:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН рекламира образованието със запалки и плажни кърпи

След бурно обществено недоволство просветният министър отмени скандалната поръчка и се разграничи от нея
Втори скандал избухна с поръчка по новата оперативна програма "Наука и образование", обявена от просветното министерство. Ведомството се опита да даде 2 млн. лв., за да рекламира своята дейност и предстоящите европроекти през следващите 4 години - период, който далеч надхвърля мандата на сегашното правителство. Сред купищата брошури, значки, тениски, чадъри и други материали, които традиционно се поръчват за реклама, обаче присъстваха и нямащи нищо общо с образованието артикули като антистрес топки, запалки и стъргалки за лед за кола.

Поръчката, обявена на 15 август, е за изработка и доставка на информационно-рекламни материали и сувенири, "свързани с осигуряване на информираност, публичност и визуализация при изпълнение на функциите на МОН, както и по проекти и програми с бенефициент МОН". Обявената процедура бе за сключване на рамково споразумение с трима изпълнители, като след това за всеки договор ведомството ще избира конкретния изпълнител чрез "вътрешен конкурентен избор".

По неизвестни причини настоящият екип на министерството смяташе да раздаде накуп парите за следващите 4 години. Ориентировъчната стойност на поръчката - 2 050 000 лв. - е била определена на базата на направените до момента заявки за рекламни материали, подадени от екипите за управление на одобрените и все още неодобрени проекти, по които МОН е бенефициент. От процедурата става ясно, че парите ще се осигурят както от бюджетите на съответните програми, които се рекламират, така и от държавния бюджет.

Още по-голямо недоумение будят артикулите, поръчани от МОН за реклама на образованието. Сред тях са традиционните плакати - 13 хиляди, информационни листовки - близо 25 хил., папки - 15 хил., банери, стикери, химикалки и информационни табла. Сред пожеланите от ведомството на Кунева материали обаче има доста странни артикули като ключодържатели и антистрес топки - общо 221 хил., 150 стъргалки за лед за кола (в комплект с метлички), запалки - 100 броя и др. Описани са например детайлно и 50 "метални запалки с възможност за презареждане, пиезокристал в подаръчна кутия или кожен калъф".

Експертите не са се посвенили да включат и по-луксозни стоки - 15 хил. рекламни химикали от рециклирана хартия, 2400 луксозни тефтери от еко кожа с два цвята и разделители, 50 тефтера от естествена кожа, 100 елегантни държача за чанта, портфейли с ексклузивен дизайн и др. Поръчани са и още над 6000 USB флаш памети, 1800 чанти, 35 хиляди шапки и още толкова тениски от 100% еко памук, позволяващи брандиране, 100 рекламни силиконови гривнички, 5000 термо- и стъклени чаши, 100 дъждобрана, 10 комплекта зарядни устройства за смарт телефони, чанти за лаптоп, кърпи за плаж и т.н.

Отначало МОН направи всичко възможно да защити поръчката. "Колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетрадка - толкова по-добре", заяви сутринта зам.-министърът Диян Стаматов. Той не видя нищо лошо да има рекламна дейност на образованието, но за запалките отказа коментар и посочи, че има други отговорни лица за оперативната програма. "Аз отговарям за духовната част на министерството, изразяваща се в средното образование", каза Стаматов.

По същия въпрос за запалките служителите на МОН се оправдаха, че става дума за рамково споразумение, в което са описани всички възможни артикули, с които може да се прави реклама. От конкретния договор и аудиторията, към която бил насочен даденият проект, обаче зависело кои точно материали ще се изберат, т.е. сред рекламните материали например можело да няма запалки. Посочването на техния брой обаче, макар и ориентировъчен и незадължителен, навява на мисълта, че подобни артикули все пак са били избрани за рекламиране от експертите на МОН.

След бурните негативни реакции на новината просветният министър Меглена Кунева обяви, че спира поръчката, и се разграничи от нея. "Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие", коментира пред "Фокус" Кунева, която е в отпуск. И обеща да поиска данни от колегата си Томислав Дончев за добрите практики на останалите министерства при обявяването на подобни процедури.

На въпрос кой е пуснал поръчката от МОН отговориха, че тя е подготвена по заявка на различните дирекции в министерството, които работят по европроекти. Идеята била да се направи по-удачното според МОН общо рамково споразумение, за да не се налага всяка дирекция поотделно да обявява обществена поръчка. Като възложител според документите е записан главният секретар на МОН Красимир Вълчев, но поръчките на министерството се подписват от различни служители, вкл. директори на дирекции.

С фалстарт тръгна и конкурс, който отново се целеше в европарите по "Наука и образование" - за интеграция и подкрепа на деца от малцинствата. След като през първото сито се промушиха три сдружения на едни и същи собственици за ромски проекти, Кунева спря конкурса и нареди проверка на всички кандидати. След нея трите свързани фирми бяха отхвърлени.



РЕАКЦИЯ

"Обявяването на подобен род поръчки е скандално. Крайно време е в МОН да разберат, че има приоритети и да се рекламира по този начин образованието е повърхностно", коментира пред БГНЕС академик Георги Марков. Според него цялата система на образованието и науката е в стрес. "От няколко месеца МОН не плаща абонамента за поддържане на достъпа на българските учени до международната информационна мрежа. Без тази информационна мрежа нито един учен в България не може да работи. Нямало пари за тази международна мрежа, но виждаме, че имаме пари за запалки. Освен и цигари да раздаваме на учениците", изригна той.
15
4566
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
17 Август 2016 20:04
Ще понесе ли някой отговорност?
17 Август 2016 20:21
VIII: Възложител

VIII.1)
Трите имена
Красимир Георгиев Вълчев
VIII.2)
Длъжност
Главен секретар на Министерството на образованието и науката, упълномощено лице съгласно Заповед № РД09-634 от 12.05.2016 г. на министъра на образованието и науката




http://zop.mon.bg/navigator/Temp/stat17202042.pdf

http://zop.mon.bg/navigator/Temp/stat1720225.pdf
17 Август 2016 20:37
Проф. Танев: Притеснявам се наши учители да бъдат обучавани по решенията на "Америка за България"


Меглена Кунева лансира странна идея – прословутата фондация „Америка за България“ да финансира преквалификацията на над 45 000 български учители. Уместно ли е на НПО със спорна репутация да се дава достъп до българското училище?

- Аз не знам подробности от тези разговори, но видях на сайта на МОН, че срещата е проведена в заседателната зала на политическия кабинет на министъра. Всяка фондация има записани цели, и те едва ли са противодържавни.„Америка за България“ действително помага на музикалното и юридическото образование у нас, което е благородна дейност. Разбира се във фондацията си правят сами „сечението“ в ценностно отношение между Америка и България. Това е някакво съчетание между американските и нашите ценности. Разбира се, трябва да знаем, че има разлика между нас и американците.

Ако се отвори сайтът на НПО-то веднага ще видим неща, които са ни известни от американските филми - те искат дръзновени, млади лидери. А какво разбират под лидери и демокрация? „Демокраси“ е американската версия на демокрация, която е различна от японската, от германската, от българската. Има известни различия, които са неминуеми и именно на тях се дължат страховете в общественото пространство от дейността на „Америка за България“ в областта на стратегическия за България ресор „образование“. Защото в училищата се обучава бъдещето на България и се формира начинът на мисленето на младото поколение. Аз лично бих разчитал на помощта на различни фондации, а защо не и на „Америка за България“. Притесни ме обаче фактът, че това обучение, както прочетох в медиите, щяло да става по техни програми. Това означава следното – нашите учители да бъдат обучавани съгласно решенията на фондацията. Ето тук е възелът! Аз бих казал на нейните представители у нас:„Имате ли възможност да ни преподавате нещо неутрално, като лидерство например? Ние определяме учебната програма по преквалификацията, а не вие!“. НПО-ото по определение е по-ниско разположено от министерството. В случая водещият хорото от А до Я трябва да бъде МОН. Само при тези условия аз бих се съгласил на помощта на „Америка за България“.


Натисни тук
17 Август 2016 20:56
О, свещени тъпота и глупост.
17 Август 2016 21:00
А презервативи що няма сред рекламните материали??
17 Август 2016 21:04
Номерът на хванатите на калъп еурогейци- кой ми ср@ в гащите...
17 Август 2016 21:11
Ведомството се опита да даде 2 млн. лв., за да рекламира своята дейност и предстоящите европроекти през следващите 4 години

Ми като ще се рекламират, вместо да образоват, кво им е на ключодържателите и запалките.

Лакоми малоумници, образованието не ще реклама, иска просветени хора да се занимават с него!
17 Август 2016 21:22
С такава реклама, Меглена Кунева и МОН направо нокаутираха конкуренцията си. Можеше все пак да поръчат и рекламна водка, джин, уиски...
Г-жа Кунева е историческа личност. Където отиде и има данъкоплатски пари, винаги стават такива истории.
18 Август 2016 00:02
тениски, чадъри, кърпи за плаж, дъждобрани, антистрес топки, запалки ...
Така-а-а, седи си, значи, човек на плажа, под рекламния чадър на МОН, върху плажната кърпа от МОН, и си обмисля проекта, с който ще кандидатства.
Става му нервно, като се замисли за подводните камъни и конкуренцията и мигом прибягва към помощта на антистрес топката. Обаче още му е притеснено и си запалва цигара с МОН-запалката. Времето обаче взема, че се разваля, завалява, но той си има МОН-ски дъждобран...

По принцип не ругая, но: Да ги вземат дяволите!
18 Август 2016 07:03
Хареса ми това, че поне се опитало.
18 Август 2016 09:02
Рибата се вмирисва от главата. Време е това правителство да си върви.
18 Август 2016 09:22
Рибата се вмирисва от главата.


Бооже ... Това тук са "семки и бонбонки". МОН по традиция си е "постно дробче". Големите пари са другаде. Ама няма кой да ги хване за врата отворковците.

Впрочем ... К`во става с ваксините "ТетаДиф"? АФЕРА тия дни ни съобщава, че от "Булбио" и Москов си искат 1 000 000 голи ампули ... обратно. Че в Турция в "Мефар" ги чакат. А те не обичат да чакат ... Особено ако са си платили
18 Август 2016 11:08
ОСТАВКА, за science direct няма пари и сега ще трябва да се молим на колеги да ни пращат статии, а за запалки има.

Защо направо с цел повишаване на посещаемостта в горните класове не поръчат бело с логото на бардака МОН.
18 Август 2016 16:37
https://www.facebook.com/notes/letiashtata-kozzila-erato/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BD/10154318879125891

А ето и някои предложения за реклама
21 Август 2016 19:07
Стайнбек
17 Авг 2016 20:37


Туй всичкото Тодор Танев ли го казва? Имало чудеса!

Предлагам фондация "България за Америка". Да им изпратим всичките си непеошници и Минджевци, че да видим рахат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД