:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И прокуратурата поиска отмяна на поскъпването на винетката

ВАС трябва да се произнесе до 14 юли
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обявиха по-високите цени на винетките в края на миналата година.
Поскъпването на винетките от 1 януари може да бъде обявено за незаконно. "На заседание на Върховния административен съд (ВАС) по дело срещу увеличението на пътните такси прокуратурата обяви, че жалбата ни е основателна, и настоя постановлението на правителството за въвеждането на по-високите такси да се отмени", съобщи вчера пред в. "Сега" Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.

С въпросното постановление бе променена тарифата за винетките, като годишните стикери за леките коли поскъпнаха от 67 на 97 лв. Центърът за законодателни оценки обжалва този акт, защото промените са направени потайно, без обосновка и без обществено обсъждане. "Това е съществено нарушение на закона, затова ние настояваме, че правителственото решение е незаконно. Центърът атакува и поскъпването на винетките за тежките превозни средства.

На вчерашното заседание е бил даден ход на делото. ВАС трябва да се произнесе в едномесечен срок - до 14 юли., в който ВАС трябва да вземе решение.

Срещу поскъпването на винетките, което предизвика огромен обществен отпор и протести, имаше множество жалби, но тази на Центъра за законодателни оценки е единствената, стигнала до фаза, в която има реална възможност да се спечели битката. Друга жалба атакуваше факта, че графичната част с визията на новите стикери не е обявена предварително. Тя обаче не издържа в съда. Не беше уважено и обжалването на сдружение "СИЛА - силна икономика и реална алтернатива", което атакува само винетките за леките коли.

Освен че решението на правителството бе взето при липса на прозрачност и предварително обсъждане, не беше представена и никаква финансова обосновка. Регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров обясниха, че за пътищата и магистралите са нужни повече средства, а единственият начин те да се осигурят е да се увеличат приходите чрез по-високи пътни такси. Основният аргумент на транспортния министър Ивайло Московски пък беше, че тежкотоварният трафик руши шосетата, а плаща по-малко, отколкото в други европейски държави.

10
5778
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
14 Юни 2016 20:46
На заседание на Върховния административен съд (ВАС) по дело срещу увеличението на пътните такси прокуратурата обяви, че жалбата ни е основателна, и настоя постановлението на правителството за въвеждането на по-високите такси да се отмени", съобщи вчера пред в. "Сега" Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.

Айде да мине оперативката Му в сряда у Банкя и пак ще говорим, кое е законно и кое не в държавата Му. Искате да Му развалите празничното настроение от вчера ли?
14 Юни 2016 22:33
Интересно е да се сравни колко винетки и за каква сума са продадени до средата на юни 2015 г. и съответно до 15 юни тази година?...
14 Юни 2016 22:35
И още – поставен ли е въпрос пред съда защо няма дневни винетки?
15 Юни 2016 09:37
Ам правилно. Ай сега и билетчето у Сф.
15 Юни 2016 09:55

Регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров обясниха, че за пътищата и магистралите са нужни повече средства, а единственият начин те да се осигурят е да се увеличат приходите чрез по-високи пътни такси.

Моля, Павлова и Лазаров (а може би и Горанов) да обяснят на българския данъкоплатец и избирател къде отиват парите от акциза на горивата? Постъпленията от него би трябвало да отиват за подобряване и поддържане на пътната инфраструктура?!
15 Юни 2016 10:17
И като отменят поскъпването кво става? Ще връщат парите с лихвата или винетката ще важи и за догодина?
15 Юни 2016 10:43
Под таз трънка заек няма .
15 Юни 2016 10:52
Даже нахалната прокуратура е осъзнала, че не може някакви снажни министърки и лазерни подмазвачи да правят квото си искат с цените на винетките, без формално да питат обществото. Те първо да се научат въобще да го питат, пък после ша съ борим с фурмалина.
15 Юни 2016 12:20
Освен че решението на правителството бе взето при липса на прозрачност и предварително обсъждане, не беше представена и никаква финансова обосновка.

Финансова обосновка? А ония, които обраха КГБ, представиха ли финансова обосновка?
15 Юни 2016 21:35
Мням,тука сал пушилката ще остане.Мандалото е лопнало.Във Феодална Територия Булгар т'ва прокуратура и съд са мноооого относително нещо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД