:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Референдум за излизане от ЕС у нас не може да се свика

Законът позволява допитвания по международни договори само преди ратификацията им
Снимка: Архив "Сега"
Законът у нас не позволява референдум за членството в ЕС.
Референдум в България за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта. Около това становище се обединиха политици юристи, анкетирани от "Сега". Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в ЕС е след международен договор, т.е. няма как постфактум да се проведе допитване.

"Текстът важи за ЕС, НАТО, разбира се, и други международни договори", заяви Пламен Ранчев, депутат от БСП в мандата на тройната коалиция, когато законът бе приет. "Ние сме страна по Лисабонския договор, той е ратифициран. Няма как да има такъв референдум", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Подобно мнение изрази и конституционалистът Георги Близнашки. Според него темата е деликатна, но е правилно схващането, че законът за прякото участие не позволява подобен референдум. "Като цяло в Западна Европа такива референдуми са консултативни, у нас са императивни", коментира Близнашки. И други запитани от "Сега" юристи заявиха, че допитване за излизане от ЕС би противоречало на закона.

Веднага след Брекзит се появиха прогнози, че инициативи за излизане от ЕС ще бъдат подети и в други държави. Социологът от "Галъп" Първан Симеонов обаче не вижда подобна възможност за България. "Едва ли, след като и "Атака" дори не е тръгнала да иска излизане... Не е невъзможно, но би било политическа екзотика. Не се знае дали у нас откровена еврофобия ще донесе позитив. Все пак България печели чувствително от ЕС. Дори "Атака" винаги се е изказвала от позиция на защита на Европа, не срещу нея. По-скоро може да получат тласък идеи като на евродепутата Ангел Джамбазки за реформиране на ЕС, за Европа на отечествата и т.н", заяви Симеонов.

Интересен факт е, че законът за прякото участие допуска феномена "втори референдум", т.е. би могло при успешно допитване веднага след това да се проведе ново със същия въпрос. Идеи за "поправяне на грешката" в момента има във Великобритания. Нашият закон забранява два референдума по една и съща тема в рамките на 2 години, но само ако предложението при първия не е прието. Изглежда парадоксално, но за приет въпрос няма такова ограничение.



ЗАБРАНИ

Освен по вече ратифицирани международни договори национален референдум не може да се свиква и за въпроси от компетентността на Велико Народно събрание, по отношение на редица членове от конституцията, за държавния бюджет, за размера на данъците, таксите, трудовите и осигурителните плащания и вноски, както и по правилата на вътрешната организация на парламента. Не може да се подлагат на референдум също кодекси и закони в цялост, които уреждат материята в дадена област.
47
5755
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
03 Юли 2016 19:15
Очевидно е, че недъгавия закон трябва да се изправи. Пред което единствена пречка са продажните политици които са го и създали и одобрили.
03 Юли 2016 19:24
а сега ония, де се гърчеха, че законът е над суверена, да си духат пръстчетата
03 Юли 2016 19:37
Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в ЕС е след международен договор, т.е. няма как постфактум да се проведе допитване.

"Текстът важи за ЕС, НАТО, разбира се, и други международни договори", заяви Пламен Ранчев, депутат от БСП в мандата на тройната коалиция, когато законът бе приет. "Ние сме страна по Лисабонския договор, той е ратифициран. Няма как да има такъв референдум", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Подобно мнение изрази и конституционалистът Георги Близнашки.

Всеки си тълкува както му отърва, що и аз да не изтълкувам както ми отърва...

След като "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация", и след като Лисабонският договор (ЛД) е ратифициран без уговорки, то сл. е ратифициран и чл. 50 от ЛД - доколкото разбрах от данданиите в него е уредена процедурата за излизане.

След като чл. 50 ЛД позволява излизане, то сл. този въпрос може да се повдига, разрешено е да се повдига, допустимо е да се повдига - т.к. ЛД не само е част от вътрешното законодателство, но и се прилага с предимство.* Членството, както всеки знае - включва влизане и излизане като основни въпроси.

След като един въпрос може да се повдига, то сл. може да се провежда референдум за излизане, който, при победило "за", трябва да бъде оформен като Закон - т.е. спазено е изискването референдумът да предхожда по време Закона за излизане от тоз ЕС (започване на процедура по излизане) и съответно ратификацията на Международния договор за излизане от тоз ЕС, след провеждане на необходимите преговори.

Да не говорим колко по-икономично би било в НС да вдигнат необходимият брой кунки и въпросът е решен. Без референдум сме влезли, най-лесно може да се излезе без референдум!

Кво толкова неясно и трудно има - не мога да разбера!

Важно! Може да ви звучи провокативно, но знайте - изказвам се полупрофесионално. И съм писал, чел, тълкувал, оспорвал, защитавал и превеждал толкова договори, колкото не са виждали заедно всички посочени юристи по-горе - бъдете сигурни. Не го приемайте за фалба, а за констатация!
-------------

*Конституция
Чл. 5. (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

---------
А туй "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация" практически няма никакво отношение за провеждането или не на референдум и съществото на въпросите "за излизане", понеже просто предписва процедурата (техниката, последователността на стъпките), предхождащи ратификацията.
03 Юли 2016 19:41
Законодателите трябва да знаят, че и те както международните договори подлежат на смяна. Понякога с революция, като не може с референдум.
03 Юли 2016 20:09
Щом не са ни питали с референдум дали искаме в ЕС, значи членството ни е невалидно!
03 Юли 2016 21:05
Референдум в България за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта.

Ами тогава се променя закона, бре.
Иначе има други методи и когато те не са цветни революции резултата може да бъде много печален за управляващите.
03 Юли 2016 21:29
С две думи по въпроси с изключителна важност суверенът не може да изказва мнение.
03 Юли 2016 21:34
.
03 Юли 2016 22:26
Тъй,тъй,а когато законите,наредбите подобни „изхождания” на законотворците противоречат на интересите на хората,според ВАС няма проблем?
03 Юли 2016 22:32
Ганий
03 Юли 2016 22:33
Иначе верно вече какъв ...таковата ще го търсим с излизане или влизане където и да било...управляващите ни „държавници” през последния четвът век от некъдърна лакомия не оставиха полезен,или поне по-малко вреден ход на собствената си държава.Сега на където и да се обърнем се в л...йна ще стъпим.
03 Юли 2016 22:56
Vatamov
03 Юли 2016 22:32

Благодаря за оценката!
-------
Даже може и без аргумента от чл.50 ЛД.

Изложеното в цитата за мен е абсолютно погрешно!

Смесват се неща, за да се докаже нещо си.
-------------

Референдум за влизането е могло да се проведе:
1) преди договарянето (т.е. за даване на мандат за водене на преговори за влизане)
2) преди ратифициране на договореното.

Референдум за излизане може да се проведе:
1) за започване на преговори за излизане - т.е. за даване на мандат за водене на преговори за излизане;
2) за ратифициране от НС на вече договорени условия за излизане - т.е. да се одобрят на референдум постигнатите резултати,
и тогаз вече НС с чиста съвест да го ратифицира, защото на референдум е одобрено договореното (по т.2)

Повтарям - за мен изложеното като теза в дописката е абсолютно невярно - като Логика, Граматика и Механика!

Отново - правилно не може тепърва да се провежда референдум за влизането, понеже вече има сключен и ратифициран договор - т.е. референдум за влизането е могло да се проведе преди ратификацията.

Манипулацията се състои в - след като вече не може да се проведе референдум за влизането, то (грандиозната манипулация) - не можело да се проведе референдум за излизането.

Накратко казано - прехвърлят манипулативно невъзможното за влизането като валидно и за иначе възможното за излизането.

--------
Приемането за член е вече факт, но членуването продължава във времето. Това членуване във времето може да бъде с някакви условия - пр. срок - 10 години (в ЛД май няма), някакво събитие (сигурно или несигурно), постигането на определен резултат и т.н. И след като членуването е процес във времето, то участието може да бъде предоговаряно (пр. неговите условия) или прекратяването му. И т.н.
03 Юли 2016 23:14
но знайте - изказвам се полупрофесионално. И съм писал, чел, тълкувал, оспорвал, защитавал и превеждал толкова договори, колкото не са виждали заедно всички посочени юристи по-горе - бъдете сигурни. Не го приемайте за фалба, а за констатация!


Адвокатска кантора §39 & Ганий - конституционни и трудово-правни консултации, делби, тъжби, регистрация ЕТ/ООД/АД, трудова медицина, годишни отчети, работа в чужбина, уроки, магии, леене на куршум, гаранция.

Безистена на Главната, втората врата след WC, надолу по стълбите, чукайте силно два пъти, че машинописката може да не ви чуе.
03 Юли 2016 23:31
SgtTroy 03 Юли 2016 23:14
Адвокатска кантора §39 & Ганий - конституционни и трудово-правни консултации, делби, тъжби, регистрация ЕТ/ООД/АД, трудова медицина, годишни отчети, работа в чужбина, уроки, магии, леене на куршум, гаранция. Безистена на Главната, втората врата след WC, надолу по стълбите, чукайте силно два пъти, че машинописката може да не ви чуе

Спомням си Медияпуул как сума идиоти ме обявиха за идиот, щото твърдях, че терминът уседналост (който е правно възприет) е едно, а отседналост е друго. Бъзикаха ме една седмица - щото всички в НС и по СМИ (джурналя, коментатори, анализатори и пр. капацитети) говорели за отседналост. Даже възникна спор с някакъв, който май се пишеше за бая парче законодател...
След това повечето идиоти ми се извиниха...
03 Юли 2016 23:44
Ганий, не смея да мисля какъв е резултата за спорещия с теб, когато, вероятно без зла умисъл, се изкажеш професионално.
След това повечето идиоти ми се извиниха...
Тези не са били съвсем идиоти Проявили са малко разум и достойнство! Това се случва все по-рядко за съжаление...
03 Юли 2016 23:46
Референдум в България за излизане от Европейския съюз, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта.

1.Европейските норми надцакват местните.
2.Лисабонският договор е европейска норма.
3.Чл.50 от договора предполага възможността за излизане от ЕС.
4. Ако референдумът за евентуално излизане е незаконен, то единственият орган, който би имал правото да инициира процедурата е парламентът.

Дали парламентът би се решил на такава стъпка без недвусмислен мандат и как би придобил такъв ако не с референдум?

03 Юли 2016 23:50
wreckage, очевидно Ганий е наясно с това - задай му въпросите си лично, а нас не ни затормозявай с глупости!
03 Юли 2016 23:56
звучиш ми силно затормозен, дано да не е от моите глупости.
03 Юли 2016 23:57
В случая и от твоите, за съжаление. Извинявай ако нещо...
04 Юли 2016 00:06
Vatamov 03 Юли 2016 23:44
Ганий, не смея да мисля какъв е резултата за спорещия с теб, когато, вероятно без зла умисъл, се изкажеш професионално.

Сетих се и за една друга "дискусия" - от "Дневник"...
Когато 100% (сто процента) от участниците ме обявиха за ненормален, когато изложих в няколко фермана защо Росен Плевнелиев, НС и КС не са прави, когато абсолютно незаконосъобразно не бе допуснато Венета Марковска да стане Конституционен съдия. Нали си спомняш небивалата врескотня!?

Наистина бях един срещу всички! Изтеглих следния извод: Росен Плевнелиев суспендира Конституцията, КС му уйдиса на акъла, а НС си плю връз сурата.

След 2-3 дни в някакъв вестник (след това се размножи в другите) се публикува становището на бившия Конституционен съдия Димитър Гочев - аргументите, думите и изводите съвпадаха 99.99% с моите.

-----------
Писал съм го и друг път - по шестобалната система оценям (като качество, вкл. правопис) участието си в "Медияпул" на 7+ (седем плюс), в "Дневник" на 3-3.5, в "Сега" на 1- (едно минус). Излизането от активния живот си казва думата.
Но!!! оттеглих се от Професията съзнателно и преднамерено и далеч преди да ми дойде времето - и се кефя на Живота. Бях коварен играч.

--------
Лека!
04 Юли 2016 00:08
няма нищо, дано да се оправиш.
04 Юли 2016 00:10
Както отбелязах по време на големия диспут за конституционосъобразността на въпросите от референдума на Слави, народът има примат над законовите разпоредби.
Всичко останало е страх на политиците народът да не реши нещо различно от това, което ги устройва. Не че в момента българският народ би гласувал за екзит, но това е без значение - държа да имам потенциалното право да гласувам.
04 Юли 2016 00:17
Ганий
Наистина бях един срещу всички! Изтеглих следния извод: Росен Плевнелиев суспендира Конституцията, КС му уйдиса на акъла, а НС си плю връз сурата.



ДИМИТЪР ГОЧЕВ, бивш конституционен съдия

Излизането на президента Росен Плевнелив от залата по време на клетвата на новите конституционни съдии не прави избора на Венета Марковска от Народното събрание невалиден.

https://www.24chasa.bg/Article/1635506

--------

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев:

Бих посъветвал Марковска да не се отказва, трябва да поддържаме държавността

http://www.legalworld.bg/28731.bih-posyvetval-markovska-da-ne-se-otkazva-triabva-da-poddyrjame-dyrjavnostta.html

-------
Бившият конституционен съдия Георги Марков:

Решението на парламента за избора на Венета Марковска е неотменимо
http://legalworld.bg/28716.reshenieto-na-parlamenta-za-izbora-na-veneta-markovska-e-neotmenimo.html

--------
Който има мерак да рови архивите на "Дневник" - да търси! И да сравни датите на моите мнения и цитираните тук.
. по въпроса!
04 Юли 2016 00:52
Референдум за излизане от ЕС у нас не може да се свика

Но в Лисабонския договор черно на бяло е записано, че всяка държава има право да подаде молба за напускане на ЕС, така че референдум може да има.
04 Юли 2016 01:04
Относно референдумите да се изкажа и аз като светило на науката и практиката и общественик

Трябва да има референдуми по важни теми, когато се налага.
Дяволът, както винаги, е в детайлите.

Референдум в населено място със 100 жители може да накара 31 от тях да участват и резултатът да е 16:15 - лошо няма, въпросът на референдума е бил локален, който не се е явил да гласува си е за негова сметка. Едва ли резултатът от този референдум ше засегне повече от стоте жители.

Колкото по-нагоре вървим обаче, няма как сляпо да приемем абсолютното мнозинство за единствено възможно решение.

Няма как да поставим на референдум въпроса "Да има ли АЕЦ"/"Да излезем ли от НАТО/ЕС" или каквото и да е от национално значение и да сме убедени в представителността на резултата при 50.01:49.99 и избирателна активност 54% при да речем 5 млн избиратели. Щото в тоя случай натежават 540 гласа от 2,7 млн гласували по въпрос, който засяга цялата страна.

Заради което може би си струва да се помисли за въвеждането на няква примерна граница, особено за национални референдуми - валиден резултат само при 40% от всички регистрирани за гласуване. Ако са по-малко - запазва се статуквото или не се случва нищо.

Тва накратко значи, че резултат 50.01:49.99 ше си е напълно валиден само при 80% и нагоре избирателна активност. Мачът ше се реши от 800 гласа, но ще са гласували 4 млн.
Ако активността е 75%, ше имаме валиден резултат при 53.33:46.67
При 70% ше имаме валиден резултат при 57.14:42.86
И т.н.

Разбира се, въпрос на законодателство е дали ше се изискват 40% от всички гласоподаватели или 45% или 50%. Но някакъв праг трябва да има. Иначе, когато резултатът е твърде близък, половината остават прецакани. А идеята за демокрация не е баш механичната воля на мнозинството.

04 Юли 2016 01:05
Едно мнение на /\\eko в тази тема изчезна. Споменаването на камъни и дръве като форма на референдум май се наказва.
04 Юли 2016 01:25




Едно мнение на /\\eko в тази тема изчезна. Споменаването на камъни и дръве като форма на референдум май се наказва.

Камъни и дърве не може, палене на гуми може -справка Украйна, да не споменавам методи от Югославия.
04 Юли 2016 01:26
04 Юли 2016 02:26
"...референдум не може да се свиква... и по правилата на вътрешната организация на парламента." Ако можеше, парламентарните кюфтета щяха да бъдат сервирани само като "последно желание" край фенерите по жълтите павета...

SgtTroy 04 Юли 2016 01:04 + Ганий at all
04 Юли 2016 03:03
Поредно доказателство, че системата за държавно управление у нас няма нищо общо с демокрацията, а е типична злокачествена компрадорска олигархия.
Няма значение, това положение няма да продължи дълго.

P.S. Ганий,
Трябва да си "мече с много малко ум", ако, без да имаш наистина отлична юридическа подготовка, тръгваш да спориш с Ганий по юридически въпроси.
04 Юли 2016 04:04
Правилно нема да си играеме на иди ми доидими.Ако режима в Бг. не желае да бъде повече в тази организация може да напусне без да иска референдом от народа.какво беше това народ и кои го бръсне за слива.
04 Юли 2016 05:54
Допитването до Суверена - най-големият враг на демокрацията в Тутраканската селищна система.
04 Юли 2016 06:06
а къде ще влезем

Нашите политици - национална надстогодишна традиция - винаги усърдно са се старали да ни набутат единствено в поредното "Отечество, синко" и по никакъв начин да не ни дадат възможност да излезем поне за малко от въпросното отвърстие, сакън да не забележим, че извън него има зелена трева и синьо небе. Резултатът от тяхното гореописано усърдие дотук е 3 /три/ национални катастрофи. Крайния резултат от поредното/последното усърдие не съм сигурна дали някой от списващите тук* ще има възможност да го обобщи, преди да духне свещта, както е тръгнало...
-----------------------------
*Под "тук" да се разбира територията на днешна Република България.
04 Юли 2016 06:10
"Диктаторът" Тодор Живков можа да направи 1971 година референдум за нова конституция, а т.н. "демократи" за 26 години не само, че не направиха референдум (провалиха, не взеха под внимание този за Белене), но и ни обясняват, че дори не можело, по най-важни въпроси.
Мисля, че управляващите не само губят връзка с действителността, но и губят чувство за самосъхранение.
04 Юли 2016 07:19
Усещах, че има някаква разлика между България и Великобритания, но същината все ми бягаше...
04 Юли 2016 07:29
Абе, другари специалисти, дядо и баба на село, децата им по градовете и унуките у Софията - за да гласуват мотивирано - от къде ще получат информация? Правилно - от вестниците на Делянчо и от телевизиите на Краси Гергов... Обаче преди време двамата сключиха договор за взаимно ненападение? И какво стана сега? А?
04 Юли 2016 08:52
Фсъщност, тези доста спорни тълкувания улесняват евентуалното излизане на България от ЕС.
Представете си следната хипотетична ситуция:

Най-голямата партия ф парламента, ОПГерп, няма достатъчно мнозинство и затова управлява ф безпринципна коалиция с две-три политически джуджета. Едно от тези джуджета, да го наречем Матриотичен Фронт(МФ), е обещало на файтона свои избиратели излизане на България от ЕС и фкарва темата за гласуване. ОПГерп няма зор да излизаме от ЕС, но пък много държи на стабилността на коалицията и, ф името на стабилността, гласува за излизане. Следва излизане.

--------------
бел.: Фсяка прилика с действителни случки и партии е случайна.

04 Юли 2016 11:17
Пряката демокрация е стиснала българите за гушите.
04 Юли 2016 11:59
SvSophia
Допитването до Суверена - най-големият враг на демокрацията в Тутраканската селищна система.
04 Юли 2016 12:09
Да не говорим колко по-икономично би било в НС да вдигнат необходимият брой кунки и въпросът е решен. Без референдум сме влезли, най-лесно може да се излезе без референдум!


... което, предполагам като добра парламентарна практика, ще да значи, че определена политическа партия, партии, или коалиция, или коалиции, са се явили на избори с програма за напускане на Европейския съюз и, навярно, са ги спечелили.
04 Юли 2016 12:12
Допитването до Суверена - най-големият враг на демокрацията в Тутраканската селищна система.


Най-големият враг на демокрацията е бил и си остава ... невежеството. Овластеното невежество. Суверенът има право на информирано мнение и информиран избор. Не знам как, ама все така става, че тези с най-горещ флирт със Суверена, най-малко си дават зор да го информират и просветят за същността на избора и последствията от него. Да се чуди човек да го консултират ли се готвят или да го ... чукат.
04 Юли 2016 12:40
Firmin 04 Юли 2016 12:09
което, предполагам като добра парламентарна практика, ще да значи, че определена политическа партия, партии, или коалиция, или коалиции, са се явили на избори с програма за напускане на Европейския съюз и, навярно, са ги спечелили.

От правна страна няма такова изискване, от житейска гледна точка - може и така, може и да не е така.

Не знам някъде по законите за пише нещо за програмите на партиите/коалициите и обвързващата им сила за законодателството.
Дали го пише или не го пише в някаква програма, винаги и всякога може да се вземе каквото и да е решение. Никога не трябва да се забравя, че законите, човешко творение, нямат нищо общо с Природните закони. Човешките закони винаги и всякога могат и се променят, изменят, отменят, допълват, приемат и т.н.

С две думи - няма такова изискване, щото тук обсъждаме правната страна на въпроса. Иначе - хипотези безброй, вкл. всеки би могъл няколко милениума да описва как партии вършат неща, което не са им в програмите, или не вършат неща, които са им в програмите.
04 Юли 2016 13:27
Референдум дали да се ратифицира нещо преди ратификацията... След ратификацията не може да има референдум по ратифицираното... Подписахме да закрием 3 и 4 блок на АЕЦ и вече не може да се прави референдум за отварянето им...
Не прочетох обаче забрана за референдум да се денонсира международен договор...
04 Юли 2016 13:40
Не прочетох обаче забрана за референдум да се денонсира международен договор...
То денонсирането е нарушение на договор, ама сега става дума за друго - с референдум да се иска задействане точка от договора регламентираща механизма на напускане.
04 Юли 2016 16:36
Странно, но какво по-лесно от това да се промени съответния текст в Закона. Законът е човешко творение! Може да го направи самият парламент, но може да се реализира гражданска инициатива и да внесе проект на закон за изменение на пречещият текст. Не че се спазва, но това е реална законова процедура.
04 Юли 2016 16:49

фокусник
04 Юли 2016 16:36
Странно, но какво по-лесно от това да се промени съответния текст в Закона
А нужно ли е?
04 Юли 2016 16:56
фокусник 04 Юли 2016 16:36
Странно, но какво по-лесно от това да се промени съответния текст в Закона. Законът е човешко творение!

Законът тук е точен и логичен - наистина референдумът трябва да предхожда ратификацията, а не обратното. Предполагам във всички държави е така, защото не може да бъде иначе.

Просто тук се поднася една грандиозна манипулация - хиляди дяволи не могат да прочетат така превратно Библията, както превратно наште отродители са прочели закона.

Написах няколко достатъчно дълги съобщения снощи - затова сега няма да се впускам в подробности и преразказване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД