се прецизира и случаите с установено нарушение да завършат така, както обществото очаква - с отстраняване", бе категоричен Делчев. Престъпленията, за които се предвижда "лишаване от право да се заема длъжност", са използване на обществена организация в частна полза, квалифицирана контрабанда, осъществена от длъжностно лице, злоупотреба със служебно положение, за да се набави облага, търговия с влияние и посредничество при подкуп.
674
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД