:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България е усвоила едва 1.66% от новите оперативни програми

Разплатени са само 189 млн. лв., а по план до края на годината трябва да се направят разходи за 2.9 млрд. лв.
Усвояването на средства по новите оперативни програми за периода 2014-2020 г. изостава сериозно спрямо плановете. От началото на 2016 г. изплатените средства са 189 млн. лв. Заедно с парите от 2015 г. общата сума достига скромните 273 млн. лв. Това е далеч под планираните от кабинета разходи по оперативните програми за 2016 г. - 2.9 млрд. лв.

По данни от информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН) до момента усвояването по всички програми е достигнало едва 1.66% от общия им бюджет. Единствената оперативна програма, която има по-осезаемо изпълнение, е програмата за развитие на човешките ресурси, където изпълнението е 6.24%. Следват програмата за храните и оперативна програма "Транспорт" със съответно 3.34 и 3.2% изпълнение. При останалите програми усвояването е под 1%.

От данните става ясно, че изхарченото дотук не покрива и на половина получения аванс от 5% по оперативните програми. Според справка, получена от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, досега авансовото финансиране възлиза на 736.8 млн. лв., а единствената програма, която усвоява средства над аванса, е тази към социалното министерство.

При това темпо управляващите органи надали ще успеят да наваксат до края на годината. Неизпълнението няма да е катастрофа за бюджета, защото при ниско усвояване на фондовете няма да бъде платено и планираното национално съфинансиране, т.е. бюджетът ще спести разходи. Съфинансирането на оперативните програми за тази година е в размер на около 800 млн. лв. Забавянето обаче ще доведе до спиране на потока от допълнително финансиране към реалния сектор и до проблеми с важни проекти в области, които разчитат изцяло на еврофондовете. Страната ни още не е заплашена от риск да губи пари заради ненавременно усвоени средства, но закъснението ще трябва да се наваксва в следващи години, което крие риск от ударно и съмнително като качество изразходване на средства.

Ниското ниво на финансиране и почти преполовената календарна година явно не притесняват кабинета. Това стана ясно от успокояваща реч, която вицепремиерът Томислав Дончев изнася пред колегите си министри на последното заседание на правителството. Той обясни, че акредитацията на управляващите програмите министерства е на път да приключи и те вече ще могат не просто да ползват получени аванси, а и да подават искания за междинни плащания. "Прегледът на работата и темпото, сравнено с другите държави, с предишния програмен период, са добри. Аз наскоро гледах една справка за броя оперативни програми, които са акредитирани в различните държави членки, тук България категорично стои добре. Като сравним ситуацията с предишния програмен период, средно се движим около една година напред и като период на одобряване, и като темп на плащане", заяви Дончев, но все пак призова министрите оттук нататък темповете да са "още по-високи".

На този фон вчера offnews.bg писа, че дирекция "Одит" към генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия е изпратила писмо на 29 април 2016 г. до българските власти, в което поставя под въпрос всички плащания по селската програма, извършени през 2015 г. Според информацията комисията към момента отказва да признае тези разходи и ще продължи да ги проверява заради съмнения в работата на избрания в последния момент одитор, който да провери дейността на Държавен фонд "Земеделие".

Земеделското министерство сключи договор за одит на фонда за извършените плащания в периода 16 октомври 2014 г. - 15 октомври 2015 г. в последния момент с процедура на договаряне, след поредица провалени обществени поръчки. Така за сертифициращ орган бе избрана фирмата "Грант Торнтон", която сключи договор на 1 декември 2015 г., да провери всички плащания до края на март. За този период по програмата са извършени плащания, в размер на 552 млн. евро. "В писмото на ЕК се изтъква, че работата на Сертифициращия орган е неприемлива на този етап както поради методологични слабости, така и поради факта, че Сертифициращият орган не е имал достатъчно време да извърши в пълнота нужните проверки поради късното му определяне", се твърди в информацията на offnews. Окончателното решение по казуса щяло да се вземе на среща, насрочена за 8 октомври.

До редакционното приключване на броя в. "Сега" не получи коментар от Европейската комисия и фирмата одитор - "Грант Торнтон". На свикана спешна пресконференция самото земеделско министерство отрече информацията и увери, че няма никакви спирани пари и направените плащания през 2015 г. вече са възстановени от ЕК. "Това са обективните числа, оттук насетне молбата ми е да бъдат съгласувани с министерството всякакви появили се спекулации", коментира зам.-министър Васил Грудев. Това обаче не означава, че комисията не може да изиска от България да възстанови тези суми. Най-вероятният механизъм за това е те да се прихванат от парите по новата програма за развитие на селските райони.
18
4286
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
13 Юни 2016 19:42
Лъжливия Дончев, пак маже като дърт циганин!
Предишния програмен период 2007 и 2008-ма бяха нулеви но 2009-та вече всичко работеше с пълна пара!
А и какъв е тия гербаджийски почин да се хвалиш, че си толкова зле колкото предишния път?
Нали са мнооооо добри? Пък и 2-рия път уж трябва да имат опит вече?
Крадлива пасмина....
13 Юни 2016 19:43
Видими резултати
13 Юни 2016 20:21
Мммммм,...как беше-„дела,дела и пак дела”,ама то май е„ дяла” на Делчо Спасов....днеска,ако го няма,няма и за народа.
13 Юни 2016 20:50
Да не би да имат предвид, че САМО 1,66% НЕ са усвоени?
Все пак Той все казва, че при Него Брюксел Му изплаща 99%. А Той не лъже.
13 Юни 2016 23:34
С Бойко напрет!
14 Юни 2016 02:29
Рапона поне да беше си празнувал рождемния дем. Хем работи поп-стоп, хем го преебаха. На средата на евро-футбола
14 Юни 2016 06:34
Няма спрени програми бе, няма! Но никой не е казал, че има спрени, а почти нулева усвояемост. На герберите им се счува собственото им ехо от времето на Орешарски когато крещяха "спрени пари" заради тяхната некадърност.
14 Юни 2016 06:46
Най-много усвоени евро средства има в Габрово. А, познайте от един път, защо ?
Останалите "герберови калинки" нещо и с харченето не могат да се оправят, щото те от ЕС правят разлика между грабеж и усвояване на средства, нали ?!
14 Юни 2016 07:47
едва 1.66%

са останали от лентите Му за рязане...За Северната Му тангента вече се налага трета лента за клъцване...Заглавието е хибридно руско.Козяк спи ли?/ Фчера той осигури за векове напред газта ни като ни построи компресорна в Петрич.И резна лента с посланика в България...Така каза:"Чакам посланика да дойде".Значи у нас има само един посланик?!Я да ни светнат преводачката на Тато,дето ни е посланик у господарите,колко ленти заедно с Премиера им,той е и Президент,е резнала?Щото нали не сме рая,а равноправни били...
14 Юни 2016 08:09
Видими резултати
Така се прави Атанасе !
14 Юни 2016 08:17
а единствената програма, която усвоява средства над аванса, е тази към социалното министерство.

Сега нещата ще си дойдат на мястото и тази аномалия ще бъде отстранена, с назначаването на бившия военен за шеф на Агенцията по заетостта. Раздава непоряди и уволнява за да респектира. Стил и метод, характерни за вчерашния рожденик.
14 Юни 2016 08:29
Дончев!Дялан камък!Дори и за финансов министър!Авторът на ХЪБ-а , без газ! Като габровец,да беше решил ПОНЕ тунела под ШИПКА /общо 3,2 км./,но как да отдели нещо от зъбите на София?
14 Юни 2016 09:46
Как да се усвояват парите по програмите, когато първото правило да те допуснат до конкурсите е колко и на кого ще отчислиш за услугата. И няма значение, че остават много неусвоени пари - важното е хората да не добият чувството, че могат да заобиколят правилните хора.

Ето вчера министърката Кунева говореше за науката и финансирането. Е няма начин да се усвоят тези пари само от БАН, но и няма начин да се допуснат вузовете до тях. Пример е вчерашнто събиране за обсъждане на темата "Какъв е този дзвер, дето му викат Наука", но са присъствали фирмаджиите, дето си получават финансиране по темата, и БАН. За вузовете се казваше, че ще бъдат поканени, ама нещо ги е нямало (иначе залата щеше да е малка).
Та така с усвояването - няма да ги използвам, но няма да дам да ги изпозлват други.
14 Юни 2016 09:54
Пример е вчерашнто събиране за обсъждане на темата "Какъв е този дзвер, дето му викат Наука", но са присъствали фирмаджиите, дето си получават финансиране по темата, и БАН.


То и "дзвер" човешки ресурс и селски район има колкото "Наука", но усвояването е важно!
14 Юни 2016 09:56
Ма то европскиот съюз не е да дава, а да зема кинти! Вий ощ ли се надате да ви напраи битието по добро.Поставената цел от европските бюрократи на нашенската управляваща шайка е да ни доведе до вегетиращо състояние, да се стопи нацията за да мое европските пенционери да земат безценица домовете ни и ние да им слугуваме за единиот леп. За тва финансират управляващата мутра!!!
14 Юни 2016 09:56
Принципът на усвояване е: Ако не могат наште да ги откраднат - по-добре изобщо да не ни ги дават. Затова усвояемостта е толкова ниска.
14 Юни 2016 11:08
Бавно запряга Дончев,но бързо препуска. Имам му доверие - ще се справи,освен ако не стане Президент. Ете тогава да видите вие кон боб яде ли. Еле ако социалистите спечелят някакви избори - ще изостанем тотално. Щото те са лъжесоциалисти. Набутаха България в НАТО и ЕС без Референдуми,а за народа хич не им пука. Новият лидер на БСП Корнелия е оправна жена,ама там ядрото си е антируско и пронатовско и трябва чудо да стане за да се обърнат нещата.
14 Юни 2016 17:07
Не, не еееееееееее вярно!?
Толкоз ленти, асфалт и 1,66%!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД