:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът бойкотира преговорите за минимални осигурителни прагове

Работодателите настояват за модел за определяне на минималната заплата
Работодателските организации отказват да участват тази година в договарянето на минималните осигурителни прагове за 2017 г. и настояват за отмяната на този механизъм. Вместо това бизнесът настоява заедно със синдикатите и правителството да се изработи консенсусен модел за определяне на минималната заплата по икономически сектори. Този ултиматум поставиха четирите национално представителни организации към министерствата на финансите и на труда.

От Министерството на труда не заеха конкретна позиция по проблема. "Предстои да се проведат дискусии в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество в интерес на конструктивния разговор и на постигането на съгласие на социалните партньори в полза както на бизнеса, така и на трудещите се", бе единственият неясен коментар вчера от социалното министерство пред "Сега". Към момента социалният министър Зорница Русинова не е изразявала мнение по темата.

Мотивите на работодателите са няколко. Според бизнеса административно определяните прагове за минимален осигурителен доход "се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените". Този механизъм увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация, се казва в позицията.

Всъщност за изработване на механизъм за определяне на минималната заплата се говори от няколко години, но от Министерството на труда все още не са обявили публично дали има напредък. Догодина според плановете на кабинета минималната заплата трябва да се увеличи с още 40 лв. - до 460 лв. От КНСБ пък искат да се въведе и отделна минимална заплата за висшисти. В същото време ЕК редовно настоява да преразгледаме системата, тъй като тя води до изкривявания. Работодателските организации например м.г. изчислиха, че в някои сектори като хотелиерство и ресторантьорство средният доход ще изпадне под минималната заплата заради непрекъснатото й увеличение.

Тази година преговорите за минималните осигуровки закъсняват, защото в момента тече процедурата за установяване на национално представителните организации на синдикатите и работодателите, които могат да участват в тристранния социален диалог. Затова и от Министерството на труда все още не са издали заповедта за започване на договарянето.



ПОСЛЕДНО

Миналата година синдикатите и работодателите успяха да се разберат за минималните прагове в 48 дейности, като средното увеличение бе 7.5%. В останалите 37 икономически дейности нямаше преговори или не се постигна съгласие, но и върху тях бе наложено административно увеличение от 7.5%. Това именно разгневи бизнеса. Миналата година социалното министерство се опита да прокара нов диференциран подход - на базата на средната заплата и осигурителен доход и печалбите в секторите без споразумение. Бившият социален министър Ивайло Калфин реши, че трябва да изключи единствено сектора на производството на тютюневи изделия от административното завишаване на осигуровките. След това обаче премиерът нахока Калфин и той се отказа от привилегията за този сектор.
12
3142
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
05 Август 2016 21:25
в някои сектори като хотелиерство и ресторантьорство средният доход ще изпадне под минималната заплата заради непрекъснатото й увеличение.

E, става дума за доходите по официални данни, а не за реалните такива...
05 Август 2016 22:16
Какво му е сложното в механизма за определяна на минимална работна заплата. В тези европейски страни, в които я има (защото в Дания няма минимална заплата) размерът ѝ се определя като съотношения спрямо средната работна заплата от предходната година. Около 65%.
05 Август 2016 23:53
Патриоте, има разлика между минимална работна заплата и минимални осигурителни прагове, за което става дума. Тук бизнеса е напълно прав, защото този механизъм наказва малките, които плащят по-ниски заплати и при които се плащат осигоровки на повече от колкото се взима реално, а и облаготелства тия, които плящат по-високи заплати, но не осигуряват на тях. Крайно време е осигуровките да са само за едната страна (нормално служителя) и да се престане със споделеното криене и тогава няма да има и нужда от тия прагове.
06 Август 2016 09:22
От няколко години събирам данни съвсем непрофесионално за всякакви частни фирми какви осигуровки плащат на служителите си. От около 48 бр. само в 3 (три) изплащат осигуровки на пълното заплащане, останалите само на минималното. Въпреки, че тези данни не могат да служат за обобщение, се чудя откъде ще се плащат пенсиите след десетина години и какви ли пенсионерски протести ще има?
06 Август 2016 10:57
Дядо Илия, протести ще има! Но от милиционери и бюрократи на държавна хранилка, които ама не плащат и 1 лев осигуровки
06 Август 2016 12:23
Точно пък хотелиерския и ресторантьорски бранш нали плачат че нямат кадри. И не виждат връзка между ниските заплати, при заетост няколко месеца в годината, и липса на кадри.
07 Август 2016 03:22
Младите и квалифицираните напускат България с еднопосочен билет за там, където ги оценяват и им плащат, съответно. Ние тук се занимаваме с някакви никаквици, които от простотия или алчност, не плащат заплати, поне малко близки до европейските. Трябва ясно да им се каже: "Тук е Европа, който не може да плаща, да не става работодател !"
07 Август 2016 08:51
Не мога да разбера плиткоумния квич на работодателите/бизнеса - пари за системите за социална сигурност все от някъде трябва да дойдат, ако не е от осигуровките, тогава ще е от данъците - преки и косвени т.е. пак от тях и нас. В крайна сметка - все същото...
07 Август 2016 09:07
Да се обсъждат заплати и осигуровки със работодателите е все едно да се обсъжда наказателния кодекс с крадци. Осигуровките и минималните заплати се решават от държавата, в зависимост от политиката, която тя провежда и се налагат силово на бизнеса. Борбата със сивата икономика е задача на икономическа полиция и данъчните. Ако има такава, то значи те не са си свършили работата.

Иначе аз знам елементарно прост начин за борба с корупцията, наркотиците и други проблеми. Узаконяваме ги и вече никой не нарушава закона.
07 Август 2016 09:23
инсп.Мегре, 07 Август 2016 09:07


Точно и ясно!
07 Август 2016 13:13
И аз ше вдигна палче на инспектора.
07 Август 2016 15:18
инсп.Мегре 07 Август 2016 09:07


На т.н. "бизнесмени" никак не им се иска да влагат средства за увеличаване на производителността на труда, да плащат малко по-достойно на робите си.
Иска им се само да трупат печалби за сметка на остарялото си оборудване и робския труд на робите си.
За другото да му мисли държавата (ако има такава).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД