:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мини ВЕЦ, отровила рибата в река Ботуня, ще бъде затворена

Половин милион лева глоба ще получи собственикът на хидросъоръжението за екокатастрофата
Снимка: Министерство на околната среда и водите
Минивецът, причинил екокатастрофата в района на община Криводол
Малката водноелектрическа централа "Луна" на река Ботуня, причинила екологична катастрофа в района на Криводол, ще бъде затворена. Решението за отнемане на разрешителното за водовземане на собственика на хидросъоръжението беше обявено от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева през миналата седмица. Тя посети мястото, където бяха открити десетки хиляди измрели риби, а местното население се закани, че ако проблемът не бъде решен спешно, в знак на протест ще блокират пътя между Враца и Монтана. Заради нерегламентирано изпускане на тонове тиня в реката, причинила поголовното задушаване на рибата, собственикът на мини ВЕЦ-а ще получи и глоба в размер на 500 000 лв.

Това е най-високата санкция, налагана досега от министерството. Максималният й размер бе увеличен миналата година от 100 хил. лева на половин милион лева. Това стана, след като разлив на тонове бензин от "Лукойл" замърси езерото Вая, - защитена местност, включена в екомрежата " Натура 2000".

Екологичният проблем при река Ботуня беше констатиран на 16 септември от експертите на РИОСВ - Враца. От басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен сезираха Районната прокуратура във Враца ден след като екоинспекциите и дирекцията приключиха проверката си за изправността на малките ВЕЦ-ове във Врачанско. Контролните органи бяха проверили девет от действащите миницентрали, като за шест от тях бяха издадени административни актове.

Проверките започнаха след организирания протест от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" пред сградата на МОСВ срещу изграждането на минивец "Енерджи - Говедарци". Според министерството през юли и август са проверени 138 минихидросъоръжения. При 19 от тях са констатирани нарушения. На територията на страната обаче минивецовете, които подлежат на контрол, са 217. При проблем като този при река Ботуня за възстановяването на биологичното разнообразие и популацията на рибите ще са необходими десетки години, опасяват се хората от засегнатия район.







2
1155
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
25 Септември 2016 18:49
Няма как ВЕЦ да трови река, ако водата му не е замърсена преди това от друга човешка дейност.
В тоя край се говореше за огромни отравяния от минна дейност още от времето на соца.
27 Септември 2016 00:10
A как всъщност се регламентира изпускането на тиня, за да е в случая нерегламентирано ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД