:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

340 фолклорни състава събира "Рожен 2016",

Глас на тазгодишния събор е актьорът Васил Михайлов
На събора идват големи множества и баирите пъстреят отдалече.
От 15-17 юли

Ще пеят Валя Балканска и Володя Стоянов



Роженските поляни ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме, отколкото миналата година. Флагът, който ще се вее над тях, е с размери 26 на 300 метра и е изработен от фондация "Наследство в бъдещето". Заедно със сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" и с партньорството на община Смолян те са организатори на тазгодишния събор.

Съборът ще събере състави и изпълнители на автентичен фолклор и етнокултура. Наред с народните изпълнения ще има и няколко експозиции на национални и регионални музеи и етнографски сбирки за скотовъдството по нашите земи, изложения на традиционни български занаяти, нестинари, конни надбягвания и изложения на месни и млечни храни, подправени с аромата на чевермета.

Над 340 ще са фолклорните състави от цялата страна, които ще участват в националния фолклорен конкурс. Те ще представят и обичаи, обреди, словесен фолклор и танци. От индивидуалните участници най-малкият ще е на 5 години, а най-възрастният - на 79. В алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, килими, чанове, икони, народни носии, икони, ножове, бижута и други.

Новото на тазгодишния събор е Хайдушкото сборище, на което ще се предлагат сцени от хайдушкия живот и традиционни български ястия. Символичен домакин е сдружение "Родопски хайдути". Ще могат да го посетят дошлите на събора в народни носии. На Роженските поляни ще се демонстрира и как се изработват внушителни мечки от дърво с моторни резачки. За пръв път заявка да посетят събора са изразили 11 посланици на страни от Европейския съюз, каза председателят на фондация "Наследство в бъдещето" Симеон Караколев и допълни, че подобен събор е нещо непознато в Европа. Глас на тазгодишния събор "Рожен" ще е популярният актьор Васил Михайлов.

В първата вечер на събора ще е галаспектакълът "Роженски звездоброй", а след него ще се представят Володя Стоянов, Нелина и др. Във втората вечер ще пеят Валя Балканска с гайдаря Петър Янев, прочутите 100 кабагайди, фолклорен ансамбъл "Родопа" и много други.

За по-добра организация на транспорта тази година се предвижда достигане до Рожен освен през Чепеларе и през Лъки, Баните и Девин. Ще има няколко паркинга за над 1500 автомобила, а от тях по 15 автобуса ще извозват гостите до Роженските поляни. Ще се изградят и 6 палаткови лагера.

Съборът в Рожен води началото си от 1898 г., когато свещеникът в с. Соколовци Ангел Инджов като призовава енориашите си по тези земи да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на св. Пантелеймон - 27 юли. Поради исторически превратности съборът е имал и прекъсвания. След като прераства в национален, най-голямото беше от 2006 до миналата година, когато бе възобновен. Тогава се събраха над 350 000 души от цялата страна.
 Валя Балканска
1015
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД