:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирма иска отвод на целия касационен съд

Дело за обезщетение заради незаконна приватизация стигна до куриозна ситуация. Върховният касационен съд (ВКС) трябва да реши дали да допусне за гледане дело, по което е осъден солидарно с парламента и Агенцията за приватизация да плати 702 028 лв. на старозагорската фирма "Завод за каучукови уплътнители", съобщи "Правен свят".

Две инстанции присъдиха, че държавата е навредила на акционерното дружество. Сега председателят на ВКС Лозан Панов обжалва пред собствения си съд, като иска делото да бъде допуснато, а решението да бъде отменено като недопустимо и неправилно. Адвокатите на фирмата - Катина Бончева и Михаил Екимджиев, са поискали отвод на всички съдии, защото няма да са независими и безпристрастни.

19% от фирмата са били приватизирани през 1998 г. от "ЗКУ-98" АД. За това, че не изпълнява приватизационния договор, "ЗКУ-98" АД е осъдено да плати обезщетение на Агенцията за приватизация. Затова е наложен запор върху акциите на завода. През февруари 2007 г. е вписана ипотека върху всички имоти на фирмата.

През 2008 г. от завода искат от Окръжния съд в Стара Загора да обяви за нищожна ипотеката. Година по-късно фирмата печели делото, но го губи в Пловдивския апелативен съд. То стига до ВКС, но той не допуска обжалване.

През април 2011 г. фирмата сезира Европейската комисия. През 2013 г. ЕК започва наказателна процедура, тъй като разпоредба в закона за приватизацията въвежда специална привилегия на държавата и нарушава интересите на инвеститорите. Законът е променен.

От приватизационната агенция започват принудително събиране на задълженията на "ЗКУ-98" АД, като насочват изпълнението върху ипотекираното имущество на ЗКУ АД. През 2011 г. са разпродадени имоти и сгради. Дружеството наема доскорошните си имоти срещу 5832 лв. месечно.

Присъденото по делото обезщетение е сбор от плащания наем и пазарната стойност на продадените имоти.
1158
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД