:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 550
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близо 16% от българите вече живеят под наем

Страната ни слезе на шесто място в ЕС по дял на хората, обитаващи собствен имот
"Моят дом е моята крепост" важи за все по-малко българи. У нас осезаемо спада делът на хората, които живеят в собствено жилище, и обратно, расте процентът на наемателите.

Преди години заедно с румънците бяхме начело в европейската ранглиста с над 90%, а вече сме чак на шесто място с 84.3% от населението, обитаващо собствени апартаменти и къщи. На практика излиза, че над 15% от българите живеят под наем.

Румъния и сега №1 в Европейския съюз по този показател с 96.1%. Следват Словакия (90.3%), Литва (89.9%), Хърватска (89.7%), Унгария (88.2%). Това показват статия на Инфограф, подготвена по данни на Евростат.

Тенденцията, която се очертава за България, има своето обяснение. Все повече хора напускат родните си места и домове в търсене на работа. Когато си намерят препитание, най-често се налага да заживеят под наем. Данните на Евростат показват, че има и увеличение на българите, които живеят в нов апартамент, заложен пред банка и купен със заем.

Намаляващият дял на хората, живеещи в собствени имоти, може да се обясни основно с миграцията към по-големите градове и столицата, което е свързано и с увеличението на процента от населението, живеещо в ипотекирани жилища, посочва Инфограф. Повишаващият се стандарт на живот в София и напливът на хора към столицата водят до изграждането на нови жилищни кооперации, а купувачите на апартаменти обикновено теглят ипотечни заеми, поясняват още експертите. Прогнозата е, че и в следващите години групите на живеещите под наем и на изплащащите ипотеки за нов дом ще се умножават.

Според Инфограф не само за България, но изобщо за Стария континент основната тенденция от 2010 г. насам е процентът на живеещи в собствен дом да намалява. За тези 4 години делът на европейците, които не притежават жилището си, е спаднал с 0.6 процентни пункта. Рекордьор в това отношение е Германия, където почти половината население живее под наем.

Над една четвърт от населението на ЕС (27.1%) живее в собствен дом, който е ипотекиран и за който трябва да се плащат погасителни вноски по заем. А 43% са в жилище, което е напълно изплатено и не е обременено с тежести, показват данните на Евростат.



ЛЮБОПИТНО

Почти 40% от германците живеят на свободен наем, а малко под 10% ползват ведомствени жилища и се радват на преференциални, облекчени наеми. В Холандия, Дания, Швеция делът на хората, които си наемат "покрив" на пазарни цени, също надхвърля 30%. 4 от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, а 33.7% - в самостоятелни къщи. Най-голям процент обитават апартаменти в Испания - 66.5%, и Латвия - 65.1 на сто. А в Хърватия рекордните 72.6% живеят в къщи.







100
5062
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
25 Август 2016 20:01
Близо 16% от българите вече живеят под наем

Ей, успяват външните антибългарски сили! Много им бърка в очите, че имаме собствени жилища! Къде с измама се взимат, къде съдия-изпълнител неправомерно изземва... А новите са много скъпи...
Та така. Скоро ще ни изкарат всички на улицата като клошари, защото за наем парЕ нЕма...
Жалка кокошкарска западняшка "политика"!
25 Август 2016 20:02
Нищо лошо няма в това. Така хората стават по-мобилни.
25 Август 2016 20:07
Да живееш в собствено жилище, купено със заем, като сложиш и необходимите първоначални ремонти, ти излиза колкото наема за 20-30 години. През това време правиш още сума ремонти и други разходи, които иначе са за сметка на хазаина. Някои хора доста първосигнално си мислят, че собственото жилище е задължително по-изгодно.
25 Август 2016 20:21
Нищо лошо няма в това. Така хората стават по-мобилни.

не стават, щяха да стават, ако българското бизнесмен включваше наемите в заплатите, както се прави по света
25 Август 2016 20:29
Къде е тоя свят? Ако може, с един ПДФ на фиш, в който има ред "наем" отляво.
25 Август 2016 20:35
Броят на живеещите под наем е по-висок, като имаме предвид колко от наемите се декларират официално.
25 Август 2016 20:52

не стават, щяха да стават, ако българското бизнесмен включваше наемите в заплатите, както се прави по света


"Както се прави по света"? Хаха, стига бе. Вземете поживейте в тая пуста чужбина бе м**а му стара, стига само преразказвайте дочутото от роднини и приятели.

Иначе няма лошо да се увеличи процентът на хората, живеещи под наем - това говори не само за повишена мобилност на хората, което е добре като цяло, но и за създаването на условия за един по-динамичен пазар на недвижими имоти. Разбира се, имайки предвид, че движението е основно към столицата и големите градове, тази тенденция разкрива и някои тревожни факти.

25 Август 2016 20:56
Ей, успяват външните антибългарски сили! Много им бърка в очите, че имаме собствени жилища!


Как успя да ги набъркаш"антибългарите"?
А колко от тези 16% имат жилища в малките градове и села отчита ли статистиката?
25 Август 2016 21:02
А колко от тези 16% имат жилища в малките градове и села отчита ли статистиката?


Сигурен съм това не го отчита статистиката. Просто този който е поръчал изследването е гонел точно определен резултат
25 Август 2016 21:05
На това му се вика 'свобода на словото'.. грешка на стъкмистиката
25 Август 2016 21:07
А колко от тия 16% имат жилища и в големи градове, и просто са сменили един град с друг? Аз в моя тесен кръг, имам две такива близки семейства, и то в равностойни градове- Варна-Русе, Бургас-Стара Загора.
25 Август 2016 21:07
Хиксе, бъркаш фундаментално. Ако съм в жилище, което съм изплатил и заедно с ремонтите съм наравно с пазарната стойност в момента, за какъв ми е да живея под наем?
Наемът е за хора с висока мобилност, днеска си тук, утре те няма. Всички главоболия са за хазяйна. И така докато се установиш.
25 Август 2016 21:08

не стават, щяха да стават, ако българското бизнесмен включваше наемите в заплатите, както се прави по света


"Както се прави по света"? Хаха, стига бе. Вземете поживейте в тая пуста чужбина бе м**а му стара, стига само преразказвайте дочутото от роднини и приятели.


Не мога да знам как е по целият свят, но в USA си е точно така. Чорбаджията плаща и за наем. Няма такава графа във фиша, както и няма графа за домати и салам във фиша. Не казвам, че парите във фиша стига да живееш в областта точно където работиш. Понякога е по няколко десетки мили. Понякога до 70 мили е разтоянието до работа, както много мексиканци живеят в собствени къщи(които изплащат) в Modesto, CA, a работят в Bay Area.
Ако не стига за наем, храна и бензин никой няма да работи.
25 Август 2016 21:09
Къде е тоя свят? Ако може, с един ПДФ на фиш

ти на лудичък ли се правиш или не се?
Ако работиш за 420 брутна, а цената на една стая е 250 лв, дали ще работиш?
Във Франция наемите са много високи, но минималната заплата е достатъчна за стая под наем, да живееш и да ти остават. А нагоре заплатата е достатъчна и за повече.
Пък вчера на комшиите дъщеря им си намерила тристаен в Люлин за ... 700 лв. И айде ойде заплатата на единия за наем, а децата, а ядетено, а топлото?
25 Август 2016 21:21
Лесно ли е обяснява на човек, роден незрящ, какво е синьо?
25 Август 2016 21:32
Кайли, не наемите са тези, които определят заплатите, а обратното. Там, където има високи доходи... да не ти обяснявам по-нататък. Хазяите няма нужда да се съобразяват със заплатите, а единствено с наличието или отсъствието на желаещи наематели, което е резултат на различни променливи. От своя страна работодателите се интересуват от наличието на работна ръка на дадената цена. Ако на работната ръка не и отърва, си стяга куфарите.
25 Август 2016 21:54
какви куфари бе сладък, тя отдавна си фана куфарите
И ти май си болен на тема капиталът прав, слугите не са, от всяка тема мезенце си правиш.
Опасно антиподно болен
25 Август 2016 21:57
Почти 40% от германците живеят на свободен наем,

В Германия няма свободен наем. Няма такова понятие. Всеки град, район на града, категория сграда, влиза в определена ценова категория от-до, като от-до-то е много тясно като марж. Цените са за квадратен метър. И се наричат Mietspiegel. Нещо като огледало на наемите.
Тук човек може да се информира относно цените в определен район на Берлин, по улици: http://www.stadtentwicklung.berlin.de/wohnen/mietspiegel/
Който има стар договор за наем (от 10, 10, 30 .... години), все едно че е спечелил от тотото - никой не може да му увеличи наема (с много). Наемите се увеличават като се изнесе някой и след него се направи естественият ремонт - след това, пак по закон, наемът може да се вдигне, но пак в рамките на законните проценти.
Хубавото на това цялото е, че хората (малко или много) се групират социално. И съответно има по-добри и по-лоши квартали. Както и съвсем добри.
25 Август 2016 22:00
Николас, знаеш ли защо има толкова много евтини жилища в Германия, определени градове и по 10000 евро, че и по-ниски.
25 Август 2016 22:12
Ъхъ, българите ставали мобилни , като се изнасяли под наем....... Поредната мантра , дето я набиваха като тая за пазара регулатор, ябълката и как ще ги стигнем американците ....
Като те подгони безработицата , липса на квалификация при сринатата образователна система , продал си земите и къщата на баща си , за да вържеш двата края при тоя див дикенсов капитализъм в БГ - не мобилен или емигрант , ами и космонавт ще станеш. И децата ти ще са космонавти . Що няма веке на какво да разчиташ .
Ако под мобилен се разбира лесно управляем човек, щото няма недвижимост и покрив над глава за поколения напред - може .
Кога българите бяха със собствени дву/триетажни къщи , мазенце с вино, ракия и работилничка отделно , с лозя и бахча - какви бяха ?
25 Август 2016 22:14
Sompa
25 Авг 2016 22:12

В момента е 22:05
Ааалилуя, иде новото време!
25 Август 2016 22:17
Не разбрах въпроса. За купуване ли? Защото то като се каже "евтини" или "скъпи жилища" се разбира за наемане. Малко хора си слагат таралеж в гащите с етажна собственост. Който иска собствено - купува си къща. Но на стари години трябва да мисли да има поне 3 магазина около него, няколко ресторанта и две пекарни, а там, където са къщите из природата тия неща ги няма на куп. А преди това като тръгнат децата на училище по гимназии, трябват 4 коли за семейство с 4 човека.
Апартамент за 10.000 не съм чувал. Има някъде за 100.000. Това е вече много евтино, но за 10.000 не съм чувал.
25 Август 2016 22:20
Ето малко цени на ново строителство в Берлин 350.000 - 600.000 €
https://www.immobilienscout24.de/Suche/S-T/Wohnung-Kauf/Berlin/Berlin/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/true?ftc=1100002370&kw=wohnungskauf%20berlin&matchtype=ex&seaid=g_dev&gclid=CKHKobei3c4CFUgo0wod548Cqg
25 Август 2016 22:22
ето тук, ако зададеш параметри без държава и прочее, виж какво излиза, после пиши германия
http://ee24.com/apartments/
Сортирай ги по цена, има и по 3000
Не знам причината, но ако лъже сайтът тотално, би трябвало и за цяла европа да лъже, а то такива цени излизат само в германия и естония май..
25 Август 2016 22:25
Има евтини...по същата причина по която и в България има евтини. На ~20 км от центъра на София(НДК) тристайните апартаменти са по 35 000 евро. На 50 км-по 15 000 евро. Ама никой в БГ-то не ще да живее тама.
25 Август 2016 22:28
е ама по 3000 евро няма нали, а в Германия има
25 Август 2016 22:31
Не знам. Аз нанесох 60 - 75 кв. метра в Берлин - и ми даде от 120.000 до към 350.000.
25 Август 2016 22:31
Къде има за 3.000 в Германия? (Няма как да има в същност.)
25 Август 2016 22:33
Ами не мисля. И в момента има къщи по 2500 лв...
25 Август 2016 22:36
Предоставям на вас евтиното. Евтино хубаво няма. Никъде.
25 Август 2016 22:37
Alan Greenspan, бивш глава на Federal Reserve каза, че несигурността е много важен фактор за мотивацията на работещото население. Наличието на изплатено жилище не допринася за мотивацията, а точно обратното – намаля нуждата от отдаване на последните сили на любимата фирма. Не веднъж западните инвеститори са подчертавали, че наличието на изплатено жилище е лошо за бизнеса и за това избягват страни като България, където по-голямата част от населението нямат грижа за осигуряване на жилище. Те искат да живеем под наем, да се страхуваме за утрешният ден и да сме съгласни да работим с огромен ентусиазъм без регламентирано работно време и задължения, подливайки си вода един на друг. Това е целта на статията – да подчертае как трябва да се подравним със западните „демокрации“.
25 Август 2016 22:40
Дадох ти да погледнеш и да кажеш защо е така или да провериш евентуално, като си там и знаеш езика, не да кажеш - е те такова жувотно нема

e примерно това
http://ee24.com/germany/saxony/reichenbach-im-vogtland/apartments/553199/
това
http://ee24.com/germany/north-rhine-westphalia/wuppertal/apartments/40289/
и много други
има повече апартаменти за без пари отколкото араби
едва ли не
25 Август 2016 22:41
Николас, просто те питам да ми обясниш, ако можеш, защо има толкова много толкова евтини жилища в поддържани сгради в Германия, ако не знаеш - здраве да е.
25 Август 2016 22:42
Къде има за 3.000 в Германия? (Няма как да има в същност.)

Някъде четох за миньорски селца в района на границата с Полша, обезлюдени. Поляците проявявали интерес при такива цени.
В България имаше къщи в обезлюдени махали в Родопите за по 500 лева, преди години естествено. И сега на северозапад има къщи с дворове за 5000 лева обявена цена, а сигурно има и за по-малко.
25 Август 2016 22:44
Щом като търсенето и предлагането не е обяснение, не знам. Кой знае в какви забутани места са. Никой не ги иска, вероятно.
25 Август 2016 22:51
Някъде четох за миньорски селца в района на границата с Полша, обезлюдени. Поляците проявявали интерес при такива цени.

На границата с Полша имаше до 1939 година миньорски селца. Тя беше и друга граница. Сега няма. Сега е равнина и две реки. А, че поляци се местят да живеят в бивши погранични райони - местят се. И си работят и в Полша, и в Германия. И техници идват, и пекари/хлебари лекари. Децата им ходят на училище в Германия. Училища НЕ СЕ затварят. Поляците учат много бързо езика, външно изглеждат като германците... Там къщите може да са и подарък! В същност продават се само парцелите под къщите. И те могат да струват 15.000 евро. Според цената на един квадратен метър. Къщата отгоре е подарък.
25 Август 2016 22:56
щяха да стават, ако българското бизнесмен включваше наемите в заплатите, както се прави по света


прави се само за висшия мениджмънт. на бачкатора във фабриката никой не му включва наема в заплатата
25 Август 2016 22:56
Тук кривата на цените на квадратен метър земя за строеж в един граничен град - Пазевалк https://www.immowelt.de/immobilienpreise/pasewalk/grundstueckspreise
46 евро за квадрат. Колко трябват за една къща? 500? - С хонорара на маклера 25.000 евро. Това е в град, а в селото в посока границата с Полша, където са останали 50 човека, цената може да е и 25 евро квадратът!
25 Август 2016 22:57
Пазевалк, щях да забравя, е известен това, че АХ е бил в болница след химическа атака на французите на западния фронт.
25 Август 2016 23:01
Поляците учат много бързо езика, външно изглеждат като германците...


това вече си е изненада, да им се ненадява човек на тия поляци как го докарват на външен вид баш и те като белите хора
25 Август 2016 23:05
и в Германия ли е такъв напливът за ново строителство? Аз бях много учудена, като разбрах от брокер в Румъния, че там тоя щурм ги е подминал...няма такава зомбираност за ново строителство, каквато създадоха у нас.
25 Август 2016 23:11
Бе баш си у центъра на Германия 8000 евро
http://ee24.com/germany/north-rhine-westphalia/_minden/apartments/487491/


около Хамбург 8000
http://ee24.com/germany/bundesland-of-hamburg/hamburg/apartments/690623/

бе много са, не ми се ровчи, май там ги продават банките повечето, банките не са като у нас да стискат до последно на непродаваеми цени, май няма жилищна мафия да не смееш да си купиш апартамент от банка щото ще те бият и опожарят..
25 Август 2016 23:20
Сига с този Мекпом(Mecklenburg Vorpommern)..... в този бундесланд живеят само 1,7 мил. германци и 1-2% чужденци.
Бисмарк е казал че когато настъпи края на света ще отиде там, защото всичко което ставало на друго място настъпвало там 40-50 години по късно!
Натисни тук
25 Август 2016 23:26
Кога българите бяха със собствени дву/триетажни къщи , мазенце с вино, ракия и работилничка отделно , с лозя и бахча - какви бяха ?

Репресирани. От тоталитаризъма.
25 Август 2016 23:49
Преди около две години купух едно парцелче с къщичка над Дунава с изглед към великата река за никакви пари. Хората от които го придобих продаваха всичко което имаха за да купят на синО една панелка в Люлин, само и само там да е.
Голем град, големи панаири, а не като "Пловдивският"!!!
25 Август 2016 23:56
докато се хилиш така като зелка да беше казал сино що работеше там над Дунава
26 Август 2016 00:01
докато се хилиш така като зелка да беше казал сино що работеше там над Дунава

....на такива като теб, чешам зелката.... за адет!!!
26 Август 2016 00:06
Когато имаш стабилна и доходна работа можеш да си позволиш живот под наем. Ако си далновиден обаче, ще търсиш да се обзаведеш със собствено жилище.
26 Август 2016 00:11
Нищо лошо няма в това. Така хората стават по-мобилни.
Ако пък им се разрушат/запалят/наводнят домовете им, ще станат супер мобилни и всички цъфваме и връзваме сред вълни от "мигранти". Да се чуди човек що демократите строят петметрови огради (на американско-мексиканската граница) за да "убиват" мобилността!?
Това, биполярното разстройство не прощава на либертастите!
26 Август 2016 00:14
Абе и аз знам, че е много хубаво да имаш собствено, ама ако си германец или живееш в Германия си е доста рисковано. Никога не знаеш кога лудата Лелка ще ти натресе на улицата, където си си купил имотчето, тумба от 200-300 "бежанци".

Те затова немчугите са го измислили отдавна - всеки, който има малко акъл в главата се изнася от големия град и живее в съседните малки, спокойни градчета. Инфраструктурата е такава, че обикновено те са перфектно свързани (дори и физически, често не можеш да разбереш (освен по табелата) кога си влязъл в съседното градче) с въпросния голям град, даже и с градски транспорт под формата на ес-бан, автобуси, че даже в някои случаи и у-бан.

Големите красиви европейски градове лека-полека се превръщат в долнопробни гета. Тъжно, но факт.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД